saba11 Posted February 24, 2011 Share Posted February 24, 2011 Przepraszam, ale zostałem źle zrozumiany. Pisząc o akwarium naturalnym miałem na myśli akwarium bez rybek tylko z samymi roślinkami i dekoracją z kamieni. Chodziło mi o sposób utrzymania czystości i niedopuszczenia do rozwoju glonów innymi sposobami niż filtrowanie wody, na przykład stosując jakieś środki chemiczne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yayami-omate Posted February 24, 2011 Share Posted February 24, 2011 Chodziło mi o sposób utrzymania czystości i niedopuszczenia do rozwoju glonów innymi sposobami niż filtrowanie wody, na przykład stosując jakieś środki chemiczne.środki chemiczne ci nie pomogą. Nawet w pustym akwarium ( oczywiście z wodą ) musi być filtr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted February 24, 2011 Share Posted February 24, 2011 Rośliny tropikalne potrzebują odpowiedniej temperatury co do filtracji nie wiem ale światło i ogrzewanie to podstawa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martino74 Posted February 24, 2011 Share Posted February 24, 2011 Wiem że nie na temat ale po co ci pusta kula z wodą i rośliną? Link to comment Share on other sites More sharing options...
saba11 Posted February 24, 2011 Author Share Posted February 24, 2011 Jak napisałem w pierwotnym temacie widziałem fragment zdjęcia z kulą, w której była zrobiona skalna wysepka, a na jej szczycie rosła mała roślinka. Całość wyglądała dość ładnie. Z tekstu wynikało, że jest to jakiś nowy trend czy też sposób aranżacji robiony przez Japończyka, który jest guru wśród akwarystów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted February 24, 2011 Share Posted February 24, 2011 Ja w kuli "namnażam" wgłębkę Kula jest kilka cm pod żarówką i nie trzeba grzałki Myślę, że spokojnie możesz się w takie coś "pobawić" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted February 24, 2011 Share Posted February 24, 2011 Jak napisałem w pierwotnym temacie widziałem fragment zdjęcia z kulą, w której była zrobiona skalna wysepka, a na jej szczycie rosła mała roślinka. Całość wyglądała dość ładnie. Z tekstu wynikało, że jest to jakiś nowy trend czy też sposób aranżacji robiony przez Japończyka, który jest guru wśród akwarystów. http://sklep.roslinyakwariowe.pl/-wabik ... -6003.html Wabi-kusa. Ani to nowy trend, ani moda, ale jak chcesz sobie zrobić małego holendra w kuli to nie widzę przeszkód. Bylebyś tam ryb nie wpuszczał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
saba11 Posted February 24, 2011 Author Share Posted February 24, 2011 Dziękuję, właśnie o coś takiego jak wabi-kusha mi chodziło. Pozdrawiam Piotr Link to comment Share on other sites More sharing options...
pleco Posted March 9, 2011 Share Posted March 9, 2011 Jak nie ma rybek, to nie uruchomią się naturalne procesy chemiczne. Proponuję dodać chociaż ampularie, albo krewetki słodkowodne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
red eye Posted March 9, 2011 Share Posted March 9, 2011 Jak nie ma rybek, to nie uruchomią się naturalne procesy chemiczne. Proponuję dodać chociaż ampularie, albo krewetki słodkowodne. Do kuli?? :zamieszany: Tu chodzi o akwarium typowo dekoracyjne, patrz wyżej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts