White Pearl Posted December 28, 2010 Share Posted December 28, 2010 Witam. a) Czy podczas dojrzewania akwarium(oczywiście bez rybek) potrzeba ogrzewać go grzałką? b) Czy światło w pokrywie ma być włączone? c) Po jakim czasie od zalania wody trzeba zrobić pierwszą podmiankę? d) O filtrze wiem, że od samego początku ma być włączony, tylko w jakiej kolejności ułożyć warstwy w filtrze kubełkowym HW-302 (wkłady w zestawie to ceramika, węgiel aktywny, zeolit i gąbki). W tym tygodniu stawiam zbiornik, dlatego chcę się do tego przygotować. Będzie to akwa bez roślin- malawi 112l Proszę o szybką pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil84 Posted December 28, 2010 Share Posted December 28, 2010 Witam. a) Czy podczas dojrzewania akwarium(oczywiście bez rybek) potrzeba ogrzewać go grzałką? b) Czy światło w pokrywie ma być włączone? c) Po jakim czasie od zalania wody trzeba zrobić pierwszą podmiankę? d) O filtrze wiem, że od samego początku ma być włączony, tylko w jakiej kolejności ułożyć warstwy w filtrze kubełkowym HW-302 (wkłady w zestawie to ceramika, węgiel aktywny, zeolit i gąbki). W tym tygodniu stawiam zbiornik, dlatego chcę się do tego przygotować. Będzie to akwa bez roślin- malawi Proszę o szybką pomoc a) nie jest wymagana grzałka ale nie zaszkodzi b) przy malawi nie musisz mieć włączonego światła w trakcie dojrzewania c) wodę podmienić po tygodniu od wpuszczenia ryb d) ułożenie może być w kolejności jak je wypisałeś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted December 28, 2010 Share Posted December 28, 2010 d) gąbka>ceramika>zeolit (węgiel tylko po leczeniu) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
White Pearl Posted December 30, 2010 Author Share Posted December 30, 2010 Jeśli mam wszystko co potrzebne do założenia zbiornika, oprócz kamieni, to czy mogę już je założyć? Chodzi o to, że od kilku dni cały czas pada śnieg, a kamienie, które sobie upatrzyłem są na placu sklepu ogrodniczego i nie mam jak ich na razie przywieźć, bo są totalnie zasypane. Czy mogę założyć moje akwa, a kamienie dołożyć w następnym tygodniu, jak tylko śnieg z nich zejdzie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gost Posted December 30, 2010 Share Posted December 30, 2010 No tak. Tylko polej octem czy się nie pienią. A czy te kamienie nie będą za bardzo skażone cywilizacją? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
White Pearl Posted December 30, 2010 Author Share Posted December 30, 2010 Czy ja wiem, raczej nie. Nie leżą przecież przy samej drodze A jak je wyczyścić przed użyciem? Wystarczy szorowanko, czy trzeba jeszcze wygotować itp? Co dokładnie mam z nimi zrobić? Są to łupki serycytowe, wyglądały ładnie. I czy da się łatwo je rozdzielić na mniejsze kawałki, bo są same wielkie bryły Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandy29 Posted December 30, 2010 Share Posted December 30, 2010 Ja tam zawsze gotowałam wszystko w wodzie z solą co szło do akwa. A większe rzeczy porządnie sparzałam wrzątkiem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
White Pearl Posted December 31, 2010 Author Share Posted December 31, 2010 Okey, tak zrobię, jutro stawiam akwa Jest nowe, więc czy potrzeba je myć przed zalaniem? Jeśli tak, to czym je umyć i w jaki sposób? Od razu uprzedzam, że do wanny go nie wsadzę, bo jej nie posiadam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seba24 Posted December 31, 2010 Share Posted December 31, 2010 To nalej do wiaderka wody i wlej do akwarium tak by przepłukane został wszystkie szyby wewnątrz.Później wodę wylej. Ciężko trochę będzie ci myć 112 litrowe akwarium bez wanny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
White Pearl Posted December 31, 2010 Author Share Posted December 31, 2010 Niestety Może czystą, mokrą szmatką wystarczy umyć? Bo z tym nalewaniem wody to trochę kłopot. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seba24 Posted December 31, 2010 Share Posted December 31, 2010 Możesz i tak... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
White Pearl Posted January 2, 2011 Author Share Posted January 2, 2011 A do czego jest taki mały, przezroczysty pipek z klapką? To jest zawór zwrotny, dobrze myślę? Powinien siedzieć w OUT? Wiem, że nie można żadnych zbrojników i krewetek, więc jakie ślimaczki mogę trzymać z pyszczakami, jeśli w ogóle można? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbik_zbik Posted January 2, 2011 Share Posted January 2, 2011 Korzystając z istnienia tego tematu się spytam... ale najpierw wyjaśnię sytuację. Jakiś tydzień temu otrzymałem od brata w 'spadku' akwarium, w bardzo złym stanie. Woda była bardzo brudna, ścianki zielone od glonów a o roślinach lepiej nie wspominać, obsada też nie dobrana była ale to już w innym temacie. O akwarystyce nie miałem zielonego pojęcia... zrobiłem na oko bez czytania: rybki do innego zbiornika, wodę (całą) do sedesu, wyczyściłem, żwir wypłukałem i z powrotem do środka, zalałem wodą (tylko 24h w wannie odstaną), a następnie włożyłem rybki. Teraz kiedy czytam forum i inne artykuły o akwarystyce widzę że popełniłem straszny błąd. No i teraz pytanie, czy jest szansa żeby rybki przeżyły? Są w akwarium już tydzień, jedna zdechła (samiczka ramireza). Co mogę teraz zrobić? Jeśli w ogóle coś mogę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts