magd0s Posted March 22, 2011 Share Posted March 22, 2011 Witam. Wiem, że zbroiniki niebieskie (potocznie glonojad) są do dużych akwa, 100litrów i więcej, długość akwarium minimum 80cm. Moje pytanie brzmi czy istnieje gatunek, który może być w mniejszym akwarium? np. o długości akwa 60cm? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GrzesiekK Posted March 22, 2011 Share Posted March 22, 2011 http://www.superakwarium.pl/otosek-otocinklus-przyujsciowy-id457.html Tylko pamiętaj, że to ryba stadna, min. 6 sztuk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
magd0s Posted March 22, 2011 Author Share Posted March 22, 2011 http://www.superakwarium.pl/otosek-otocinklus-przyujsciowy-id457.html Tylko pamiętaj, że to ryba stadna, min. 6 sztuk. Wiem, otosek, ale mi chodzi o zbrojnka niebieskiego. (Gatunki chyba się oznacza L i jakaś liczba, ale nie jestem pewna) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GrzesiekK Posted March 22, 2011 Share Posted March 22, 2011 To jeśli chodzi o zbrojniki, to żaden. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madzik Posted March 22, 2011 Share Posted March 22, 2011 Jest bardzo dużo takich zbrojników, niektóre rosną mniejsze od zwykłej razbory klinowej. Ale w Polsce ich nie dostaniesz, nie ma co marzyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
magd0s Posted March 22, 2011 Author Share Posted March 22, 2011 Jest bardzo dużo takich zbrojników, niektóre rosną mniejsze od zwykłej razbory klinowej. Ale w Polsce ich nie dostaniesz, nie ma co marzyć. A wiesz jakie może to gatunki? Słyszałam, że w Niemczech są dobre sklepy akwarystyczne. Myślicie, ze tam bym je dostała? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GrzesiekK Posted March 22, 2011 Share Posted March 22, 2011 Jest bardzo dużo takich zbrojników, niektóre rosną mniejsze od zwykłej razbory klinowej. Ale w Polsce ich nie dostaniesz, nie ma co marzyć. A wiesz jakie może to gatunki? Słyszałam, że w Niemczech są dobre sklepy akwarystyczne. Myślicie, ze tam bym je dostała? W Niemczech na 99% Ale oczywiście w jakimś bardzo dużym i dobrze zaopatronym sklepie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted March 22, 2011 Share Posted March 22, 2011 To jeśli chodzi o zbrojniki, to żaden.Jest masa zbrojników nadających się do tego litrażu. Odsyłam na planetcatfish. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
niger1317 Posted March 22, 2011 Share Posted March 22, 2011 Do mniejszych zbiorników to: Chaetostoma Tachiraense, Peckoltia karłowata, Panaquolus Lda67 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madzik Posted March 22, 2011 Share Posted March 22, 2011 Np. Hypancistrus sp. L287 i Hypancistrus sp. L158. Poszukaj tu: http://www.planetcatfish.com/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GrzesiekK Posted March 22, 2011 Share Posted March 22, 2011 To jeśli chodzi o zbrojniki, to żaden.Jest masa zbrojników nadających się do tego litrażu. Odsyłam na planetcatfish. Tak są, ale zdobycie ich graniczy z cudem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madzik Posted March 22, 2011 Share Posted March 22, 2011 No wiesz, do odważnych świat należy. No cóż, u nas to nawet otosków nie znajdzie się w każdym zoologu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
auch78 Posted March 23, 2011 Share Posted March 23, 2011 l262 i l 260 te dwa gatunki mają tylko 7 cm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts