hidax Posted April 29, 2011 Share Posted April 29, 2011 Co sądzicie? I mam pytanie, bo jak ją wkładam do kotnika to na początku wyskakiwała w nocy, ale znalazłem patent i teraz nie wyskakuje, tylko po pewnym czasie w kotniku zbladła jej ta czarna plamka "Ciążowa" Czy to normalne? Ze stresu czy jak.? Od wczoraj godziny 16 jest w kotniku i jest taka od rana jakby bladsza ta plamka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
agunia997 Posted April 29, 2011 Share Posted April 29, 2011 Moim zdaniem najlepiej jest wrzucić rybkę do kotnika wtedy gdy już zaczyna rodzić... Bo jeśli jest za wcześnie i będzie tam długo przebywać to ze stresu może urodzić martwe rybki. Ze zdjęcia to ta rybka nie wygląda mi na taką która miałaby zaraz rodzić. Nie jestem w stanie powiedzieć za ile dni urodzi. Czy ona (rybka) miała młode kiedyś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
hidax Posted April 29, 2011 Author Share Posted April 29, 2011 Nie wiem czy miała młode, bo kupiłem ją jakieś dwa tygodnie temu, i już wtedy była zapłodniona. To co wyjąć ją z kotnika? Dodam że ta rybka to mutant, nie wygląda, ale ma 4cm bez ogona ^^ Link to comment Share on other sites More sharing options...
agunia997 Posted April 29, 2011 Share Posted April 29, 2011 No moim zdaniem to właśnie lepiej byłoby teraz wyjąć ją z kotnika, a dopiero jak zacznie już rodzić to włożyć ją tam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martino74 Posted April 29, 2011 Share Posted April 29, 2011 Tyle że jak ją wyjmiesz z kotnika to będziesz musiał cały czas sterczeć przy akwarium i czekać aż zacznie rodzić najlepiej by było gdybyś ją przełożył do innego akwarium a do kotnika wsadził tylko młode ja tak robię w przypadku gupików i przeważnie uratuję przed zjedzeniem przez samicę ok. 80% bo w ogólnym to będzie ciężko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hidax Posted April 29, 2011 Author Share Posted April 29, 2011 Wpuściłem ją, ale teraz chowa się przy filtrze, i strasznie goni ją samczyk. :/ Chyba na noc z powrotem dam ją do kotnika. Link to comment Share on other sites More sharing options...
patuu97 Posted April 29, 2011 Share Posted April 29, 2011 Wpuściłem ją, ale teraz chowa się przy filtrze, i strasznie goni ją samczyk. :/ Chyba na noc z powrotem dam ją do kotnika. To normalne, że samce gonią samice. Nie możesz jej cały czas trzymać w kotniku. Dopiero kiedy będzie już wyraźnie gruba lub zacznie rodzić to ją wsadź do kotnika. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hidax Posted April 29, 2011 Author Share Posted April 29, 2011 Tylko, że poród najczęściej odbywa się nocą... :/ To jak jak zacznie rodzić? Ale ona szybko oddycha i się tak skula, i chyba ma powiększony odbyt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ECIK-GFC Posted April 29, 2011 Share Posted April 29, 2011 A to to się czytało czy nie bardzo viewtopic.php?f=36&t=28530 Link to comment Share on other sites More sharing options...
patuu97 Posted April 29, 2011 Share Posted April 29, 2011 Tylko, że poród najczęściej odbywa się nocą... :/ To jak jak zacznie rodzić? Ale ona szybko oddycha i się tak skula, i chyba ma powiększony odbyt. Możesz wstawić zdjęcia? Masz w akwarium jakieś rośliny pływające? Jak tak to może młode się w nich schowają i przeżyją. U mnie tak było. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted May 4, 2011 Share Posted May 4, 2011 Po pierwsze to samiczka jest jeszcze daleko od porodu, bo nie jest aż tak gruba. Po drugie jeśli będziesz ją tam przekładał z kotnika do akwarium to jak opóźniasz poród i samiczka może mieć później problem z porodem. Co do problemów z zaganianiem samiczki to ile masz samiczek a ile samców? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts