Jump to content

[45l] Moje pierwsze akwarium

Filip_B
 Share

Recommended Posts

Akwarium:

Akwarium 45l profil 50x30x30cm firmy diversa

Sprzęt:

Tetra tec Easy Crystal Filter 250 - narazie daje radę

Tetra tec Easy Crystal Box 300 - Taka skrzynka do której się wkłada filtr i grzałkę

Tetra tec HT25 - grzałka 25w - daje radę

Standardowa świetlówka 11w w pokrywie

Rośliny:

2x Anubias nana

2x Anubias congensis

2x Ophiopogon jaburan mini

1x Ophiopogon japonica

Obsada:

Narazie brak (akwarium dojrzewa)

Możecie też pisać propozycje obsady.

Jest to moje pierwsze akwarium więc komentujcie

Dołączona grafika

super akwarium jak na początek ale powinieneś dodać jakieś kryjówki dla ryb najlepiej jakiegoś korzenia albo zbudować ćoś z kamieni byle by nic sztucznego jak dodasz kryjówkę to ja bym kupił same neonki

To gdzie się sadzi anubiasa?? I dlaczego sprzedają rośliny nie-akwariowe w sklepie zoologicznym??

Bo nabijają kasę na nieświadomych osobach.

Sklep bardziej zarabia na kimś kto kupi roślinkę która mu zgnije - bo klient zaraz poleci po nową, niż na kimś komu będą świetnie te roślinki rosły.

Wiele roślin potrafi wytrzymać nawet kilka miesięcy pod wodą, a dopiero później gniją. Czy to konkretne zielsko to roślinka akwariowa czy nie się nie wypowiem.

A anubiasy oczywiście można sadzić też w podłożu. Zawsze sadziłem w podłożu i zawsze było ok, nawet je rozmnażałem. ;)

Co do aranżacji, nie ma zbyt co oceniać - to początek, ale całkiem przyjemny początek.

Skombinuj sobie tło jakieś fajne. ;)

Ładne akwarium, naprawdę. Roślinki - oby się ładnie rozrosły i będzie super :) Może jeszcze jakiś korzonek, na to trochę mchu, może jakieś microsorum na korzeń.. Co do obsady - może gupiki, jakiś otosek i kirysek, ewentualnie może jakieś pielęgniczki - kakdu lub ramirezy. Trochę porobić kryjówek, np. z kokosów. Jest trochę w czym przebierać.

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...