Jump to content

Dojrzewanie akwarium.

White Pearl
 Share

Recommended Posts

Witam.

a) Czy podczas dojrzewania akwarium(oczywiście bez rybek) potrzeba ogrzewać go grzałką?

b) Czy światło w pokrywie ma być włączone?

c) Po jakim czasie od zalania wody trzeba zrobić pierwszą podmiankę?

d) O filtrze wiem, że od samego początku ma być włączony, tylko w jakiej kolejności ułożyć warstwy w filtrze kubełkowym HW-302 (wkłady w zestawie to ceramika, węgiel aktywny, zeolit i gąbki).

W tym tygodniu stawiam zbiornik, dlatego chcę się do tego przygotować. Będzie to akwa bez roślin- malawi :lol: 112l

Proszę o szybką pomoc :)

Witam.

a) Czy podczas dojrzewania akwarium(oczywiście bez rybek) potrzeba ogrzewać go grzałką?

b) Czy światło w pokrywie ma być włączone?

c) Po jakim czasie od zalania wody trzeba zrobić pierwszą podmiankę?

d) O filtrze wiem, że od samego początku ma być włączony, tylko w jakiej kolejności ułożyć warstwy w filtrze kubełkowym HW-302 (wkłady w zestawie to ceramika, węgiel aktywny, zeolit i gąbki).

W tym tygodniu stawiam zbiornik, dlatego chcę się do tego przygotować. Będzie to akwa bez roślin- malawi :lol:

Proszę o szybką pomoc :)

a) nie jest wymagana grzałka ale nie zaszkodzi

b) przy malawi nie musisz mieć włączonego światła w trakcie dojrzewania

c) wodę podmienić po tygodniu od wpuszczenia ryb

d) ułożenie może być w kolejności jak je wypisałeś

Jeśli mam wszystko co potrzebne do założenia zbiornika, oprócz kamieni, to czy mogę już je założyć? Chodzi o to, że od kilku dni cały czas pada śnieg, a kamienie, które sobie upatrzyłem są na placu sklepu ogrodniczego i nie mam jak ich na razie przywieźć, bo są totalnie zasypane. Czy mogę założyć moje akwa, a kamienie dołożyć w następnym tygodniu, jak tylko śnieg z nich zejdzie?

Czy ja wiem, raczej nie. Nie leżą przecież przy samej drodze :P A jak je wyczyścić przed użyciem? Wystarczy szorowanko, czy trzeba jeszcze wygotować itp? Co dokładnie mam z nimi zrobić? Są to łupki serycytowe, wyglądały ładnie. I czy da się łatwo je rozdzielić na mniejsze kawałki, bo są same wielkie bryły :lol:

A do czego jest taki mały, przezroczysty pipek z klapką? To jest zawór zwrotny, dobrze myślę? Powinien siedzieć w OUT?

Wiem, że nie można żadnych zbrojników i krewetek, więc jakie ślimaczki mogę trzymać z pyszczakami, jeśli w ogóle można?

Korzystając z istnienia tego tematu się spytam... ale najpierw wyjaśnię sytuację.

Jakiś tydzień temu otrzymałem od brata w 'spadku' akwarium, w bardzo złym stanie. Woda była bardzo brudna, ścianki zielone od glonów a o roślinach lepiej nie wspominać, obsada też nie dobrana była ale to już w innym temacie. O akwarystyce nie miałem zielonego pojęcia... zrobiłem na oko bez czytania: rybki do innego zbiornika, wodę (całą) do sedesu, wyczyściłem, żwir wypłukałem i z powrotem do środka, zalałem wodą (tylko 24h w wannie odstaną), a następnie włożyłem rybki.

Teraz kiedy czytam forum i inne artykuły o akwarystyce widzę że popełniłem straszny błąd. :oops:

No i teraz pytanie, czy jest szansa żeby rybki przeżyły? Są w akwarium już tydzień, jedna zdechła (samiczka ramireza).

Co mogę teraz zrobić? Jeśli w ogóle coś mogę?