Demeksc Posted December 26, 2010 Share Posted December 26, 2010 Dostałem akwarium 60 litrów na gwiazdkę.. Ma w nim 2 mieczyki i jednego neona. Temperatura waha się w granicach 20 stopni. Nie wiem czy to dobra a grzałki do wody nie mam. Proszę o pomoc!! Czy grzałka jest potrzebna czy nie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted December 26, 2010 Share Posted December 26, 2010 Po pierwsze obsada do wymiany. Mieczyki potrzebują przynajmniej 112l, w o połowę mniejszym akwarium skarłowacieją. Neonki są natomiast wybitnie stadne, a stado to przynajmniej 6 sztuk. Rad sprzedawców nie słuchaj, świetnie zarabiają na początkujących wpychając złe obsady, a później gdy rybki padają zarabiają ponownie bo się znowu do nich wraca itd... Po drugie dostałeś akwa na gwiazdkę i nie czekałeś aż woda dojrzeje dwa tygodnie? Przygotuj się w takim razie na zgony rybek w najbliższym czasie. Ryby najlepiej oddaj teraz do zoologicznego, poczytaj o zakładaniu akwarium, gdy dojrzeje ono biologicznie możesz wpuścić ryby. Unikniesz przykrych niespodzianek. Po trzecie - 20 stopni to za mało. Kup grzałkę z termostatem 50W. PS: viewtopic.php?f=43&t=6354 Link to comment Share on other sites More sharing options...
agunia997 Posted December 26, 2010 Share Posted December 26, 2010 Temperatura odpowiednia to 25 stopni C, a więc lepiej zakup grzałkę . Z obsadą to już wiesz... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Demeksc Posted December 26, 2010 Author Share Posted December 26, 2010 A więc kupię sobie grzałkę. I słyszałem że mieczyki są wytrzymałymi rybami i nie potrzebują dużych temperatur . Ma 2 sztuki i posłucham twojej rady i nie będę już dokupywał A jakie gatunki polecicie na tej wielkości akwa ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted December 26, 2010 Share Posted December 26, 2010 +/- takie viewtopic.php?f=39&t=19607 i takie viewtopic.php?f=39&t=7147 Oczywiście nie wszystko i nie w każdym połączeniu. Załóż temat w dziale obsady, to Ci doradzimy konkretnie. Mieczyki są wytrzymałe, ale mogą nie przeżyć procesu dojrzewania baniaka. Dla ich dobra - oddaj je. Neonki samej też nie ma co męczyć. Jak akwarium dojrzeje wpuścisz już na spokojnie docelową obsadę. Teraz to oglądanie która rybka padnie/zachoruje pierwsza... Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted December 27, 2010 Share Posted December 27, 2010 A więc kupię sobie grzałkę. I słyszałem że mieczyki są wytrzymałymi rybami i nie potrzebują dużych temperatur . Ma 2 sztuki i posłucham twojej rady i nie będę już dokupywał A jakie gatunki polecicie na tej wielkości akwa ?? Proponuję zamiast zakupu nowych ryb ze dwie książki akwarystyczne. Jedna może być ogólna o zakładaniu i utrzymywaniu akwarium, a druga to atlas ryb akwariowych z których doczytasz o parametrach jakie wymagają poszczególne gatunki i jakie ze sobą łączyć, by zapewnić im komfort. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts