zdz1ch0 Posted April 28, 2011 Share Posted April 28, 2011 Siema!!! Mam problem, mianowicie moje mieczyki dostały pleśniawki. Kupiłem MFC i tabletkę od pleśniawki, teraz nie wiem czy stosować to w całym akwa czy odilozować rybki. Proszę o pomoc. Jeżeli jest coś źle to sorry to jest mój 1 post Regulamin: 6. Pisownia: 6.1. Zaleca się dbanie o poprawność gramatyczną i ortograficzną wypowiedzi. - Postaraj się bo polecą ostrzeżenia - jano Link to comment Share on other sites More sharing options...
Regus Posted April 28, 2011 Share Posted April 28, 2011 http://www.superakwarium.pl/plesniawka-id618.html . Odizoluj rybki , zrób im małą kąpiel w roztworze z nadmanganianu potasu (kalia lekarska ) . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Natalia1984 Posted April 28, 2011 Share Posted April 28, 2011 Po pierwsze to nie żadna pleśniówka tylko pleśniawka viewtopic.php?f=6&t=32143&hilit=ple%C5%9Bniawka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yap88 Posted April 28, 2011 Share Posted April 28, 2011 Natychmiast odizoluj chore ryby do osobnego zbiornika!! Zrób kąpiel w jakimś naczyniu w nadmanganianie potasu i potem na dłużej z tabletką w osobnym akwa aż nie pojawią się poprawy. A potem już z górki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beniek Posted April 28, 2011 Share Posted April 28, 2011 Możesz zastosować FMC i też wyleczysz. Ja tak wyleczyłem i nie musiałem nikogo odizolowywać po prostu zrobiłem kąpiel w ogólnym. viewtopic.php?f=6&t=31760 może się przydać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zdz1ch0 Posted April 28, 2011 Author Share Posted April 28, 2011 Tylko jest mały problem bo nie mam gdzie odizolować ich... mam jedynie takie etui po płytach cd może to wyparzę i tam je odizoluję :\ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yap88 Posted April 28, 2011 Share Posted April 28, 2011 NIE!!!! Akwarium 15l nie jest takie drogie przecież... Link to comment Share on other sites More sharing options...
zdz1ch0 Posted April 28, 2011 Author Share Posted April 28, 2011 Tylko, że już sklepy u_mnie zamknięte. Gost: Pisownia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yap88 Posted April 28, 2011 Share Posted April 28, 2011 Jak to O szesnastej?! Porąbane sklepy... Trudno, a to etui się nie nadaje! FMC wlej do akwa wspólnego, a 15l kup jutro Link to comment Share on other sites More sharing options...
zdz1ch0 Posted April 28, 2011 Author Share Posted April 28, 2011 Kasy nie mam ale coś spróbuje :] [edit] Dałem wszystkie leki jakie miałem, ale moja rybka nie dała sobie rady niestety zdechła mi Starałem sie jak mogłem ale nie dało się jej uratować. Pływała do góry brzuchem ale co jakis czas starała sie pływac normalnie No cóż trzeba modlić się żeby następne rybki nie chorowały Gost: Pisownia. Edytuj posty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beniek Posted April 28, 2011 Share Posted April 28, 2011 Jeśli nie masz kasy to nie musisz kupywać 15l, wlej FMC do ogólnego i stopniowo podwyższaj temp. do 30 'C ok 1 'C dziennie. Ja tak zrobiłem i wyleczyłem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martino74 Posted April 28, 2011 Share Posted April 28, 2011 Wystarczy że podniesiesz temp. wody do 27, 28 stopni Celsjusza potem wlej preparat jednocześnie odłączając filtry i zwiększając napowietrzanie po ok. 3 dniach podmień 20% wody i uzupełnij preparat powtórz jeszcze 2 razy i na końcu włącz filtr i zakup sobie aktywny węgiel (jeśli nie masz) do filtra który usunie pozostałości po lekach ja tak robiłem i przy pleśniawce i przy puchlinie wodnej ( w akwa ogólnym) i mi wyzdrowiały Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beniek Posted April 28, 2011 Share Posted April 28, 2011 Filtr niech cały czas pracuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martino74 Posted April 29, 2011 Share Posted April 29, 2011 Jeśli jest tylko wkład gąbkowy nic więcej to niech pracuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zdz1ch0 Posted April 30, 2011 Author Share Posted April 30, 2011 Chora rybka zdechła, ale zauważyłem dziwne zachowanie innego mieczyka. Wczoraj wieczorem pływał przez kilka godz w kółko jak by był nawalony, ale za to dziś rano jest nadzwyczaj spokojny leży w miejscu z nastroszonymi płetwami myślałem ze zdechł, ale ruszyłem grzałką i zaczął pływać. Jeszcze zaobserwowałem że mój mieczyk nie ma apetytu na jedzenie, a jeśli weźmie pokarm to pyszczka do od_razu wypluwa... Nie wiem co mu jest... Oto foto mojego mieczyka: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martino74 Posted April 30, 2011 Share Posted April 30, 2011 A czy oddycha gwałtownie Link to comment Share on other sites More sharing options...
zdz1ch0 Posted April 30, 2011 Author Share Posted April 30, 2011 Moze oddycha zdeczka szybciej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martino74 Posted April 30, 2011 Share Posted April 30, 2011 To mogą być robaki skrzeli i skóry ale nie wyciągajmy pochopnych wniosków spytam się jeszcze: 1.Czy ryba je czy przestała jeść 2.Czy ryba się często ociera? 3Czy ryba wykonuje silny ruch podczas przełykania? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zdz1ch0 Posted April 30, 2011 Author Share Posted April 30, 2011 1. Znaczy tak bierze do pyska ale od_razu wypluwa 2. Żadko kiedy się ociera 3. Wszystko w normie Pisownia po raz kolejny widzę ze inni moderatorzy cie upominali i to nie skutkuje wiec zgodnie z regulaminem kończę to ostrzeżeniem i za każdym razem będzie kolejne .ecikgfc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martino74 Posted April 30, 2011 Share Posted April 30, 2011 To bardzo prawdopodobne że to właśnie choroba którą wyżej opisałem ale niech inni się jeszcze na ten temat wypowiedzą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zdz1ch0 Posted May 1, 2011 Author Share Posted May 1, 2011 A jak tą chorobę wyleczyć? P.S: nie mogę pisać c z kreską ponieważ wyskakują mi różne sterownik graficzne Przepraszam za te c na końcach wyrazów Gost: Zawsze można kliknąć PPM i poprawić wyraz, zresztą pojawiają się też błędy ortograficzne, jak już ecik napisał kolejny post z błędami równa się kolejne ostrzeżenie. Staraj się pisać poprawnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martino74 Posted May 1, 2011 Share Posted May 1, 2011 Należy w tedy wykonać kąpiel w roztworze soli tak się to robi: chore ryby należy włożyć do wiadra z wodą (lub do osobnego akwa ale musi być bez filtra) i dodać ok. 15g soli bez jodu. jeśli ryby zaczną się dziwnie zachowywać np: przechylanie czy kołysanie ciałem należy je natychmiast wyjąć czas trwania kuracji max. 15 min potem należy je przełożyć z powrotem do ogólnego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted May 1, 2011 Administrator Share Posted May 1, 2011 viewtopic.php?f=6&t=14640 Dla siebie tego nie napisałem. Ostrzeżenie za niedostosowanie tematu do wytycznych tego działu. Temat zamykam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts