Filip_B Posted December 28, 2010 Share Posted December 28, 2010 Akwarium: Akwarium 45l profil 50x30x30cm firmy diversa Sprzęt: Tetra tec Easy Crystal Filter 250 - narazie daje radę Tetra tec Easy Crystal Box 300 - Taka skrzynka do której się wkłada filtr i grzałkę Tetra tec HT25 - grzałka 25w - daje radę Standardowa świetlówka 11w w pokrywie Rośliny: 2x Anubias nana 2x Anubias congensis 2x Ophiopogon jaburan mini 1x Ophiopogon japonica Obsada: Narazie brak (akwarium dojrzewa) Możecie też pisać propozycje obsady. Jest to moje pierwsze akwarium więc komentujcie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szlendi Posted December 28, 2010 Share Posted December 28, 2010 Ładne. Obsada: 8 neonków inessa 6 kirysków panda 6 krewetek RC Link to comment Share on other sites More sharing options...
Filip_B Posted December 28, 2010 Author Share Posted December 28, 2010 No właśnie, że odradzają mi kupowanie pand i inessek do akwarium 45l. A krewecie to będą jak kupie jakiś mech. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mati-skalar Posted December 28, 2010 Share Posted December 28, 2010 Radził bym ci kupić jakiś korzonek a obsada to np bojownik 1 samiec + 3 samiczki i do tego 4 RC i tyle albo jeszcze gupiki same samce albo charem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Filip_B Posted December 28, 2010 Author Share Posted December 28, 2010 Korzonek da mi tata bo ma stawy hodowlane karpi więc ma kilka małych wyłowionych ze stawu. Tylko je wygotuje i będzie gites. W piątek tam jedzie więc korzonek będzie niedługo Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted December 28, 2010 Share Posted December 28, 2010 Przydało by się tło Anubiasa nie sadzi się w podłożu. A te trawki , wydaje mi się, że nie są to rośliny akwariowe Plan ciekawy, ale ta trawka niestety wypad Link to comment Share on other sites More sharing options...
polar852 Posted December 28, 2010 Share Posted December 28, 2010 super akwarium jak na początek ale powinieneś dodać jakieś kryjówki dla ryb najlepiej jakiegoś korzenia albo zbudować ćoś z kamieni byle by nic sztucznego jak dodasz kryjówkę to ja bym kupił same neonki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Filip_B Posted December 28, 2010 Author Share Posted December 28, 2010 To gdzie się sadzi anubiasa?? I dlaczego sprzedają rośliny nie-akwariowe w sklepie zoologicznym?? A co do trawki to ta wyższa w google na niektórych stronkach jest rośliną akwariową a na niektórych nie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted December 28, 2010 Share Posted December 28, 2010 Bo to mogą być/są rośliny terrariowe A anubiasa przywiązuje się do korzeni, kamienia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Filip_B Posted December 28, 2010 Author Share Posted December 28, 2010 A mogę trawkę posadzić żółwiowi stepowemu?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Siwus Posted December 28, 2010 Share Posted December 28, 2010 Oczywiście że możesz... Tylko nic z nich niezostanie jak sam wiesz żółw stepowy to gad roślinożerny. jak na razie baniaczek jest super. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Filip_B Posted December 28, 2010 Author Share Posted December 28, 2010 Trawki stały w akwarium w zoologu Kupiłem jakieś pół godziny temu korzonek. Właśnie się gotuje a trawkę na razie zostawię i zobaczę co się będzie z nią działo . Może akurat coś z niej wyrośnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted December 28, 2010 Share Posted December 28, 2010 Możesz ale myślę że szybko ją zje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KubaWe Posted December 28, 2010 Share Posted December 28, 2010 Jestem ciekawy korzonka... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Filip_B Posted December 28, 2010 Author Share Posted December 28, 2010 A więc są zdjęcia Oceniajcie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted December 28, 2010 Share Posted December 28, 2010 To gdzie się sadzi anubiasa?? I dlaczego sprzedają rośliny nie-akwariowe w sklepie zoologicznym?? Bo nabijają kasę na nieświadomych osobach. Sklep bardziej zarabia na kimś kto kupi roślinkę która mu zgnije - bo klient zaraz poleci po nową, niż na kimś komu będą świetnie te roślinki rosły. Wiele roślin potrafi wytrzymać nawet kilka miesięcy pod wodą, a dopiero później gniją. Czy to konkretne zielsko to roślinka akwariowa czy nie się nie wypowiem. A anubiasy oczywiście można sadzić też w podłożu. Zawsze sadziłem w podłożu i zawsze było ok, nawet je rozmnażałem. Co do aranżacji, nie ma zbyt co oceniać - to początek, ale całkiem przyjemny początek. Skombinuj sobie tło jakieś fajne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Filip_B Posted December 28, 2010 Author Share Posted December 28, 2010 Właśnie o to tło mi chodzi... nie wiem co tam wstawić. Macie jakieś pomysły?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil84 Posted December 28, 2010 Share Posted December 28, 2010 Czarny brystol Link to comment Share on other sites More sharing options...
Filip_B Posted December 28, 2010 Author Share Posted December 28, 2010 To jutro idę do papierniczego Link to comment Share on other sites More sharing options...
Filip_B Posted December 29, 2010 Author Share Posted December 29, 2010 Mała aktualka. Nie chciało mi się wychodzić z domu więc zrobiłem tło z worka na śmieci. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Siwus Posted December 29, 2010 Share Posted December 29, 2010 Teraz jest o niebo lepiej. Niech tylko się roślinki rozrosną A na korzonek jeszcze jakiś meszek by się przydał. Tak trzymaj Link to comment Share on other sites More sharing options...
seba24 Posted December 29, 2010 Share Posted December 29, 2010 No naprawdę rewolucja niezła Teraz to wszystko jakoś wygląda Link to comment Share on other sites More sharing options...
Filip_B Posted December 29, 2010 Author Share Posted December 29, 2010 Próbuje załatwić mech od Janusza, ale nie wiem czy ma jakiś żeby sprzedać. edit 29,12,2010 20:46 Będzie java moss od Kamiloos84. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaro_Jamal Posted January 5, 2011 Share Posted January 5, 2011 Ładne akwarium, naprawdę. Roślinki - oby się ładnie rozrosły i będzie super Może jeszcze jakiś korzonek, na to trochę mchu, może jakieś microsorum na korzeń.. Co do obsady - może gupiki, jakiś otosek i kirysek, ewentualnie może jakieś pielęgniczki - kakdu lub ramirezy. Trochę porobić kryjówek, np. z kokosów. Jest trochę w czym przebierać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Filip_B Posted January 5, 2011 Author Share Posted January 5, 2011 A więc jest aktualizacja. Obsada będzie : - 1+1 p.ramireza - 10 simulans-ów - 6 kirysków panda A nowe zdjęcia można oglądnąć tutaj: http://img534.imageshack.us/g/dsc04586ox.jpg/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts