Beniek Posted April 4, 2011 Share Posted April 4, 2011 Witam. W akwarium panuje dziwna choroba, która pasuje mi do pleśniawki ale nie jestem pewny. OBJAWY; * u neonów: -u podstaw płetwy grzbietowej pojawia się biała tkanka jakby martwa, bo wyblakłą i się powiększa -na drugi dzień ten neon zdycha * u molinezji(narybku) - mają coś białego na pyszczku -tylko na głowie po śmierci pojawia się im biała narośl jakby jakaś ikra(mniej więcej) -przed śmiercią następuje wytrzeszcz oczu oraz ich wysadzenie * u gupików(narybku), bo po dorosłych narazie nic nie zauważyłem -nie zaobserwowałem u nich takich objawów, a jedynie śmierć(dość szybka) U każdej ryby wyżej wymienionej śmierć nastapiła szybko. Wszystko zaczęło się po zakupie neonów 25 l temp 26, ale stopniowo podwyższam do 30 dodałem FMC może coś da filtr FAN mini plus 24h włączony brak testów Czy to pleśniawka? Jeśli tak to czym ją zwalczyć? Proszę o wartościową odpowiedź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikodem Posted April 4, 2011 Share Posted April 4, 2011 Gdy kupiłeś neony to może w akwarium którym były to były zdechłe lub chore rybki. Nie wiem do końca czy to pleśniawka, ale wytrzeszcz oczu występuje u ryb które są trzymane w złej wodzie. Możesz kupić jakieś testy, choćby tylko pH. Wróćmy do pleśniawki. Jeżeli to pleśniawka to kup FMC. I stosuj tak: 1 i 2 dzień cała dawka 3 i 4 połowa dawki 5 i 6 1/4 dawki jeżeli będą jeszcze objawy Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beniek Posted April 4, 2011 Author Share Posted April 4, 2011 Ale ten wytrzeszcz oczu to tylko u niektórych ryb(u 3 małych molinezji), a co do odpowiedzi to dzięki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ola250 Posted April 4, 2011 Share Posted April 4, 2011 U mnie molinezje miały pleśń na oczach. Wyleczone były środkiem CMF z Tropicala. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beniek Posted April 4, 2011 Author Share Posted April 4, 2011 CMF czy jak to się nazywa całkowicie wystarczy? Temperaturę jest sens podnosić do 30 stopni? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ola250 Posted April 5, 2011 Share Posted April 5, 2011 CMF czy jak to się nazywa całkowicie wystarczy?Nie wiem ale u mnie ten środek poskutkował. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziki Posted April 5, 2011 Share Posted April 5, 2011 hallo Preparat ten służy do zwalczania między innymi pleśniawki u ryb. Mam nadzieję że nie masz krewetek w zbiorniku, MFC skutecznie mordowało krewetki ilością miedzi w składzie. Przypuszczam że CMF to jest odpowiedź a zarazem wybieg tropicala na ustawowy zakaz sprzedaży leków poza "aptekami". Niestety nie znalazłem jeszcze składu ilościowego substancji w tym specyfiku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beniek Posted April 5, 2011 Author Share Posted April 5, 2011 CMF zaczął pomagać, bo od 2 dni nie zauważyłem ani jednej rybki martwej i objawy powoli zanikają. Jeśli chodzi o krewetki to nie mam, bo NO2 mi je zabiło. Jeszcze jedno- Czy po zakończeniu kąpieli w sobotę będę mógł podmienić 50% wody czy 30%? Temperaturę też mam obniżać stopniowo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikodem Posted April 5, 2011 Share Posted April 5, 2011 Najlepiej zniżaj stopniowo ok. 1 stopień dziennie. Co do podmiany to 30% wystarczy. Możesz wrzucić do filtra węgiel aktywowany, by usunął lekarstwa z wody Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beniek Posted April 6, 2011 Author Share Posted April 6, 2011 Dzięki. Nie mam więcej pytań. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts