daniel15 Posted April 18, 2011 Share Posted April 18, 2011 Siema. Jakie podłoże polecacie? Miałem sam coś wybrać ale jak sie naczytałem na forum o tym że niektóre działają negatywnie na wodę to się boję sam coś kupić Prosił bym o rodzaje podłóż neutralnych dal wody oraz które się Wam sprawdziły. Jeśli można link, zdjęcie to bede bardzo wdzieczny. Z góry dziękuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted April 18, 2011 Share Posted April 18, 2011 Według mnie dobre jest JBL manado i aqua basis wszystko dobrze rośnie ale trzeba nawożić jak to bywa z roślinniakami. Moje akwarium z tym podłożem. http://img851.imageshack.us/i/dsc00950o.jpg/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
warson1987 Posted April 18, 2011 Share Posted April 18, 2011 Byłem na Bazalcie i piasku, po 5 dniach zrezygnowałem i do dziś mam JBL Manado świetna sprawa korzonki fajnie oplątują się w te kamyczki brązowiutkie Mogę polecić!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daniel15 Posted April 18, 2011 Author Share Posted April 18, 2011 Słyszałem że tego podłoża nie trzeba odmulać czy to prawda? Może jeszcze jakieś inne propozycje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
warson1987 Posted April 18, 2011 Share Posted April 18, 2011 też tak słyszałem, być może jak masz dobrą ekipę sprzątającą Ja tam i tak odmulam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted April 18, 2011 Share Posted April 18, 2011 Nie że nie trzeba ale nie powinno się, co nie oznacza ze wciąga syf to jest substrat na niego wysyp odpowiednie podłoże np. żwirek o granulacji 2-4 mm i powinno być dobrze.Niektóży odmólają bespośrednio sam substrat nawet jak nie dali podłoża i teraz pytanie ile go zostanie po używaniu go pół roku.Zapewne będzie uboższy ponieważ dużo zostanie wciągnięte przez co też będzie mniej bakterii nitryfikacyjnych a jak ktoś zrobi jeszcze przy tym czyszczenie filtra to może to doprowadzić czasem do restartu. Ekipa sprzątająca pownna się znależć w akwarium polecam kiryski spiżowe to bardzo pracowite rybki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikodem Posted April 19, 2011 Share Posted April 19, 2011 Ja mam piasek kwarcowy budowlany, ładnie się prezentuje Fotka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts