togaj Posted February 17, 2011 Share Posted February 17, 2011 Chcę zakupić testy, oczywiście kropelkowe, myślałem o zooleku. akwa będzie miało butlę z co2 i komputerem ph (więc chyba test na ph nie będzie potrzebny) będzie to akwarium ze sporą ilością roślin (więc będzie pewnie nawożenie), rybki towarzyskie Które parametry będę potrzebował kontrolować? Jakiej firmy testy najlepiej wybrać? Nie koniecznie muszą to być walizki, mogę zakupić jeden test z jednej firmy, drugi z innej dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cloe Posted February 18, 2011 Share Posted February 18, 2011 NO2 i NO3. Polecam testy Tropical (kropelkowe ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
5pirit Posted February 18, 2011 Share Posted February 18, 2011 Jeżeli inwestujesz tyle kasy w to wszystko (bo czytając co chcesz to trochę kasy pójdzie) to nie oszczędzaj i kup komplenty zestaw JBL, cena coś koło 250zł, ale to już masz full wypas Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
togaj Posted February 18, 2011 Author Share Posted February 18, 2011 no ok. Możesz z czystym sumieniem powiedzieć że niczego nie przekłamuje JBL? Bo słyszałem że np zoolek jest świetny na ph kh i gh a zaś zawala w no3 i no2 a jak już inwestuje to chciałbym mieć pewne pomiary:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
5pirit Posted February 19, 2011 Share Posted February 19, 2011 No o JBL nie słyszałem żeby nawalał, bynajmniej ja tego nigdzie nie wyczytałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
togaj Posted February 22, 2011 Author Share Posted February 22, 2011 kupiłem jbl, robię wg instrukcji i nic mi nie wychodzi (dotyczy PH) kolor który po 3 minutach jest widoczny jest taki blady że nie jestem w stanie go porównać do żadnego wzornika - co robię źle? aha walizka posiada: PO4 NO3 NO2 NH4 PH KH GH FE czy jescze jakieś odczynniki będą mi potrzebne przy nawożeniu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
togaj Posted February 24, 2011 Author Share Posted February 24, 2011 odświeżam temat, czy ktoś również ma problem z odczytaniem wyniku testu na PH JBL? proszę o jakieś wskazówki co mogę zrobić źle Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziki Posted February 24, 2011 Share Posted February 24, 2011 Witam JBL ma 2 testy na pH, jeden w zakresie 6,0 - 7,6 a drugi 3 - 10. Zakładam że masz ten pierwszy, zakres kolorystyczny łatek od blado-żółtego od ciemno-granatowego, jeśli masz niskie pH to kolorek próbki będzie taki nędznie moczowaty. Możesz spróbować tym drugim ale tu kolorek przy pH 6-7 jest bardzo podobny, można nie zauważyć różnicy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
togaj Posted February 24, 2011 Author Share Posted February 24, 2011 mam oba, zawsze jak robię nie zauważam różnicy. woda barwi się tylko delikatnie, czy to normalne? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted February 24, 2011 Administrator Share Posted February 24, 2011 Ciążowe też są ważne No wiesz, gupiki i te sprawy. Wiele problemów z tym . Wystarczy spojrzec na forum Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziki Posted February 24, 2011 Share Posted February 24, 2011 mam oba, zawsze jak robię nie zauważam różnicy. woda barwi się tylko delikatnie, czy to normalne?Nie wiem, ja mam sulawesi, u mnie jest zawsze granatowa ^^ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
togaj Posted February 24, 2011 Author Share Posted February 24, 2011 Ciążowe też są ważne No wiesz, gupiki i te sprawy. Wiele problemów z tym . Wystarczy spojrzec na forum paskowe były bardzo wygodne, zawsze było wiadomo co i jak:) teraz kupiłem walizke jbl i mam wrażenie że to już poziom profesorski żeby to opanować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted February 24, 2011 Administrator Share Posted February 24, 2011 No hehehehe Laboratorium Dexstera Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts