pupiszonek Posted December 28, 2010 Share Posted December 28, 2010 Moja samiczka ramireza zaczęła pływać przy powierzchni wody ( jako jedyna poza gupikami ). Zwiększyłam falowanie wody, zrobiłam podmiankę i bez zmian - wciąż przy powierzchni. Nie zaobserwowałam szybszego oddychania, natomiast to co mnie niepokoi to jej płetwa ogonowa - jest całkowicie złożona przez cały czas, a ok. 2mm od płetwy na grzbiecie pojawiło się dość wyraźne wgłębienie. Trochę wygląda jakby miała w tym miejscu złamany kregosłup ale to chyba niemożliwe ? Akwarium 480l, obsada: parka p.Ramireza 1+3 p.żółtych 8 kirysów panda 7 otosków 30 neonek 2+3 gupików 6 pstrążenic 4 zbrojniki garść krewetek Z osprzętu niewiele moge podać, nie spisałam, a ciemna masa jestem z takich rzeczy, ale to co pamiętnam: 2 filtry Eheim ( zew i wew ) 4 świetlówki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yayami-omate Posted December 28, 2010 Share Posted December 28, 2010 A napowietrzacz masz? Być może wystepuje takie coś: Moim zdaniem (jestem pewien), to ryby sie truja. Jest to spowodowane tzw. Nitrit pic-em Czyli szczytem Azotynow. Zwiazane jest to z jeszcze niedojrzalym zbiornikiem. Zbyt szybko zarybiles zbiornik! W nowo zalanym Akwa znajduje sie bardzo niewiele Bakterii-nitryfikacyjnych. Po zalaniu Baniaka i wpuszczeniu rybek, rybki zaczynaja trawic i wydawac... Rezultatem jest Ammoniak (NH3) w wodzie zasadowej czyli powyzej neutralnego pH 7. W kwasnej wodzie zmienia sie Ammoniak w Ammonium, ktore nie jest az tak trujace. Aby zneutralizowac NH3 sa potrzebne Bakterie (Nitrosomonas i Nitrosococcus) One wlasnie przetwazaja NH3 w Nitrit (NO2). Na poczatku jest bardzo malo tych wlasnie Bakterii i dlatego rosnie stezenie NH3. NO2 jest rowniez bardzo trujace. Aby NO2 przetworzyc potrzebne sa Bakterie (Nitrobata i Nitrocystis). Ich rowniez niema w Akwa. One moga sie dopiero rozwinac jezeli ta pierwsza grupa Bakterii przetwozy NH3 w NO2. W tym czasie (do rozwiniecia sie tych Bakterii) rosnie stezenie bardzo trujacego NO2. Juz 1mg/l wody jest dla wiekszosci ryb smiertelne. 0,5mg/l moze pozostawic nie odwracalne skutki jak: bezplodnosc, karlowacienie itp. Z rozwijaniem sie tych Bakterii spada stezenie NO2. One zamieniaja NO2 w slabo trujacy NO3. Ten caly cykl trwa w zaleznosci od Baniaka, jego obsady i jakosci filtracii od 2 do 5 tygodni. NO3 nie powinno przekraczac 50mg/l wody. A to reguluje sie przez podmiany wody To sa FAKTY. Zadne TEORIE. Wiec podmien 50% wody i lec do sklepu po Sera nitrivec. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pupiszonek Posted December 29, 2010 Author Share Posted December 29, 2010 Nie ma opcji. Baniak swoje odstał a rybki wpuszczałam w ratach - bardzo pilnowałam, żeby nic nie było na chybcika. Wode podmieniam regularnie, ostatni raz przedwczoraj. Poza tym w ten sposób zachowuje się tylko jedna rybka, przy zatruciu chyba więcej wykazywałoby objawy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
seba24 Posted December 29, 2010 Share Posted December 29, 2010 a ok. 2mm od płetwy na grzbiecie pojawiło się dość wyraźne wgłębienie. Trochę wygląda jakby miała w tym miejscu złamany kregosłup ale to chyba niemożliwe ? Przydało by się zdjęcie aby można było stwierdzić co to takiego Link to comment Share on other sites More sharing options...
pupiszonek Posted December 30, 2010 Author Share Posted December 30, 2010 Nie znam się za bardzo na umieszczaniu zdjęć. Powinno wskoczyć: Link to comment Share on other sites More sharing options...
seba24 Posted December 30, 2010 Share Posted December 30, 2010 No rzeczywiście wygląda tragicznie.Moim zdaniem u niego rozwinął się cykl różnych chorób :zamieszany: Link to comment Share on other sites More sharing options...
pupiszonek Posted December 30, 2010 Author Share Posted December 30, 2010 doprawdy ? a jakich ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
seba24 Posted December 30, 2010 Share Posted December 30, 2010 Martwica płetw oraz skrzywienie kości kręgosłupa.Przypadkiem przy łowieniu nie przycisnęłaś go np.siatką. Jest w jednym miejscu czy pływa po całym akwarium Link to comment Share on other sites More sharing options...
pupiszonek Posted December 31, 2010 Author Share Posted December 31, 2010 Nie. nie łowiłam jej w ogóle, do tej pory pływała normalnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pupiszonek Posted January 8, 2011 Author Share Posted January 8, 2011 już nie pływa wcale. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts