Jump to content

Pomoc w Plesniawce

Recommended Posts

Siema!!!

Mam problem, mianowicie moje mieczyki dostały pleśniawki. Kupiłem MFC i tabletkę od pleśniawki, teraz nie wiem czy stosować to w całym akwa czy odilozować rybki. Proszę o pomoc.

Jeżeli jest coś źle to sorry to jest mój 1 post :|

Regulamin: 6. Pisownia:

6.1. Zaleca się dbanie o poprawność gramatyczną i ortograficzną wypowiedzi. - Postaraj się bo polecą ostrzeżenia - jano

Natychmiast odizoluj chore ryby do osobnego zbiornika!!

Zrób kąpiel w jakimś naczyniu w nadmanganianie potasu i potem na dłużej z tabletką w osobnym akwa aż nie pojawią się poprawy.

A potem już z górki :)

Kasy nie mam ale coś spróbuje :]

[edit]

Dałem wszystkie leki jakie miałem, ale moja rybka nie dała sobie rady niestety zdechła mi :cry: Starałem sie jak mogłem ale nie dało się jej uratować. Pływała do góry brzuchem ale co jakis czas starała sie pływac normalnie :cry: No cóż trzeba modlić się żeby następne rybki nie chorowały :cry:

Gost: Pisownia. Edytuj posty.

Wystarczy że podniesiesz temp. wody do 27, 28 stopni Celsjusza potem wlej preparat jednocześnie odłączając filtry i zwiększając napowietrzanie po ok. 3 dniach podmień 20% wody i uzupełnij preparat powtórz jeszcze 2 razy i na końcu włącz filtr i zakup sobie aktywny węgiel (jeśli nie masz)

do filtra który usunie pozostałości po lekach ja tak robiłem i przy pleśniawce i przy puchlinie wodnej ( w akwa ogólnym) i mi wyzdrowiały ;)

Chora rybka zdechła, ale zauważyłem dziwne zachowanie innego mieczyka. Wczoraj wieczorem pływał przez kilka godz w kółko jak by był nawalony, ale za to dziś rano jest nadzwyczaj spokojny leży w miejscu z nastroszonymi płetwami myślałem ze zdechł, ale ruszyłem grzałką i zaczął pływać. Jeszcze zaobserwowałem że mój mieczyk nie ma apetytu na jedzenie, a jeśli weźmie pokarm to pyszczka do od_razu wypluwa... Nie wiem co mu jest... :|

Oto foto mojego mieczyka:

Dołączona grafika

To mogą być robaki skrzeli i skóry ale nie wyciągajmy pochopnych wniosków spytam się jeszcze:

1.Czy ryba je czy przestała jeść

2.Czy ryba się często ociera?

3Czy ryba wykonuje silny ruch podczas przełykania?

1. Znaczy tak bierze do pyska ale od_razu wypluwa

2. Żadko kiedy się ociera

3. Wszystko w normie

Pisownia po raz kolejny widzę ze inni moderatorzy cie upominali i to nie skutkuje wiec zgodnie z regulaminem kończę to ostrzeżeniem i za każdym razem będzie kolejne .ecikgfc

A jak tą chorobę wyleczyć?

P.S: nie mogę pisać c z kreską ponieważ wyskakują mi różne sterownik graficzne

Przepraszam za te c na końcach wyrazów :|

Gost: Zawsze można kliknąć PPM i poprawić wyraz, zresztą pojawiają się też błędy ortograficzne, jak już ecik napisał kolejny post z błędami równa się kolejne ostrzeżenie. Staraj się pisać poprawnie.

Należy w tedy wykonać kąpiel w roztworze soli tak się to robi:

chore ryby należy włożyć do wiadra z wodą (lub do osobnego akwa ale musi być bez filtra) i dodać ok. 15g soli bez jodu.

jeśli ryby zaczną się dziwnie zachowywać np: przechylanie czy kołysanie ciałem należy je natychmiast wyjąć czas trwania kuracji max. 15 min potem należy je przełożyć z powrotem do ogólnego.

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...