Jump to content

[45l] aktualizacja str.3

ArcySko
 Share

Recommended Posts

Po kolei mam akwa 45l

Obsada: 6x zmiennik plamisty i 5x kirysek malutki

Rośliny: bacopa drobnolistna na 95% a jeśli się mylę to mnie poprawcie

Filtr: Aquael fan mini+

Oświetlenie: Świetlówka jarzeniowa o mocy 18W + odbłyśnik

Parametry wody: nie mierze

Temperatura: 24/26 stopni C

Akwarium ma być jednym wielkim 3 planem (tak sobie u myślałem) z kilkoma prześwitami.

Jeżeli macie coś do powiedzenia na jego temat np. dodaj coś wyrzuć coś lub zmień coś albo poprostu chcecie napisać że ten baniak jest do bani albo że jest super choć nie jest to piszcie śmiało ;)

post-6023-13685163807448_thumb.jpg

Na zmienniki akwarium jest ok bo zanim je zakupiłem pytałem na forum czy w ogóle by mi pasowały bo obsady wtedy jeszcze miałem neonki . Cabomby raczej nie będę kupował bo przy zmiennikach długo nie wytrzyma zwłaszcza że już ją miałem no i rybki wyjątkowo chętnie ją zjadały. Kupie coś co ma większe i mocniejsze liście od Cabomby i dam koło sciany w miejscach prześwitów co wy na to ?? Myślałem nad tym żeby kupić jeszcze gupiki w haremie i nie wiem czy to dobry pomysł. Jak pojadę do zoologa to kupie aqua plant czy jakoś tak to się nazywało miałem już ten nawóz i ładnie przy nim rosły roślinki. na świetlówkę lepszą na razie nie mam kasy :(

Jak dawałem bacope na pierwszy plan to miałem namyśli że moje akwa to będzie jeden wielki 3 plan z kilkoma prześwitami (taka dżungla jakby) szkoda że mój plan wam się nie podoba może jak bardziej zarośnie to zmienicie zdanie jeszcze kupie parę roślinek i obsadzę nimi ścianę w miejscach gdzie jest pusto.

Rogatka dokupię i coś pływającego żwirek jest tylko po to żeby roślinki sobie w nim rosły a piach jest na górze jak widzicie. Gdybym dał pod rośliny sam piach to wątpię żeby roślinki wytrzymały w podłożu dwa dni znając możliwości kirysków ;) Jeszcze raz zapytam czy mogę dokupić harem gupików?

Na zmienniaki plamiste jest ok. Dodatkowych ryb pływających w toni wodnej już bym nie dokupywał. Ewentualnie coś pojedynczego, co może zająć się narybkiem - np. samiec bojownika i coś na glony - otoski.

Patrząc na naturalne środowisko zmienniaków, to roślin masz aż za dużo.

Patrząc pod kontem aranżacji, jest nie najlepiej. Pewnie w stronę ich biotopu nie pójdziesz i chcesz "normalne" akwarium, ze sporą ilością roślin.

Te wszystkie moczarki które masz, wsadziłbym w jednym miejscu. Tak żeby stworzyły w miarę zwartą kępe w którymś rogu akwarium. Do tego jakiś większy kamień/korzeń na środek + więcej roślin i będzie ok. Nie podobają mi się te kamyczki, sprawdzałeś je czy się nadają?

Pod koniec maja (wtedy będę przy kasie) zrobię tak jak mówicie wszystkie bacopy przesadzę na jedną stronę na drugą stronę dam inne roślinki a na środek dam jakiegoś kamola + jakąś roślinkę pływająca na górę. Chciałbym jeszcze kupić gupiki (kocham te małe żyworódki). A całość by miała wyglądać mniej więcej tak (prowizoryczny rysunek z painta) Co wy o tym myślicie ?

post-6023-13685163809374_thumb.jpg

Oto nowe fotki akwa z nowymi roślinkami na razie jest woda jeszcze mętna (kilka godzin temu sadziłem rośliny) zmieniłem też tło na czarne ale to chyba na dobre nie wyszło oceńcie sami. Jakby co to z powrotem dam stare tło jak wy również uznacie że to będzie z niebieskim tłem lepiej wyglądało.

post-6023-1368516390256_thumb.jpg

Uhuhu, to żeś poszalał z roślinnością. :D

Trochę jednak mi brakuje podziału na 1,2 i 3 plan..

Może jak woda się wyklaruje i rośliny się ułożą, nie będzie takiego 'mętliku'.

Bądź łaskaw i napisz tą zróżnicowaną florę. :P

Akwarium zmierza w dobrym kierunku.

proszę bardzo oto spis moich roślin:

-Hygrophila polysperma

-Moczarka Argentyńska

-Hygrophila Difformis

-Echinodorus tenellus

-Rogatek sztywny red

-Cabomba caroliniana

-bacopa drobnolistna

mam taki problem że akwarium jest wąskie i za bardzo nie mam jak stworzyć ładnych 3 planów. Woda się wyklarowała już prawie idealnie więc wieczorem dam nowe fotki :) Tło z powrotem dałem niebieskie gdyż czarne do mnie nie przemawia :)

Tak jak mówiłem umieszczam wieczorkiem nowe fotki woda się już prawie idealnie wyklarowało dałem z powrotem niebieskie tło gdyż lepiej to wygląda ;) Oceńcie sami

post-6023-13685163963191_thumb.jpg

• 3 weeks later...

Dziś nastąpiła przycinka bo podczas mojej nieobecności nieźle zarosło akwarium zielskiem więc dziś to wszystko poprzycinałem. Niestety zdjęcia są jakie są no i nie oddają zbyt pięknie wyglądu akwa . W rzeczywistości to lepiej wygląda no ale cóż ... Komentujecie coś jeśli łaska ;p

post-6023-13685164162444_thumb.jpg

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...

Czas na małą aktualizacje. Rośliny rosną rybki pływają ostatnio znów zostałem rybim ojcem chrzestnym ;) Obsada taka sama jak była doszło tylko kilka małych platek które zapewne zostaną skonsumowane... Teraz dwie fotki jeśli możecie to coś skomentujcie albo cokolwiek będzie mi miło ;p

post-6023-13685164486836_thumb.jpg

post-6023-13685164487133_thumb.jpg

• 5 weeks later...

Ostatnio zrobiłem mały restarcik ( bo było za dużo "chaszczy") i tak by to teraz wyglądało dam kolejne fotki jak hygrophila difformis się rozrośnie ( dla laików to ta roślina to lewej stronie kamienia). Do obsady doszło kilka gupików nie wiem czy nie ma teraz za dużo ryb ale znajomy kończył z tym pięknym hobby i wszystko rozdał mi dał gupiki bo mieczyków nie chciałem ( chyba wiecie czemu) póki co ich nie oddawałem gdyż mam do nich sentyment i chyba nie będzie konieczności z ich oddawaniem .

post-6023-13685164881645_thumb.jpg

post-6023-13685164881971_thumb.jpg

• 2 weeks later...
  • 2 months later...