ArcySko Posted April 29, 2011 Share Posted April 29, 2011 Po kolei mam akwa 45l Obsada: 6x zmiennik plamisty i 5x kirysek malutki Rośliny: bacopa drobnolistna na 95% a jeśli się mylę to mnie poprawcie Filtr: Aquael fan mini+ Oświetlenie: Świetlówka jarzeniowa o mocy 18W + odbłyśnik Parametry wody: nie mierze Temperatura: 24/26 stopni C Akwarium ma być jednym wielkim 3 planem (tak sobie u myślałem) z kilkoma prześwitami. Jeżeli macie coś do powiedzenia na jego temat np. dodaj coś wyrzuć coś lub zmień coś albo poprostu chcecie napisać że ten baniak jest do bani albo że jest super choć nie jest to piszcie śmiało Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Co-2 Posted April 29, 2011 Share Posted April 29, 2011 Za mało roślin . Polecam zwiększyć oświetlenie i dodać nawozy a na koniec dać rotalę itp. itd. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrad1379 Posted April 29, 2011 Share Posted April 29, 2011 Dosadź jeszcze roślin może jakieś nadwódki lub cabomby. Nie za małe akwarium na zmienniaki ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArcySko Posted April 30, 2011 Author Share Posted April 30, 2011 Na zmienniki akwarium jest ok bo zanim je zakupiłem pytałem na forum czy w ogóle by mi pasowały bo obsady wtedy jeszcze miałem neonki . Cabomby raczej nie będę kupował bo przy zmiennikach długo nie wytrzyma zwłaszcza że już ją miałem no i rybki wyjątkowo chętnie ją zjadały. Kupie coś co ma większe i mocniejsze liście od Cabomby i dam koło sciany w miejscach prześwitów co wy na to ?? Myślałem nad tym żeby kupić jeszcze gupiki w haremie i nie wiem czy to dobry pomysł. Jak pojadę do zoologa to kupie aqua plant czy jakoś tak to się nazywało miałem już ten nawóz i ładnie przy nim rosły roślinki. na świetlówkę lepszą na razie nie mam kasy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted April 30, 2011 Share Posted April 30, 2011 bacopa na pierwszym planie :zamieszany: Ogólnie na razie bardzo mało roślin (pustka) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArcySko Posted April 30, 2011 Author Share Posted April 30, 2011 Jak dawałem bacope na pierwszy plan to miałem namyśli że moje akwa to będzie jeden wielki 3 plan z kilkoma prześwitami (taka dżungla jakby) szkoda że mój plan wam się nie podoba może jak bardziej zarośnie to zmienicie zdanie jeszcze kupie parę roślinek i obsadzę nimi ścianę w miejscach gdzie jest pusto. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted April 30, 2011 Share Posted April 30, 2011 Wizualnie może to nawet nieźle wyglądać,byle nie z samą bacopą. Jednak ryby będą miały mało miejsca do pływania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pemson3 Posted April 30, 2011 Share Posted April 30, 2011 Ja bym jeszcze inny gatunek rośliny dołożył. Żwir trochę ujednolicił. Z roślin no to coś szybko rosnącego np. cabombę, rogatka i trawnik (może być mech lub gałęzatka). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArcySko Posted April 30, 2011 Author Share Posted April 30, 2011 Rogatka dokupię i coś pływającego żwirek jest tylko po to żeby roślinki sobie w nim rosły a piach jest na górze jak widzicie. Gdybym dał pod rośliny sam piach to wątpię żeby roślinki wytrzymały w podłożu dwa dni znając możliwości kirysków Jeszcze raz zapytam czy mogę dokupić harem gupików? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted April 30, 2011 Share Posted April 30, 2011 Na zmienniaki plamiste jest ok. Dodatkowych ryb pływających w toni wodnej już bym nie dokupywał. Ewentualnie coś pojedynczego, co może zająć się narybkiem - np. samiec bojownika i coś na glony - otoski. Patrząc na naturalne środowisko zmienniaków, to roślin masz aż za dużo. Patrząc pod kontem aranżacji, jest nie najlepiej. Pewnie w stronę ich biotopu nie pójdziesz i chcesz "normalne" akwarium, ze sporą ilością roślin. Te wszystkie moczarki które masz, wsadziłbym w jednym miejscu. Tak żeby stworzyły w miarę zwartą kępe w którymś rogu akwarium. Do tego jakiś większy kamień/korzeń na środek + więcej roślin i będzie ok. Nie podobają mi się te kamyczki, sprawdzałeś je czy się nadają? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArcySko Posted April 30, 2011 Author Share Posted April 30, 2011 Pod koniec maja (wtedy będę przy kasie) zrobię tak jak mówicie wszystkie bacopy przesadzę na jedną stronę na drugą stronę dam inne roślinki a na środek dam jakiegoś kamola + jakąś roślinkę pływająca na górę. Chciałbym jeszcze kupić gupiki (kocham te małe żyworódki). A całość by miała wyglądać mniej więcej tak (prowizoryczny rysunek z painta) Co wy o tym myślicie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mamut Posted April 30, 2011 Share Posted April 30, 2011 Jako pływająca polecam paproć wodną zobacz u mnie w 72l jaka śliczna jest i duża Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArcySko Posted May 6, 2011 Author Share Posted May 6, 2011 Oto nowe fotki akwa z nowymi roślinkami na razie jest woda jeszcze mętna (kilka godzin temu sadziłem rośliny) zmieniłem też tło na czarne ale to chyba na dobre nie wyszło oceńcie sami. Jakby co to z powrotem dam stare tło jak wy również uznacie że to będzie z niebieskim tłem lepiej wyglądało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pemson3 Posted May 6, 2011 Share Posted May 6, 2011 Uhuhu, to żeś poszalał z roślinnością. Trochę jednak mi brakuje podziału na 1,2 i 3 plan.. Może jak woda się wyklaruje i rośliny się ułożą, nie będzie takiego 'mętliku'. Bądź łaskaw i napisz tą zróżnicowaną florę. Akwarium zmierza w dobrym kierunku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArcySko Posted May 7, 2011 Author Share Posted May 7, 2011 proszę bardzo oto spis moich roślin: -Hygrophila polysperma -Moczarka Argentyńska -Hygrophila Difformis -Echinodorus tenellus -Rogatek sztywny red -Cabomba caroliniana -bacopa drobnolistna mam taki problem że akwarium jest wąskie i za bardzo nie mam jak stworzyć ładnych 3 planów. Woda się wyklarowała już prawie idealnie więc wieczorem dam nowe fotki Tło z powrotem dałem niebieskie gdyż czarne do mnie nie przemawia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArcySko Posted May 7, 2011 Author Share Posted May 7, 2011 Tak jak mówiłem umieszczam wieczorkiem nowe fotki woda się już prawie idealnie wyklarowało dałem z powrotem niebieskie tło gdyż lepiej to wygląda Oceńcie sami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konribarca17 Posted May 7, 2011 Share Posted May 7, 2011 No teraz jest ładnie, ale jak mogę coś polecić to Echinodorusa bleheri. Szybko rośnie, ładnie wygląda na środku 3 planu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mamut Posted May 9, 2011 Share Posted May 9, 2011 Może i jest dobrze ale brakuje mi czegoś a mianowicie duży kamień na środku lub duży lignit widziałbym tu raczej lignit. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArcySko Posted May 25, 2011 Author Share Posted May 25, 2011 Dziś nastąpiła przycinka bo podczas mojej nieobecności nieźle zarosło akwarium zielskiem więc dziś to wszystko poprzycinałem. Niestety zdjęcia są jakie są no i nie oddają zbyt pięknie wyglądu akwa . W rzeczywistości to lepiej wygląda no ale cóż ... Komentujecie coś jeśli łaska ;p Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArcySko Posted June 4, 2011 Author Share Posted June 4, 2011 Nowe fotki po zakończeniu operacji "noc polarna" (zaciemnienie akwa ;p ) i po dzisiejszej przycince Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArcySko Posted June 23, 2011 Author Share Posted June 23, 2011 Czas na małą aktualizacje. Rośliny rosną rybki pływają ostatnio znów zostałem rybim ojcem chrzestnym Obsada taka sama jak była doszło tylko kilka małych platek które zapewne zostaną skonsumowane... Teraz dwie fotki jeśli możecie to coś skomentujcie albo cokolwiek będzie mi miło ;p Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArcySko Posted July 23, 2011 Author Share Posted July 23, 2011 Ostatnio zrobiłem mały restarcik ( bo było za dużo "chaszczy") i tak by to teraz wyglądało dam kolejne fotki jak hygrophila difformis się rozrośnie ( dla laików to ta roślina to lewej stronie kamienia). Do obsady doszło kilka gupików nie wiem czy nie ma teraz za dużo ryb ale znajomy kończył z tym pięknym hobby i wszystko rozdał mi dał gupiki bo mieczyków nie chciałem ( chyba wiecie czemu) póki co ich nie oddawałem gdyż mam do nich sentyment i chyba nie będzie konieczności z ich oddawaniem . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
igor255 Posted July 24, 2011 Share Posted July 24, 2011 Pewnie wiesz jakie masz błędy w obsadzie Podoba mi się tło Wrzuć zdjęcie całego akwarium (z odrobiną otoczenia) - chętnie zobaczę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArMasteR Posted August 2, 2011 Share Posted August 2, 2011 Strasznie razi w oczy światło odbijające się od tylnej szyby nie wiem czemu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArcySko Posted October 5, 2011 Author Share Posted October 5, 2011 Od ostatniej aktualki kilka razy przycinałem chaszcze. Możecie komentować jeśli jesteście na tyle łaskawi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts