Baniak126 Posted December 28, 2010 Share Posted December 28, 2010 W moim akwarium 112l mam młodą samiczkę mieczyka (miałem całą parkę, ale ostatnio zdechł mi samiec).Od tego czasu Platka Myszka Miki goni mieczyka.Teraz samica jest gruba. Czy coś z tego wyjdzie? Pomóżcie, z góry dzięki.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yayami-omate Posted December 28, 2010 Share Posted December 28, 2010 Z tego może coś wyjśc bo platka jest bliskim kuzynem Mieczyka więc można je spokojnie krzyżować Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baniak126 Posted December 28, 2010 Author Share Posted December 28, 2010 Czy mam szansę na duże "wyniki" w hodowli, czy to tylko zaszkodzi samicy, a mam jeszcze pytanie czemu platka samiec nie interesuje się samicą platki? Jak mogę go "zachęcić" ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yayami-omate Posted December 28, 2010 Share Posted December 28, 2010 A czy ty byś też "kopulował" z kobietą która ci się nie podoba? I podobało by ci się jak by cię do tego "zachęcali"? Szczerze w to wątpie. Więc nie zmuszaj samca platki do "kopulowania" z samicą platki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał84 Posted December 28, 2010 Share Posted December 28, 2010 Jasne że z tego coś wyjdzie,zakładam że będą takimi samymi tworami co rodzice,młode będą przypominały platki oraz mieczyki.Normalnie jestem przeciwnikiem krzyżowania gatunków ale akurat w przypadku obecnie sprzedawanych nam ryb tego rodzaju nie ma mowy nawet o jakimkolwiek gatunku tylko o hybrdach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baniak126 Posted December 30, 2010 Author Share Posted December 30, 2010 to może przełożyć je do osobnego akwarium, żeby doszło do pełnego zapłodnienia.Ostatnio tak było z moją molinezją nie rodziła tylko w kotniku pływały białe jajka. Więc co mam zrobić ? :zamieszany: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yayami-omate Posted December 30, 2010 Share Posted December 30, 2010 Ostatnio tak było z moją molinezją nie rodziła tylko w kotniku pływały białe jajka. Więc co mam zrobić ? :zamieszany: Białe jajka? Molinezja to ryba żyworodna więc to nie od molinezji była ta ikra :zamieszany: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał84 Posted December 30, 2010 Share Posted December 30, 2010 Xardas! każdy kto hodował jakiekolwiek żyworódki i nieraz widział poród rybek wie że czasami wydalają one jaja,dzieje się tak gdy samica rodzi za wcześnie i młode jeszcze nie zdążyły się rozwinąć, bądź gdy po prostu jaja wewnątrz samicy nie zostały zapłodnione. Nie wiem jak u molinezji ale u gupików,mieczyków i zmienniaków widziałem to już wiele razy. Dobrze będzie żeby dorosłe ryby zjadły te jaja,w przeciwnym razie zaczynają one gnić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts