Jump to content

Jak leczyć rozdęcie u gurami pomarańczowego?

Recommended Posts

moje 2 gurami pomarańczowe mają chyba tą chorobę, występują objawy takie jak: brak apetytu, długie ,nitkowate, ciągnące się odchody, pływanie przy dnie, apatia, przyśpieszony oddech, stanie w miejscu. Co mogę zrobić, aby je wyleczyć? Czytałam na tym forum http://forum.superakwarium.pl/viewtopic.php?f=6&t=16013 żeby zwiększyć temp o 3-4 stopnie w akwarium, ale nie wiem czy nie zaszkodzi to pozostałym rybkom i roślinie (nie wiem jak się nazywa) Jeszcze jedno pytanie, czy istnieje zagrożenie że inne ryby mogą się zarazić?

Widzę że już z góry postawiłaś diagnozę,a niektóre objawy i zachowanie ryb jakie opisujesz może sygnalizować różne infekcje.

Przede wszystkim już w Twoim podpisie jest data zalania zbiornika co sugeruje,że akwarium jest jeszcze pewnie niedojrzałe.

W takim okresie czasowym od zalania jak Twój zbiornik najczęściej pojawiają się toksyczne azotyny(NO2-).

Jeśli nie masz testów to przynajmniej na razie zastosuj głodówkę , podmień 20% wody,zwiększ napowietrzanie.Ingerencja lekami na tym etapie zahamuje rozwój bakterii nitryfikacyjnych dlatego odradzam.

Share

• Create New...