mr.slob Posted December 28, 2010 Share Posted December 28, 2010 Witam, Jestem nowy na Waszym forum i dopiero zaczynam przygodę z akwarystyką, dlatego też proszę o weryfikację mojej obsady do akwarium profil 112l. Nie ukrywam, że sporo czytałem/przeglądałem Wasze i inne fora dotyczące akwarystyki i mam nadzieję, że dużo mi rybek nie odsiejecie Neonek Innesa 10 Brzanka Wysmukła 2+2 Cierniooczek Kuhla 6 Grubowarg syjamski 4 (ale czy nie za małe akwarium?) lub Kirysek panda 6(?) Pielęgniczka Ramireza 1+1 Bojownik syjamski 1+2 Krewetki RC (4-6) Co do filtra, to myślę o kubełku, ale czy to konieczność przy takiej obsadzie? Czy są filtry wewnętrzne, które sobie z tym poradzą? Z góry dziękuję za podpowiedzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil84 Posted December 28, 2010 Share Posted December 28, 2010 Witam, Jestem nowy na Waszym forum i dopiero zaczynam przygodę z akwarystyką, dlatego też proszę o weryfikację mojej obsady do akwarium profil 112l. Nie ukrywam, że sporo czytałem/przeglądałem Wasze i inne fora dotyczące akwarystyki i mam nadzieję, że dużo mi rybek nie odsiejecie Neonek Innesa 10 Brzanka Wysmukła 2+2 Cierniooczek Kuhla 6 Grubowarg syjamski 4 (ale czy nie za małe akwarium?) lub Kirysek panda 6(?) Pielęgniczka Ramireza 1+1 Bojownik syjamski 1+2 Krewetki RC (4-6) Co do filtra, to myślę o kubełku, ale czy to konieczność przy takiej obsadzie? Czy są filtry wewnętrzne, które sobie z tym poradzą? Z góry dziękuję za podpowiedzi. obsada ok po za gubowargami przy tej obsadzie było by im za ciasno i lepiej dać otoski zamiast pand ok 6-8szt i przy ramirezkach będziesz miał problem z utrzymaniem krewetek w sumie brzanki też nimi nie pogardzą filtr jeśli zdecydujesz się na wewnętrzny to jego minus jest taki że zajmuje więcej miejsca i masz mniej w nim miejsca na media (wkłady) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madzik Posted December 28, 2010 Share Posted December 28, 2010 Wg mnie za dużo gatunków. Grubowarg odpada i lepiej wybierz miedzy Ramirezami i bojownikami. Rybki terytorialne mogą być sprzeczki szczególnie że już trochę ryb jest. Wtedy dokupiłabym też 5-6 neonów Innesa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mr.slob Posted January 9, 2011 Author Share Posted January 9, 2011 Dzięki za odpowiedzi. Po dłuższych negocjacjach z żoną, akwarium będzie powiękoszone do 160l (100x40x40). Czy powyższa obsada (a zwłaszcza bojowni+ramirezki), przy "odpowiedniej" ilości roślinnności, ma szanse na "w miarę" spokojne życie, tj czy starczy miejsca na dwa terytoria? I czy zmienilibyście ilości powyższych rybek? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil84 Posted January 9, 2011 Share Posted January 9, 2011 Napisz konkretnie jaka ma być tam obsada, wtedy będzie łatwiej Ci pomóc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mr.slob Posted January 9, 2011 Author Share Posted January 9, 2011 Taka sama jak do 112l, czyli: Neonek Innesa 10 Brzanka Wysmukła 2+2 Cierniooczek Kuhla 6 Kirysek panda 6 Pielęgniczka Ramireza 1+1 Bojownik syjamski 1+2 Krewetki RC (4-6) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cannabinol Posted January 9, 2011 Share Posted January 9, 2011 Zrezygnuj z brzanek, dodaj z 5 neonków i będzie ok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mr.slob Posted January 11, 2011 Author Share Posted January 11, 2011 Zaintrygowany postem Madzik(na innym wątku) (...) Na pewno chcesz neony? Jest tyle pięknych gatunków małych ryb ławicowych a wszyscy te oklepane neony. Pomyślałem, że coś w tym jest. Po co powielać akwarium, które już ktoś gdzieś ma w bardzo podobnej konfiguracji. Wiem, że każde jest inne, ale wiecie o co mi chodzi. Co można zmodyfikować, żeby nie było tuzinkowo?(pogrubione chciałbym żeby zostało) Cierniooczek Kuhla 6 Bojownik syjamski 1+2 Krewetki RC (4-6) Neonek Innesa 10 Pielęgniczka Ramireza 1+1 // czy mogłaby być np. Pielęgniczka kakadu? Kirysek panda 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madzik Posted January 11, 2011 Share Posted January 11, 2011 Pand może być nawet 7-8 sztuk. Harem Kakadu 1+3 będzie ok. Co do gatunków ławicowych-zależnie jakie ci podobają. Ja bardzo lubię zwinniki jarzeńce, Blehera, bystrzyki pięknopłetwe, żałobniczki, drobnoustki obrzeżone. Co do neonów to jedyny gatunek, który mi się podoba to neon czarny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mr.slob Posted January 18, 2011 Author Share Posted January 18, 2011 Jeszcze trochę pomęczę, co by potem rybki się nie męczyły A może tęczanki neonowe? Czy tak by mogło być: Cierniooczek Kuhla 6 Kirysek panda 6 Bojownik syjamski 1+3 Pielęgniczka kakadu 1+3 Tęczanka neonowe 10(ale czy nie za dużo) Krewetki RC (4-6) ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil84 Posted January 18, 2011 Share Posted January 18, 2011 Jeszcze trochę pomęczę, co by potem rybki się nie męczyły A może tęczanki neonowe? Czy tak by mogło być: Cierniooczek Kuhla 6 Kirysek panda 6 Bojownik syjamski 1+3 Pielęgniczka kakadu 1+3 Tęczanka neonowe 10(ale czy nie za dużo) Krewetki RC (4-6) ? Zdecydowanie za dużo, zdecyduj się na jeden harem i tęczanki przy tej obsadzie odpadają (za ciasno im będzie) pomyśl może o razborze espei ładnie będzie wyglądała na tle reszty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cannabinol Posted January 21, 2011 Share Posted January 21, 2011 Albo cierniooczki albo kiryski Lepiej kiryski panda 10/12 szt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mr.slob Posted January 23, 2011 Author Share Posted January 23, 2011 I kolejne zmiany. Kakadu pozjada krewetki, nawet gdyby krewetki żyły same w zbiorniku przek pół roku i się rozmnażały, to po wprowadzeniu 1+3 p. kakadu populacja zostanie zjedzona. Czyli wracam do p. ramireza(która w większości przypadków wcina młode skorupiaki, podobnie jak bojownik). Dodatkowo cały czas myślę o tych tęczankach neonowych. A gdyby poniższa obsada dotyczyła 200l zbiornika (100x40x50)? Czy w 200l poniższy skład by "zagrał"? Cierniooczek Kuhla 6 Kirysek panda 6 Bojownik syjamski 1+3 Pielęgniczka Ramireza 1+1 Tęczanka neonowa 10 Krewetki RC Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cannabinol Posted January 23, 2011 Share Posted January 23, 2011 Albo cierniooczki albo kiryski Lepiej kiryski panda 10/12 szt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mr.slob Posted January 23, 2011 Author Share Posted January 23, 2011 Zrezygnuj z brzanek, dodaj z 5 neonków i będzie okWcześniej taka obsada Ci nie przeszkadzała, dlategoż tego postu: Albo cierniooczki albo kiryski Lepiej kiryski panda 10/12 szt nie wziełem pod uwagę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts