bartekb Posted April 1, 2011 Share Posted April 1, 2011 Witam! Czy prętniki karłowate można trzymać w parach 1+1? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brzanka12 Posted April 1, 2011 Share Posted April 1, 2011 Nie zaleca się trzymać prętników w parkach. Samczyk może zagonić samiczkę na śmierć, więc trzymamy te rybki w haremach 1+2, 3. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patuu97 Posted April 1, 2011 Share Posted April 1, 2011 Lepiej nie. Te rybki trzymamy w haremach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandy29 Posted April 1, 2011 Share Posted April 1, 2011 Z moich obserwacji (mam w 112l dwie pary) wynika, że gdy prętnik przystępuje do tarła interesuje się tylko jedną samicą, a ona chcąc przystąpić do tarła specjalnie wpływa mu do gniazda i dlatego jest obiektem ataków. Za to druga samica trzyma się z daleka i nie jest goniona. Poza tarłem i pilnowaniem gniazda samica nie jest goniona przez samca. Samczyk może zagonić samiczkę na śmierć, więc trzymamy te rybki w haremach 1+2, 3. Wystarczy mieć dobrze zarośnięte akwarium i nie będzie zaganiania na śmierć. Nie mniej jednak ja też planuję dokupienie kilku samic, bo prętnik dość często chce odbywać tarło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts