davussum Posted December 28, 2010 Share Posted December 28, 2010 Decyzja już zapadła. Małe aqua 30l już sprzedane i zamówione 72l. Czekam na odbiór "starego" i dostawę "nowego" akwarium. Zaczynamy nową przygodę Na początek wystarczy póżniej będziemy może w miarę apetytu modyfikować. AKWARIUM PROFIL 60X30X40 72L Oświetlenie w pokrywie to 1x15W(świetlówka) + Tuba Neon LED biały flat 120° Filtr wewnętrzny HANZA- 600l/h grzałka z termostatem 100W ---- tło strukturalne firmy Aquael czarny piach kwarcowy żwir korzeń skałka ---- rośliny tu proszę o pomoc w doborze ---- RYBY - obsada z poprzedniego aqua --> do wymiany rady i opinie mile widziane 2xŻałobniczka 2xGupik 2x Molinezja glonojad Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrad1379 Posted December 28, 2010 Share Posted December 28, 2010 Masz słabe oświetlenie, jeśli nie masz zamiaru dodać oświetlenia to radzę wybierać roślin z tych: http://forum.superakwarium.pl/viewtopic.php?f=5&t=9355 Na molinezje i glonojada ( domyślam się, że chodzi o zbrojnika niebieskiego) akwarium za małe Gupiki trzyma się w haremach, a żałobniczki to ryby6 stadne minimum 6 szt. Żałobniczki mogą ale nie muszą obgryzać płetwy gupikom. Link to comment Share on other sites More sharing options...
davussum Posted December 28, 2010 Author Share Posted December 28, 2010 Rybki wymienię ta obsada to wybór Pani z zoologicznego która zapewniała mnie że rybki idealnie będą pasować do 30l aqua. Teraz już wiem że to jedna wielka ściema. Poczytałam trochę forum, popytałam i już wiem kogo słuchać a kogo nie Link to comment Share on other sites More sharing options...
askatulnik Posted December 28, 2010 Share Posted December 28, 2010 hmmm... mysle ze do akwarium 72l taka obsada moze byc : neon innesa x 10 ( koniecznie w grupie ... ) , kirys panda x 6 (tez nie moze byc sam ... co najmniej 6 osobników) , gupiki też spoko ... tylko lepiej jakby nie bylo samic bo strasznie szybko sie rozmnazaja ... (bylby problem ) samice mają jednolity ogon a samce coś takiego : http://www.e-akwarium.com/podobaj/gupik ... 2-duze.jpg ... jeżeli podobają się pani bojowniki to też mogą być tylko że jeden samiec i z 2-3 samiczki ... to ważne bo samce walczą ze sobą na śmierć ... taka obsada byłaby spoko a propos ... tak na przyszłość np. wymiana zbiornika na większy radził bym zainwestować w taki filtr : http://allegro.pl/filtr-hw-302-1000l-h- ... 39176.html ... porządna maszyna którą czyści się raz na pół roku i jest bardzo skuteczna pardon za harem ... rozkojarzenie mnie bierze ;p Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil84 Posted December 28, 2010 Share Posted December 28, 2010 hmmm... mysle ze do akwarium 72l taka obsada moze byc : neon innesa x 10 ( koniecznie w haremie ... ) , kirys panda x 6 (tez nie moze byc sam ... co najmniej 6 osobników) , gupiki też spoko ... tylko lepiej jakby nie bylo samic bo strasznie szybko sie rozmnazaja ... (bylby problem ) samice mają jednolity ogon a samce coś takiego : http://www.e-akwarium.com/podobaj/gupik ... 2-duze.jpg ... jeżeli podobają się pani bojowniki to też mogą być tylko że jeden samiec i z 2-3 samiczki ... to ważne bo samce walczą ze sobą na śmierć ... taka obsada byłaby spoko a o kiedy neony żyją w haremach ? bojownika może dać samego jak tylko ma na to ochotę Link to comment Share on other sites More sharing options...
davussum Posted December 29, 2010 Author Share Posted December 29, 2010 Filtr z czasem zmienię na inny, póki co użyję tego co był w zestawie. Teraz walczę z obsadą i roślinkami i nie mogę się na nic zdecydować Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mith001 Posted December 29, 2010 Share Posted December 29, 2010 Moja propozycja : 10 neonek innesa, krewetki red cherry, kiryski panda 6, 2 otoski, a co do roślin to nie mam pomysłu. To moja propozycja zrobisz jak sam uważasz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
davussum Posted December 29, 2010 Author Share Posted December 29, 2010 Krewetki raczej odpadają Ps. jestem kobietą Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandy29 Posted December 29, 2010 Share Posted December 29, 2010 Krewetki raczej odpadająA dlaczego? Są niezłą ekipą porządkową. Zjadają glony, resztki pokarmu, nawet padłe rybki. No chyba, że planujesz rybki zagrażające im. Link to comment Share on other sites More sharing options...
davussum Posted December 29, 2010 Author Share Posted December 29, 2010 Moje dziecko w sklepie dziwnie reaguje na krewetki mówi że się ich boi więc raczej opadają bo akwarium jest synka i stoi i niego w pokoju Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandy29 Posted December 29, 2010 Share Posted December 29, 2010 No chyba, że tak. Mój synek (w takim samym wieku jest) nie boi się. Wręcz kiedyś włożył rączki do krewetkarium i zrobił małe przemeblowanie Link to comment Share on other sites More sharing options...
davussum Posted December 30, 2010 Author Share Posted December 30, 2010 Dziś moja obsada dzięki sąsiadce się powiększyła 2 x gupik 2 x molinezja 2 x żałobniczka 1 x kosiarka 6 x danio 1 x glonojad i co teraz zostawić czy szukać chętnych na wymianę chciałabym mieć ślimaka Helena i bojownika ale nie wiem czy mogę nie wiem też jakie roślinki póki co pusto jest http://www.superakwarium.pl/galeria/vie ... &sort=dete myślałam o Gałęzatka kulista, Alternanthera sessilis var. 'rubra' Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil84 Posted December 30, 2010 Share Posted December 30, 2010 Dziś moja obsada dzięki sąsiadce się powiększyła 2 x gupik 2 x molinezja 2 x żałobniczka 1 x kosiarka 6 x danio 1 x glonojad i co teraz zostawić czy szukać chętnych na wymianę chciałabym mieć ślimaka Helena i bojownika ale nie wiem czy mogę nie wiem też jakie roślinki póki co pusto jest http://www.superakwarium.pl/galeria/vie ... &sort=dete myślałam o Gałęzatka kulista, Alternanthera sessilis var. 'rubra' Gupiki (dwa samce ok) molinezje (lepiej oddaj) żałobniczki za małe akwarium i to ryba stadna nie mniej niż 7-8 kosiarka za małe akwarium i to ryba stadna nie mniej niż 6 danio za małe akwarium glonojad za małe akwarium Link to comment Share on other sites More sharing options...
davussum Posted December 31, 2010 Author Share Posted December 31, 2010 dopóki nie znajdę im innego domu muszą zostać, póki co są malutkie więc ciaso im nie jest Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts