Jump to content

40l moje pierwsze

miczel100
 Share

Recommended Posts

techniczne:

Filtr: aquael fan mini plus

grzałka i napowietrzacz: ataman

świetlówka

termometr

podłoże:

żwirek biały i biały nakrapiany

rośliny:

nie znam nazw ale jest ich w sumie 7

rybki:

7 gupików

3 dania(1czerwone 2 pręgowane)

2 glonojady

dekoracje:

czaszka

pare kamieni

(mam jeszcze kożeń ale sie moczy przed włożeniem)

tło:

niebieska gładka mata

akwarium zalane póltora miecha temu uzdatniało się 2 tygodnie i włożyłem rybki.

moje pytanie brzmi czy coś powinienem zmienić poza obsadą??

Dołączona grafika

Poza obsadą którą zmienić trzeba powinieneś pozbyć się sztucznych ozdób [czaszki...] i kupić lepszy filtr.

Napowietrzacz - zbędna dekoracja. Jak dla ozdoby to ok, ale jeśli jest po to by natleniać dodatkowo wodę to... lepiej go wyjąć bo bardziej niż filtr nie natleni. ;)

Jeśli myślisz o dużej ilości roślin, w tym takich bardziej wymagających konieczna będzie modernizacja oświetlenia.

Biały żwirek to albo kwarc, albo marmur. Jeśli ten pierwszy to spoko, jeśli drugi - do wymiany.

Daj zdjęcie baniaka to powiemy coś więcej.

Kolejna uwaga po zdjęciu - termometr. Te naklejane są dosłownie do niczego. Fajnie to wygląda, ale rozbieżności w temperaturze faktycznej, a takiej jaką taki termometr pokazuje są za duże.

Tło - kwestia gustu, ale bym je wymienił na inne.

Żwir - mieszałeś czy kupiłeś czarno białą mieszankę?

Kolejna uwaga po zdjęciu - termometr. Te naklejane są dosłownie do niczego. Fajnie to wygląda, ale rozbieżności w temperaturze faktycznej, a takiej jaką taki termometr pokazuje są za duże.

I tu się z tobą nie zgodzę :!: Mam od początku taki termometr naklejany oraz zwykły zanurzeniowy uwierz ,że różnica jest minimalna.Dodatkowo parametry pokrywają sie z termostatem w grzałce.

I tu się z tobą nie zgodzę :!: Mam od początku taki termometr naklejany oraz zwykły zanurzeniowy uwierz ,że różnica jest minimalna.Dodatkowo parametry pokrywają sie z termostatem w grzałce.
Wyjątek od reguły. ;)

Zwykle takie termometry bardzo przekłamują.

mam arwarium przykryte szybą to że glonojadki do wymiany to wiem czacha wyjęta korzeń wygotuje jeszcze po moczeniu i wyląduje na jej miejscu.

a co do termometrów to ten naklejany zawyrza o pół koma jeden stopień więc różnica kolosalna nie jest.