łuska Posted March 26, 2011 Share Posted March 26, 2011 Mam akwarium 54l obecnie mam w nim jasny żwir ok 2 cm. Mam go jakieś 2 miesiące, ale powoli zaczął mnie denerwować, ponieważ odbija się w nim swiatło z jarzeniówki, co czasem razi w oczy. Nigdy nie używałam ziemi, ponieważ bardzo brudzi akwarium, a mnie roślinki świetnie rosną w żwirku. Na obecną chwilę zastanawiam się czy powinnam kupić ciemny żwir, który jednak optycznie pomniejsza akwarium czy raczej zostać przy obecnym? Nie wiem czy napisałam ten temat w odpowiednim dziale, jeśli nie to bardzo przepraszam za pomyłkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted March 26, 2011 Share Posted March 26, 2011 Wszystko zależy tylko i wyłącznie od ciebie masz jasny to może mała zmiana i zmień na ciemny Link to comment Share on other sites More sharing options...
łuska Posted March 26, 2011 Author Share Posted March 26, 2011 Dodam tylko, ze obecny żwir wygląda o tak: (aranżacje i obsadę mam trochę pozmienianą na obecną chwilę- np. nie mam muszli już, ale temat o podłożu także to się tutaj nie liczy) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted March 26, 2011 Share Posted March 26, 2011 Ojj zmień to natychmiast i granulację na mniejszą Link to comment Share on other sites More sharing options...
łuska Posted March 26, 2011 Author Share Posted March 26, 2011 I na ciemny drobny? Tylko czy roślinki mi wejda do takiego żwiru, będę musiała to jakoś uklepać. I to będzie dobrze wyglądało, nawet jeśli będzie optycznie pomniejszony? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted March 26, 2011 Share Posted March 26, 2011 Na pewno rośliny będą się lepiej trzymać w drobnym żwirze niż w tym i daj ciemny bazalt czy rzeczny Link to comment Share on other sites More sharing options...
lordsamael Posted March 27, 2011 Share Posted March 27, 2011 Zdecydowanie wymiana żwiru na drobniejszy posłuży roślinom! Zakup żwirek o granulacji do 4mm, w naturalnej kolorystyce (odcienie szarego/brązu), lub czarny. W zasadzie to najbardziej zmniejsza optycznie mały zbiornik dobór rozłożystych, szerokolistnych roślin i... podłoże o dużej granulacji. Do puki nie wpuści się ryb można tak zaaranżować zbiornik <40L, że na pierwszy rzut oka będzie wyglądał na co najmniej kilka razy większy. P.S. Obrazek trochę mały, ale czy ja się dopatrzyłem "watę" przy korzeniach? Chyba nie trzymasz roślin w tym wkładzie wyjętym z koszyka? Link to comment Share on other sites More sharing options...
łuska Posted March 27, 2011 Author Share Posted March 27, 2011 Spokojnie już mam inaczej w akwarium u roślin także. To było tymczasowo. Zdjęcie dałam by pokazać żwir. Tylko zwir. Link to comment Share on other sites More sharing options...
magd0s Posted March 27, 2011 Share Posted March 27, 2011 A może żwirek kwarcowy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
łuska Posted March 28, 2011 Author Share Posted March 28, 2011 Dziękuję wszystkim za porady. Wkrótce będzie ciemny, ponieważ zmieniłam obsade z molinezji na neony (o tak!) a w tym wypadku to konieczne. Zamykamy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts