Jump to content

Bardziej dekoracyjne napowietrzenie wody.

GadMajster
 Share

Recommended Posts

Nie wiem, czy w dobrym miejscu założyłem ten temat. Myślałem żeby założyc go w dziale 'filtracja i napowietrzenie'. Ale zdecydowałem w końcu tutaj.

Chodzi o to że chciałem w swoim 30l akwarium zrobić pewną zmiane. Poniżej są zdjęcia(przepraszam za słaba jakość).

Chciałem aby bąbelki powietrza wypływały z latarni. Mam pomył aby w swoim filtrze(też na zdjęciu), zamiast tej końcówki, założyć wężyk gumowy. Ten wężyk następnie puścić pod żwirem i umieścić w latarnii, aby z niej wypływały bąbelki powietrza.

W moim sklepie zoologicznym ekspedienyka poleciła mi kupno napowietrzacza, ale nie mam na to pieniędzy i chce to zrobić właśnie tak jak to opisałem.

Mam pytanie, czy jeśli tak zrobie to nie obciąży to nazbyt filtra, no i czy w ogóle to będzie działało??

Może ktoś z was podobnie to robił więc proszę o odpowiedzi. Pozdrawiam;)

http://www.voila.pl/290/ojtfk/?1

http://www.voila.pl/291/11uha/?1

GadMajster już kumam chcesz do filtra dać rurkę i wsadzić pod latarnię a ja ci odpowiadam że to ci nie wyjdzie bo filtr nie będzie miał siły wypchnąć pod tą latarnię bąbelków powietrza chyba że samą wodę. Lepiej kup pompkę napowietrzającą

No tak właśnie chciałbym zrobić, no i właśnie tego się obawiam że filtr nie miałby tyle mocy by przepompować wode z bąbelkami powietrza jakieś 50cm w tym wężyku. Na filtrze jest napisane że ma 4.2 Watt.

Jeśli ktoś już tak kombinował, a jednak mu sie udało moze napisać, jak się mu nie udało też. :mrgreen:

Jako że byłem i tak ciekawy, czy to się uda, (kierując się przysłowiami:''Polak potrafi'', ''zrób to sam'' i ''człowiek uczy się na błędach'') postanowiłem jednak zrobić próbe. Ale zrobiłem ją nie w akwarium, tylko w odpowiednio zwymiarowanej miednicy. Wężyk musiał mieć 50 cm, fi około 15-17 mm. Wynik niestety był fatalny. Nie dość że filtr nie miał tyle mocy, by przepłynęły i wypłynęły z niego pęcherzyki powietrza, to jeszcze woda cofała i zaczęła się wylewać przez ten cienki przewód, przez który wlatuje powietrze. Gdyby średnica wężyka była mniejsza i jego długość również, albo gdyby filtr miał większą moc niż 4.2 Watt to może by się udało, ale tak nic z tego. Bez pompki napowietrzającej sie jednak nie obędzie. A więc temat zamykam.