sean Posted February 24, 2011 Share Posted February 24, 2011 Witam Używam filtra wewnętrznego Aquaszut Turbo 750. Mam z nim oraz z poprzednim Aquaelem FAN-2 pewien problem. Otóż obydwa zapychają mi się. Jak oczyszcze je tak jak to robie co tydzień to po 4 dniach praktycznie nie chce lecieć woda z rurki którą jest odprowadzana woda. Widze to po tym gdyż powierzchnia wody tylko minimalnie się porusza. Co robić aby się nie zapychał? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cannabinol Posted February 24, 2011 Share Posted February 24, 2011 Wymienić gąbki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bonio61 Posted February 24, 2011 Share Posted February 24, 2011 Może za mały filtr ,a za duża obsada ,może za dużo karmisz, jak czesto odmulasz dno Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted February 24, 2011 Share Posted February 24, 2011 Otóż, bez podania obsady, litrażu akwarium ,podłoża (jakie?)trudno będzie Ci pomóc.Na razie proponuję wypłukać gąbki w wodzie z akwarium jak długo działa filtr ,kiedy założyłeś akwarium? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sean Posted February 24, 2011 Author Share Posted February 24, 2011 Baniak to 300 litrów, obsada to 8 trofci dubois, podłoże żwir drobny. Oprócz tego aquaszuta mam też kubełek Tetry , ale on mi się nie zapycha. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
niger1317 Posted February 24, 2011 Share Posted February 24, 2011 To jest nowy filtr? Ja miałem taki problem gdy włożyłem nowa gąbkę. Wydaje mi się że w moim przypadku problemem było powietrze w filtrze gąbkowym. Na początku bardzo szybko zmniejszyła się wydajność filtra. Po jakimś tygodniu gdy filtr trochę nabrał syfu umyłem filtr w wodzie z akwarium(nie zbyt dokładnie) , po 2 tygodniach kolejny raz. Filtr obecnie nie traci mocy-jest taki wydajny jaki być powinien. Może u Ciebie jest podobnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bonio61 Posted February 24, 2011 Share Posted February 24, 2011 Do tego litrażu za mały filterek kup coś z przepływem 1200-1500 l/h Powinieneś dokupić kubeł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted February 24, 2011 Share Posted February 24, 2011 W 300 l masz taki filtr zainwestuj lepiej w kubeł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sean Posted February 24, 2011 Author Share Posted February 24, 2011 No przecież mam też kubełek Tetratec. Ludzie, czytajcie ze zrozumieniem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts