szczurox Opublikowano 25 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 Po uporaniu się z oświetleniem i zalaniu na nowo akwa pojawił się kolejny problem. Wsadziłem do akwa korzeń kupiony na allegro i po kilku godzinach zobaczyłem, że woda jest "brązowa". Da się coś zrobić by korzeń nie farbowały wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciasty77 Opublikowano 25 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 Długie gotowanko w solonej wodzie ,potem długie gotowanko w zwykłej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kate Opublikowano 25 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 Musisz też liczyć się z tym, że pomimo gotowania będzie nawal barwił lecz już nie tak mocno. Ja swego gotowałam a woda nadal była koloru herbacianego. Zmieniłam korzeń i woda jest ładniejsza:) Ale pamiętaj że barwienie wody wcale nie jest szkodliwe dla ryb, wręcz przeciwnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michualex Opublikowano 25 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 Po uporaniu się z oświetleniem i zalaniu na nowo akwa pojawił się kolejny problem. Wsadziłem do akwa korzeń kupiony na allegro i po kilku godzinach zobaczyłem, że woda jest "brązowa". Da się coś zrobić by korzeń nie farbowały wody? mam ten sam problem lecz ja nie włożyłem do akwarium tylko leży we wiadrze i co parzyjde nalać nowej wody po chwili jest brązowa. Radze jeszcze tam gdzie idzie dojść porządnie wyszorować szczoteczką. Długie gotowanko w solonej wodzie ,potem długie gotowanko w zwykłej... Podpinając się tak świńsko pod temat, spytam jak długo gotować? Wiem że każdy korzeń inaczej się zachowuje lecz pytam o taki średni czas gotowania. Wiadomo że jak przestanie barwić bo to oczywiste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciasty77 Opublikowano 25 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 Podpinając się tak świńsko pod temat, spytam jak długo gotować? To zależy.Tu nie ma średniego czasu.Solona woda ma zabic ewentualne bakterie,grzyby etc.W zwykłej gotujesz zeby pozbyc sie farby.Gotuj godzine potem wylej wode.Jezeli jest jak herbata to znowu zagotuj godzine i tak kilka razy aż kolor będzie w miare.Ja tak robiłem ze swoimi korzeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5pirit Opublikowano 25 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 Ja swoje nie mogłem gotować bo nie miałem takiego garnka. Włożyłem korzenie do wiadra, pomoczyłem z tydzień (codziennie podmieniałem wodę), później zagotowałem wodę z solą (3 garnki) i zalałem korzenie w wiadrze. Pomoczyły się z godzinkę po czym wylałem wodę i przepłukałem kilka razy ciepłą wodą. Korzenie przestały farbować i oba toną ja dziurawa łódka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczurox Opublikowano 25 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 Dzięki za szybką odpowiedź, jutro z tym zrobię. Nie chce już zakładać nowego tematu, a mam jeszcze pytanie. Gdzie można dostać wgłębkę na 100% wolną od ślimaków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dany-1988 Opublikowano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 Witam moim zdaniem to wszystko zależy od tego w jakim zbiorniku byla ta roślinka jeżeli wolna od ślimaków to nie powinna posiadac ślimaczków a jeżeli chcesz się pozbyć ślimaków to kup sobie Bocje najlepiej z 3 czy 4 sztuki gdyż to jest ryba powiedzmy stadna pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.