regii Posted December 26, 2010 Share Posted December 26, 2010 Witam wszytskich serdecznie Właśnie zakupiłem akwarium 112 l z oświetleniem 2x18w ze standardowymi świetlówkami. Zamierzam je zmienić na SYLVANIA DAYLIGHTSTAR 5000K i SYLVANIA GROLUX 8500K. Co sadzicie o tym zestawieniu? Zamierzam jeszcze dołożyć dodatkowe oświetlenie 2x24W T5. Czy to dobre rozwiąznie i jakie świetlówki proponujecie w tym zestawie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jachaja5 Posted December 26, 2010 Share Posted December 26, 2010 http://strony.aster.pl/faolan/light03.htm Link to comment Share on other sites More sharing options...
regii Posted December 27, 2010 Author Share Posted December 27, 2010 Wielkie dzięki ciekawy artykuł , ale bardziej chodziło mi o opinie ludzi którzy używają tych świetlówek i moga podzielić się doświadczeniam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jachaja5 Posted December 27, 2010 Share Posted December 27, 2010 Już dość dawno przeszedłem na tanie świetlówki 30W (90cm) PHILIPS MASTER TL-D 865 6500K,zresztą minął mi też już dawno okres fascynacji energożernymi systemami ukierunkowanymi na pędzenie roślin. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted December 27, 2010 Share Posted December 27, 2010 Gro-lux da rózowo-czerwony zafarb. Jak Ci nie będzie przeszkadzał to to możesz dać taką kombinację. Jeżeli nie to za większe pieniądze dołóż coś z 10000K, jak za mniejsze to 2x daylight 5000-6500K. Jeżeli nie przewidujesz roślinniaka, nawożenia butlą CO2 + lania ton nawozów to nie dokładaj oświetlenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
regii Posted December 27, 2010 Author Share Posted December 27, 2010 Dziękuje za dobre rady. Wprawdzie mój baniak nie ma być tylko roślinny ale chciałbym żeby rośliny które w nim bedą były zdrowe i zielone a z tego co wyczytałem na tym forum i nie tylko potrzebuja do tego odpowiedniej ilości światła. Więc czy 2x 18w nie bedzie za mało ? Teraz ma 0,32W/1l po dołożeniu 2x24w będzie 0,75W/1l . Co do CO2 to mam zamiar używać jak równiez i nawozy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted December 28, 2010 Share Posted December 28, 2010 Jak dołożysz światła to lanie nawozów i podawanie CO2 będzie koniecznością. Tutaj wiąże się kolejne ryzyko. Jeżeli wiesz, że opanujesz chemię wody i będziesz podawać dobre ilości nawozów to będą piękne rośliny wzrastające w zaskakującym tempie. Jeżeli nie to każdy błąd będzie niewybaczalny w postaci glonów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts