davussum Posted December 27, 2010 Share Posted December 27, 2010 Bardzo proszę o pomoc w wyborze rybek do aqua mojego synka. Akwarium jest 30l. Posiadamy: 2 x Molinezja, 2 x Żałobniczka, 2 x Gupik, Glonojad wczoraj się dowiedziałam z forum że powinnam oddać Żałobniczki i Molinezje Tak więc proszę o pomoc w wyborze rybek i ilości odpowiednich do wielkości aqua Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandy29 Posted December 27, 2010 Share Posted December 27, 2010 Żałobniczki i molinezje faktycznie do oddania. A gupiki to samce, samice czy parka? Jaki to gatunek glonojada? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madzik Posted December 27, 2010 Share Posted December 27, 2010 Obojętnie jaki to glonojad to do oddania. Proponuje: 1+2 drobniczka jednodniówka + 3 samce gupika. Molki i żałobniczki out. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sambi Posted December 27, 2010 Share Posted December 27, 2010 A może tak: 1+3x gupik 2x ślimak helenka ew. kilka krewetek RC ew. 1+2 drobniczka jadnodniówka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted December 27, 2010 Share Posted December 27, 2010 Możesz tam dać : -ślimaki -krewetki rc -gupiki najlepiej endlera Link to comment Share on other sites More sharing options...
davussum Posted December 27, 2010 Author Share Posted December 27, 2010 Gupiki to parka tzn tak mówili. Nie znam gat. glonojada wszystkie były opisane jako glonojad a oto nasz Ryszard dlaczego glonojad też do oddania Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted December 27, 2010 Share Posted December 27, 2010 Wszystko oprócz gupików out Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandy29 Posted December 27, 2010 Share Posted December 27, 2010 Gupiki zaczną się szybko mnożyć. Najlepiej same samce. A glonojad też do oddania, bo ten gatunek ci wyrośnie poza akwarium o ile wcześniej nie skarłowacieje i zdechnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
davussum Posted December 27, 2010 Author Share Posted December 27, 2010 A dlaczego glonojad też do oddania Link to comment Share on other sites More sharing options...
sambi Posted December 27, 2010 Share Posted December 27, 2010 Glonojad do oddania ponieważ ten rośnie do bardzo dużych rozmiarów, więc nie będzie mu za wygodnie:) Gupiki zaczną się szybko mnożyć. Najlepiej same samce. A glonojad też do oddania. A to nic, że będą się mnożyć. Przynajmniej syn autorki tematu będzie miał radoche:) a i tak zostaną młode zjedzonę przez samca i samicę, lub można podarować komuś bądź do sklepu zoologicznego Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted December 27, 2010 Share Posted December 27, 2010 Wiesz co to za gatunek i do ilu dorasta ? Jeśli nie to poczytaj sobie z pewnością przerośnie twoje akwarium a wcześniej skarłowacieje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adek86 Posted December 27, 2010 Share Posted December 27, 2010 glonojad to na 90% "gibiceps" one rosną duże. W tak małym akwa nie rozwiną się tak jak powinny co przyczyni się do chorób lub śmierci rybki Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandy29 Posted December 27, 2010 Share Posted December 27, 2010 A to nic, że będą się mnożyć. Przynajmniej syn autorki tematu będzie miał radoche:) a i tak zostaną młode zjedzonę przez samca i samicę, lub można podarować komuś bądź do sklepu zoologicznego No nie wiem czy wszystkie zostaną zjedzone. A sklepy zoologiczne raczej nie są chętne na gupiki, zwłaszcza narybek. Przy tak małym akwa szybko może dojść do przerybienia a co za tym idzie problemów... Link to comment Share on other sites More sharing options...
davussum Posted December 27, 2010 Author Share Posted December 27, 2010 O kurcze poczytałam o tym zbrojniku lamparcim i faktycznie kolos ale przy zakupie było powiedziane że mam 30 litrowe akwarium i że nie chcę dużego glonojada tylko coś małego Link to comment Share on other sites More sharing options...
sambi Posted December 27, 2010 Share Posted December 27, 2010 O kurcze poczytałam o tym zbrojniku lamparcim i faktycznie kolos ale przy zakupie było powiedziane że mam 30 litrowe akwarium i że nie chcę dużego glonojada tylko coś małego To on jest jeszcze mały:) Może pani w sklepie tak zrozumiała Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madzik Posted December 27, 2010 Share Posted December 27, 2010 No niestety żadne glonojad tu się nie nadaje. Możesz mieć 6 kirysków Pigmeji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sambi Posted December 27, 2010 Share Posted December 27, 2010 No niestety żadne glonojad tu się nie nadaje. Możesz mieć 6 kirysków Pigmeji. W 30 litrach?! Co najwyżej to ślimaka, a nie otoski. Link to comment Share on other sites More sharing options...
davussum Posted December 27, 2010 Author Share Posted December 27, 2010 To on jest jeszcze mały:) Może pani w sklepie tak zrozumiała Jeśli tak to gratuluję Pani inteligencji Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tasman Posted December 27, 2010 Share Posted December 27, 2010 można spróbować z jakąś małą odmianą razborek np maculata Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madzik Posted December 27, 2010 Share Posted December 27, 2010 sambi: Kirysek Pigmej - Corydoras pygmaeus Dorasta do ok. 2,5-3cm Dla 5-6szt tych ryb już 25L o wymiarach 40x25x25 jest odpowiednie Cytat z tematu viewtopic.php?p=174518#p174518 Link to comment Share on other sites More sharing options...
davussum Posted December 27, 2010 Author Share Posted December 27, 2010 a co powiecie o microrasbora galaxy ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madzik Posted December 27, 2010 Share Posted December 27, 2010 To zbyt ruchliwy gatunek na to akwarium. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sambi Posted December 27, 2010 Share Posted December 27, 2010 sambi: Kirysek Pigmej - Corydoras pygmaeus Dorasta do ok. 2,5-3cm Dla 5-6szt tych ryb już 25L o wymiarach 40x25x25 jest odpowiednie Cytat z tematu viewtopic.php?p=174518#p174518 No tak, ale to pomyśl logicznie jak by wyglądało 6 kirysków panda w tak małym akwa. To tylko teoria. Tak samo jak rozbora klinowa też rośnie do 2-3cm, i stadzie 6szt można ją mieć a nie da radę w akwa 30l. pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madzik Posted December 27, 2010 Share Posted December 27, 2010 Powierzchnia dna jest wg. mnie wystarczająca. To są prawdziwe drobinki. Razbora klinowa do 2-3 cm? Ona rośnie nawet do 4,5cm. I jest ławicowa czyli min. 8 sztuk, a kirysek jest stadny (min. 6). Link to comment Share on other sites More sharing options...
davussum Posted December 27, 2010 Author Share Posted December 27, 2010 W planach mamy rozbudowę aqua do 72/112 l póki co uczymy się na tym małym Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts