MAGDA2listopad Posted December 29, 2010 Share Posted December 29, 2010 Ile potrzeba glonojadów do akwarium 60 l.? Atreyu: Poprawiłem nazwę tematu i przenoszę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mich4lek Posted December 29, 2010 Share Posted December 29, 2010 wcale masz za małe akwa kup lepiej Pandy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil84 Posted December 29, 2010 Share Posted December 29, 2010 WCALEco to za odpowiedź ? chyba trzeba wyjaśnić i zaproponować coś odpowiedniego a otoski to również glonojady, które się nadają do tego litrażu w ilości 5-6 szt Link to comment Share on other sites More sharing options...
MAGDA2listopad Posted December 29, 2010 Author Share Posted December 29, 2010 dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brevis14 Posted December 29, 2010 Share Posted December 29, 2010 Albo Ampularie. Wystarczy wyszukać odpowiedni gatunek i nie będą zjadały roślin, a glony i inne odpadki wcinają w locie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shark Posted December 30, 2010 Share Posted December 30, 2010 Jeśli chcesz kupić Ampularie przyjmij , że 20 litrów przypada na jednego tego ślimaka. Nie kup ich zbyt dużo bo mogą rozmnożyć się w przerażającym tempie , a potem zjadać rośliny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brevis14 Posted December 30, 2010 Share Posted December 30, 2010 Jeśli chcesz kupić Ampularie przyjmij , że 20 litrów przypada na jednego tego ślimaka. Nie kup ich zbyt dużo bo mogą rozmnożyć się w przerażającym tempie , a potem zjadać rośliny. Głupoty! Same głupoty! Przykładowo gatunek Pomacea bridgesii (jeden z najbardziej dostępnych w handlu) nie zjada roślin bo nie może i mu nie smakują Potrafi umrzeć z głodu w akwarium holenderskim! Dodatkową zaletą jest że zjadają martwe i uschłe rośliny. Co do ilości to maks 3 u Ciebie. A jeśli chodzi o rozmnażanie to nawet nie jest to taka łatwa sprawa... Wiele osób próbuje a nie może ich rozmnożyć. Poza tym one składają kokon nad wodą więc bez problemu można usunąć biorąc pod uwagę że jajeczka dojrzewają ponad 3 tyg więc przez tyle czasu na pewno zostaną odkryte przez akwarystę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shark Posted December 30, 2010 Share Posted December 30, 2010 Gdy namnożą się w dużych ilościach zjadają rośliny... Co do tego kokonu to chyba wiem , że nie są to obojnaki. Ale gdy kupi ich za dużo w tedy może mieć plagę. Zjadają szczątki roślin itp? Tak samo jak neritina i clithon. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brevis14 Posted December 30, 2010 Share Posted December 30, 2010 Nie wmawiaj czegoś co jest nieprawdą. Nie zjadają roślin nawet gdy są w dużej liczebności. Nie ten gatunek co ja wymieniłem. Sam w 112L mam ich 7 i zjadają tylko to co im spadnie na dno a mało tego raczej jest a roślinki całe Nawet mam ułatwianie bo nie muszę usuwać zgniłych liści bo znikają bardzo szybko w pyszczkach ślimaków. PS. Nie interesuje mnie czy Ty wiesz bądź nie... Odpowiadam akurat w ten sposób bo koleżanka która założyła temat raczej nie wie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MAGDA2listopad Posted December 30, 2010 Author Share Posted December 30, 2010 moze się nie kłóćcie się między sobą, ja poszukam info gdzieś indziej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zawalich10 Posted December 31, 2010 Share Posted December 31, 2010 otoski są też dobrymi sprzątaczami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brevis14 Posted December 31, 2010 Share Posted December 31, 2010 moze się nie kłóćcie się między sobą, ja poszukam info gdzieś indziej. To nie kłótnia To różnica zdań i informacji Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shark Posted January 6, 2011 Share Posted January 6, 2011 No właśnie - gdyby była to kłótnia polegała by na : Tak! , Wcale , że nie itd. Ja moje informacje znalazłem w książce. Cytuję: " W akwarium trzeba pilnować , aby ślimaki te nie rozmnożyły się zbytnio(w sprzyjających warunkach czynią to bardzo szybko składając złoża jaj na szybach tuż nad powierzchnią wody), bowiem będąc w nadmiarze mogłyby zacząć uszkadzać delikatniejsze rośliny". Kolega znalazł informacje pewnie gdzie indziej , dlatego powstała "wymiana zdań" na tak wielką skalę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts