kilocoli Posted December 26, 2010 Share Posted December 26, 2010 WITAM! Mam takie jedno pytanie... Aktualnie mam akwarium 30l, a w nim trzymam jednego zbrojnika, 2 kiryski pstre i 3 neonki czerwone. Zamierzam zmienic te akwarium na litraż 98l. Wymiary tego akwarium to 70x35x40. Większe niestety nie zmieści mi się na komode i nie mam miejsca żeby wprowadzic nowy mebel. Od jakiś pięciu miesięcy interesuję się akwarystyką (mam to chyba po tacie- całe życie hodował rybki). I chciałabym wprowadzic jakieś nowe gatunki, od dawna czytam jakie rybki do siebie pasują, ale chcę zapytac jeszcze Was bo na pewno znacie się lepiej ode mnie Czy do tego akwarium pasowałaby taka obsada? 1xzbrojnik (ten gatunek rośnie do 12cm, czyli nie będzie za duży) 3-4xskalar (wybrałabym takie, które nie rosną za duże, jeśli znacie nie duże gatunki to proszę o nazwy:) 15xneon czerwony (są małe i śliczne, pływają grupą i są świetną ozdobą akwarium, ale boje się o to, czy przeżyją ze skalaramy) 4xkirysek pstry (małe, przydenne rybki i w dodatku pożyteczne) 6-8x krewetka yellow (też świetna ozdroba do akwarium, mają śliczny kolor a jednocześnie są maleńkie i nie zajmują miejsca) Moim marzeniem są danio zielone i czerwone, ale niestety nigdy ich nie widziałam w sklepach zoologicznych w mojej okolicy Oprócz tych rybek chciałam dodac kilka roślinek żywych, jakiegoś nie wielkiego kokosa i korzeń, a na dno po jednej stronie piasek, a po drugiej drobne, czarne, zaokrąglone kamyczki, tak aby brzuch glonojada i wąsiki kirysków się nie "uszkadzały" Filtr w zestawie będzie już odpowiedni, grzałka itd... Pełen komplet Czekam na odpowiedzi i z góry dziękuję Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted December 26, 2010 Share Posted December 26, 2010 1xzbrojnik (ten gatunek rośnie do 12cm, czyli nie będzie za duży) Ten czyli jaki? 3-4xskalar (wybrałabym takie, które nie rosną za duże, jeśli znacie nie duże gatunki to proszę o nazwy:) Są 3 znane mi gatunki skalarów. Najmniejsze potrzebują przynajmniej 160-180l. Nie nadają się 15xneon czerwony (są małe i śliczne, pływają grupą i są świetną ozdobą akwarium, ale boje się o to, czy przeżyją ze skalaramy) Problem ze skalarami odpada - ok. 4xkirysek pstry (małe, przydenne rybki i w dodatku pożyteczne) Wcale nie małe, ale ok. Sztuk 6 przynajmniej - stadne. Na krewetach się nie znam, nie hoduje - ale na 100% by je zjadły skalary, jeśli by były. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kilocoli Posted December 26, 2010 Author Share Posted December 26, 2010 A jak nie skalary to jakie inne rybki, które byłyby główną atrakcją akwarium (czyli większe od innych rybek)? Link to comment Share on other sites More sharing options...
cannabinol Posted December 26, 2010 Share Posted December 26, 2010 Filtr w zestawie będzie już odpowiedni, grzałka itd... Pełen komplet I tu jest problem bo filtr na 100% nie będzie odpowiedni Link to comment Share on other sites More sharing options...
kilocoli Posted December 26, 2010 Author Share Posted December 26, 2010 1xzbrojnik (ten gatunek rośnie do 12cm, czyli nie będzie za duży) Ten czyli jaki? Ten czyli zbrojnik niebieski, wszędzie ludzie piszą że rosną do 15cm max... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madzik Posted December 26, 2010 Share Posted December 26, 2010 Co do większych rybek-1+1 p. Ramireza Ryzyko z krewetkami ale jak będą miały kryjówki to powinno być ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kilocoli Posted December 26, 2010 Author Share Posted December 26, 2010 Co do większych rybek-1+1 p. Ramireza Ryzyko z krewetkami ale jak będą miały kryjówki to powinno być ok.Ale one są chyba małe a ja myślałam o takich większych, żeby pierwsze co rzucały się w oczy... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kilocoli Posted December 26, 2010 Author Share Posted December 26, 2010 A moze byłoby dobrze tak: 1xglonojad 15xneon czerwony 6xkirysek pstry 6xkrewetka yellow 4-6xprętnik morelowy (mój chłopak ma i są śliczne, mają taki ładny żółtawy kolorek) Co Wy na to? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madzik Posted December 26, 2010 Share Posted December 26, 2010 Prętników max. 1+2. Glonojad zbrojnik niebieski. Niestety to akwarium nie jest duże więc siłą rzeczy nic większego niż 7cm tu nie powinno się znajdować. Duże Ramirezy czasami nawet tyle mają. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts