kruchy87 Posted January 23, 2009 Share Posted January 23, 2009 witajcie moi mili mam do was takie pytanko a w sumie to nawet kilka czy do swojego akwarium moge wpuscic krewetki a jesli tak to jakie byscie mi polecili i czy sa trudne w hodowli: basenik ma 200 litrow a plywa w nim 2 brzanki rekinie 5 kiryskow 3 wegorki 1 bojownik 1 mieczyk (ale tylko chwilowo jest u mnie na "komornym") 3 ramirezki 1 glonojad 4 skalarki i to chyba tyle z gory bardzo wam dziekuje za odpowiedzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewwa Posted January 23, 2009 Share Posted January 23, 2009 jeżeli chcesz krewetki to filtrujące. Jako jedyne nie są narażone na zjedzenie ich przez ryby. Spokojnie dwie wystarczą na Twoje akwarium. Nie musisz o nie jakoś specjalnie dbać,żywią się planktonem i prowadzą swój własny tryb życia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kruchy87 Posted January 23, 2009 Author Share Posted January 23, 2009 tylko 2 ?? a duże one rosną pytam bo nigdzie nie mogę znaleźć o nich informacji chyba nie umiem szukać. czy któreś z moich rybek mogły by choć teoretycznie zaatakować krewetki?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
covax2 Posted January 24, 2009 Share Posted January 24, 2009 filtrujace rosna do kolo 8cm, a odnosnie ataków - brzanki Link to comment Share on other sites More sharing options...
fiwus Posted January 25, 2009 Share Posted January 25, 2009 szczerze? jak bedzie duzo roslin, a ryby nie beda karmione zywym czy miesnym pokarmem to nie rzuca sie na krewetki, Zainwestuj w mchy i korzen oraz stworz jakies kryjowki, po 3 tygodniach mozesz spokojnie wpuszczac krewetki, na poczatek jakies 15 sztuk:) polecam red cherry Dlaczego po 3 tyg?? bo w tym czasie mchy troche sie rozrosna i krewetki beda mialy schronienie i godne warunki zycia Link to comment Share on other sites More sharing options...
kruchy87 Posted January 26, 2009 Author Share Posted January 26, 2009 a orientujecie sie moze czy takie krewetki sa drogie?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
fiwus Posted January 26, 2009 Share Posted January 26, 2009 zalezy od miasta i od sklepu, na allegro sa banalnie tanie w sklepie?? u mnie za filtrujaca ok 10zl za red cherry 5zl za sztuke Link to comment Share on other sites More sharing options...
ECIK-GFC Posted January 26, 2009 Share Posted January 26, 2009 Ja bym ci polecił krewetkę filtrująca jest dość duża i możesz je trzymać ze swoja obsada ryb bez problemu sam mam dwie .jednak musisz wiedzieć ze krewetka co jakiś czas przechodzą wylinkę, przez ten czas ukrywają się przed innymi, ( u mnie ostatnio jedna weszła za tło strukturalne) a potrafią się ukryć.Bywa też tak że lubią wyjść z aqua nawet przez otwór w pokrywie na kable , dla krewetek potrzebne są kryjówki i mchy dobre sa bardzo korzenie i kokos zjadają drobinki ponieważ zawierają garbnik a jest to potrzebne w rozmnażaniu ale z tego co wiem jest je bardzo ciężko rozmnoży(filtrującą) krewetka filtrująca najczęściej przebywa w miejscu gdzie znajduje się ciągły ruch wody ( u mnie przy wylocie wody z pompki)żywią się drobinkami wyłapanymi w wodzie .zobacz ... :geek:uuuuuuuu ale się rozpisałem sort=dete Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewwa Posted January 27, 2009 Share Posted January 27, 2009 ale z tego co wiem jest je bardzo ciężko rozmnoży(filtrującą) w warunkach akwariowych jeszcze nikt nie rozmnożył tej krewetki. Cały szkopuł polega na tym, że krewetki te żyją w wodzie słodkiej, a do rozmnożenia (wylęgu młodych itd.) potrzebna jest woda słona. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kruchy87 Posted January 27, 2009 Author Share Posted January 27, 2009 a powiedzcie mi jeszcze prosze czym takie zyjatko karmic?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewwa Posted January 27, 2009 Share Posted January 27, 2009 krewetek filtrujących nie trzeba karmić. Mają one przy łapkach takie ala parasolki i nimi wyłapują z wody plankton, czasami trafi im się reszta jedzenia dla rybek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fiwus Posted January 28, 2009 Share Posted January 28, 2009 jest taki pokarm w proszku dla krewetek filtrujacych. Nie pamietam jak sie nazywal, ale zapytaj sie w zoologiku Link to comment Share on other sites More sharing options...
ECIK-GFC Posted January 28, 2009 Share Posted January 28, 2009 krewetki żywią się tym co wyłapią w wodzie chętnie jedzą pokarm dla ryb po prostu jak filtr co złapie próbuje..na załączonym foto widzisz właśnie jak wyłapuje drobinki .kiedyś w temacie napisane było że żywią się planktonem ,ale poważnie jedzą nawet ochotkę.u mnie w aqua widziałem jak zjadła narybek malutka rybkę chyba gupika i proszę nie piszcie że to nie możliwe widzę dobrze i wiem co się dzieje w moim aqua pozdrawiam ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts