radarr Posted December 24, 2010 Share Posted December 24, 2010 Witam! Dzisiaj kupiłem nowe akwarium 112l. Jaką dobrać obsadę oprócz parki mieczyków (wcześniej był harem ale samiec zagonił inne samice na śmierć więc nie kupuję ich więcej) i 10 neonów Innesa? Zastanawiałem się nad kilkoma platkami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jellyfish Posted December 24, 2010 Share Posted December 24, 2010 wiesz, zależy co się komu podoba ja w swoich 112l mam obecnie 14x neon inessa, parka ramirezek, 4 kiryski pandy, niestety tylko zostały 2 otoski, harem endlerek, krewetki red cherry oraz slimaki ampularie i helenki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted December 24, 2010 Share Posted December 24, 2010 Wpisz w wyszukiwarkę jak tam sprawdzałem to obsad masz aż za natto I na pewno coś dla siebie znajdziesz Link to comment Share on other sites More sharing options...
radarr Posted December 24, 2010 Author Share Posted December 24, 2010 A co powiecie na taką obsadę: - 2x mieczyk - 10-15x neon Innesa - 6x platka 2 samce + 4 samice - może 6x otoski? może: -kiryski spiżowe/strumieniowe zamiast otosków? -może razbory? -prętnik karłowaty harem? -żałobniczki? -krewetki fire red? -harem bojownik syjamski? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted December 24, 2010 Share Posted December 24, 2010 Powiem Ci to co mówiłem wcześniej: Przede wszystkim przenieś ryby z mniejszych baniaków bo są one za małe dla gatunków które tam "hodujesz". 112l dojrzewało? Bo dziś kupiłeś i już są w nim ryby. Mieczyków nie trzymaj z platkami - będą się krzyżować. Więc tak: - 1+3 mieczyki - 1+3 molki - 1+3 bojki - 10x otoski Do tego nie dokładałbym już niczego stadnego w stylu neonek/razbor. Link to comment Share on other sites More sharing options...
radarr Posted December 24, 2010 Author Share Posted December 24, 2010 jeszcze nie kupiłem ryb - to dopiero po nowym roku a część ryb z tamtych akwariów rozdałem. 30l już do likwidacji Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted December 24, 2010 Share Posted December 24, 2010 W każdym razie mógłbyś też zrobić tak, skoro 30l likwidujesz: Do 60l harem bojka, to już dla nich odpowiednie akwarium. Możesz do nich dokupić np 10 razborek. Do 112l: - mieczyki jw. - molki jw. - 20x neon Innesa - 10x otoski Link to comment Share on other sites More sharing options...
radarr Posted December 24, 2010 Author Share Posted December 24, 2010 nie mam już bojowników a po nowym roku oddam jeszcze mieczyki najwyżej W 60l mam same molinezje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted December 24, 2010 Share Posted December 24, 2010 W 60l mam same molinezje.I skoro masz też większe akwarium to nie ma co ich trzymać w za małym zbiorniku. To czy są same czy nie nie ma znaczenia - akwa za małe, ryby skarłowacieją. Link to comment Share on other sites More sharing options...
radarr Posted December 24, 2010 Author Share Posted December 24, 2010 Ok rozważę te rozwiązania ewentualnie oddam jakieś ryby. Dzięki za pomoc Temam zamknięty Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts