Jump to content

co z tym zacierem ;/


kamil2963
 Share

Recommended Posts

No woda byla letnia, w sam raz... teraz kupilem nowe drozdze, a moje pytanie brzmi : Zacier składający się z 1L wody, 2 szklanek cukru potrzebuje 10 gramów, czy 10 dekagramów czyli 100 gramow drozdzy??

Link to comment
Share on other sites

Zacier składający się z 1L wody, 2 szklanek cukru potrzebuje 10 gramów, czy 10 dekagramów czyli 100 gramow drozdzy??

10 gram ja stosuje takie proporcje i jest ok czekam czasem nawet ponad 3h zanim ruszy.
Link to comment
Share on other sites

Ja dałem pół kostki drożdży. Natomiast jeżeli chodzi o uszczelnienie to nie używałem żadnego kleju tylko po prostu wywierciłem otwory mniejszym wiertłem tak żeby rurka wchodziła bardzo ciasno i wszystko było OK.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Panowie czytam i czytam wasz temat .... Jezeli chodzi o zacier to dodaj 10 dag drozdzy (100g) i jeszcze rozetrzyj drozdze z cukrem a jezeli chodzi o uszczelnienie to powiem wam ze zaden klej i zaden silikon nie bedzie sie trzymal zakretki od butelki. Plastik uzyty w zakretkach to polipropylen i niestety nie ma kleju ktory by go zwiazal. Jak sie myle to prosze niech mnie ktos poprawi

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Bez jaj.

3 strony na temat bimbrowni?

Są specjalnie założone tematy o tym.

Przepraszam ale nie wiem w czym macie problem.

Nie ukrywam, że nie czytałem wszystkiego. Zresztą jak wiele innych tematów o bimbrowni.

Ludzie dwie zasady:

1. normalny zacier zgodnie z przepisem

2. Szczelność połączeń!!

 

Żadna filozofia!

 

Zamykam temat.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...