mikamiki Posted May 1, 2011 Share Posted May 1, 2011 moje 2 gurami pomarańczowe mają chyba tą chorobę, występują objawy takie jak: brak apetytu, długie ,nitkowate, ciągnące się odchody, pływanie przy dnie, apatia, przyśpieszony oddech, stanie w miejscu. Co mogę zrobić, aby je wyleczyć? Czytałam na tym forum http://forum.superakwarium.pl/viewtopic.php?f=6&t=16013 żeby zwiększyć temp o 3-4 stopnie w akwarium, ale nie wiem czy nie zaszkodzi to pozostałym rybkom i roślinie (nie wiem jak się nazywa) Jeszcze jedno pytanie, czy istnieje zagrożenie że inne ryby mogą się zarazić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jachaja5 Posted May 1, 2011 Share Posted May 1, 2011 Widzę że już z góry postawiłaś diagnozę,a niektóre objawy i zachowanie ryb jakie opisujesz może sygnalizować różne infekcje. Przede wszystkim już w Twoim podpisie jest data zalania zbiornika co sugeruje,że akwarium jest jeszcze pewnie niedojrzałe. W takim okresie czasowym od zalania jak Twój zbiornik najczęściej pojawiają się toksyczne azotyny(NO2-). Jeśli nie masz testów to przynajmniej na razie zastosuj głodówkę , podmień 20% wody,zwiększ napowietrzanie.Ingerencja lekami na tym etapie zahamuje rozwój bakterii nitryfikacyjnych dlatego odradzam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted May 1, 2011 Share Posted May 1, 2011 Myślę ze jachaja5 trafiła,masz niedojrzałe akwarium poczytaj o obiegu azotu i zakładaniu akwarium,pozdrawiam. viewtopic.php?f=43&t=17244 viewtopic.php?f=43&t=11573 viewtopic.php?f=43&t=6354 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts