Grajewiak Posted April 11, 2011 Share Posted April 11, 2011 Witam. Do zaprezentowania mam kolejny zbiornik na ziemi ogrodowej. Tym razem troszkę bardziej ambitniej jeżeli chodzi o rośliny jednak w dalszym ciągu sposób prowadzenia akwarium jest ten sam. No może przybyło trochę wiedzy i doświadczenia Akwarium - 100x40x40 Filtr - aquael unimax 250 Oświetlenie - 2x39W t5 na belce Grzałka - Elite 150W Termometr - szklany Woda - ~26C, parametrów nie mierzę Podłoże - ziemia kwiatowa, piach o granulacji 1mm Dodatki - korzenie, pod akwa włożyłem pianke polietylenową Flora: glossostigma elatinoides rotala rotundifolia micranthemum umbrosum weeping moss sagittaria subulata Ludwigia repens Fauna: planowana obsada: półdziobek karłowaty badis badis red cherry jednak na dzień dzisiejszy pływa sobie gupik w ilości sztuk jedna (wpuściłem na zwiady w drugim tygodniu od założenia) i redki w ilości sztuk 5. Kolejnym zakupem mam nadzieję będą już pseudomugile jednak z powodu możliwości wyjazdu na jakiś czas za granicę nie jest to pewny zakup. dosyć biadolenia, pokażę co na dzień dzisiejszy me oko cieszy dzień 9 dzień 15 dzień 40 Mile widziane porady, sugestie, pytania do właściciela Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ferdzio698 Posted April 11, 2011 Share Posted April 11, 2011 Akwarium na prawdę mi się podoba. na prawdę super, a ten korzeń jest naprawdę piękny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rena Posted April 11, 2011 Share Posted April 11, 2011 super akwarium cieszy oko ja bym jeszcze wrzuciła jakąś roślinkę na środek bardziej w tyle.Akwa na 10 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grajewiak Posted April 11, 2011 Author Share Posted April 11, 2011 ferdzio jak będziesz przelotem gdzieś w pólnocno wschodniej Polsce to Ci oddam takich korzeni cały worek swoją drogą zapomniałem o fotce z dnia pierwszego no i przed zalaniem: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rena Posted April 11, 2011 Share Posted April 11, 2011 no te korzenie są super i świetnie się prezentują a z jakiego to drzewa? jak je przygotowałeś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tasman Posted April 12, 2011 Share Posted April 12, 2011 Bardzo ładne akwarium, zapowiada się też ciekawa obsada Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ferdzio698 Posted April 12, 2011 Share Posted April 12, 2011 Niestety nie bywam w tej części polski. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grajewiak Posted April 12, 2011 Author Share Posted April 12, 2011 Renacia jakie to drzewo sam nie wiem bo nie bardzi się znam na tym. Podsyłam fotkę na której w tle widać dokładnie takie same jak te z którego obciąłem korzeń Właściwie historia korzenia jest dosyć ciekawa. ponad 2 lata temu wiatr przewalił całkiem spore drzewko. Cały czas żeśmy z dziewczyną na spacerach z psem je mijali. Miałem o tyle dobrze, że panowie z zieleni miejskiej obcieli i wywieżli konar a korzeń zostawili i tak się suszył dwa lata na łące. Co do przygotowania właściwie większość roboty zrobiła natura przez okres leżakowania drewna na łące. Po ścięciu moczyłem jakieś 2 tyg. w słonej wodzie co kilka dni sparzając wrzątkiem. Korzeń ma się dobrze, nie gnije, z początku 1 z 3 nie chciał zatonąć ale nie było problemu z jego umocowaniem tak by się trzymł ziemi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grajewiak Posted May 1, 2011 Author Share Posted May 1, 2011 po kilku dniach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bas Posted May 1, 2011 Share Posted May 1, 2011 Ładnie się rozrasta, aż miło popatrzeć. U siebie mam tą sama belkę oświetleniową co Ty tylko mam 2x 24w t5 i mam małe pytanko - jaką masz barwę świetlówek i jakiej firmy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mrs.Wolf Posted May 1, 2011 Share Posted May 1, 2011 Piękne akwarium, szczególnie ten busz po prawej, a i tło warte podziwu (fajny kolor). Duży + Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
djmoniska Posted May 1, 2011 Share Posted May 1, 2011 Ładnie ale jakoś mało tego piachu, z czasem rośliny nabiorą dużych korzeni i mogą potem marnieć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grajewiak Posted May 1, 2011 Author Share Posted May 1, 2011 Bas dwa philipsy 6500K djmoniska podłoża jest w najniższym miejscu 5cm grubości. na foto to co niepotrzebne jest po prostu wykadrowane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grajewiak Posted May 22, 2011 Author Share Posted May 22, 2011 po jakimś czasie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rena Posted May 25, 2011 Share Posted May 25, 2011 akwa świetnie nic dodać nic ująć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kajolica1 Posted May 25, 2011 Share Posted May 25, 2011 Cudowne akwarium, bardzo mi się takie podobają. Podziwiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grajewiak Posted May 29, 2011 Author Share Posted May 29, 2011 miło, że się podoba W akwa jest już docelowa obsada ale tylko półdziobek dał się uchwycić: [/img] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts