Durzo Blint Posted December 23, 2010 Share Posted December 23, 2010 Witam moje bojowniki 2 dni temu zlozyly ikre przelozylem gniazdo do akwarium 10litrow, wlozylem tam rowniez grzalke zeby woda byla jak w akwa glownym. 1. Ile czasu musi upłynąć żeby młode się wykluły? 2. Czy muszę coś podłożyć pod gniazdo? np. wieczko od kubeczka plastikowego 3. Czy mogę je karmić tym samym pokarmem co dorosłe bojowniki? ( pokarm będzie zmiażdżony na malutkie kawałki ) Atreyu: Przenoszę do odpowiedniego działu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymon0132 Posted December 23, 2010 Share Posted December 23, 2010 Witam moje bojowniki 2 dni temu zlozyly ikre przelozylem gniazdo do akwarium 10litrow, wlozylem tam rowniez grzalke zeby woda byla jak w akwa glownym. Ikrę zostawia się w głównym zbiorniku! Oddziela się samice od samca (np. dajesz ją do kotnika) 1. Ile czasu musi upłynąć żeby młode się wykluły? Po 30 godzinach Tu poczytaj o bojku: http://www.superakwarium.pl/bojownik-sy ... id521.html Cytat: Rozmnażanie Bojownik trze się parami nawet w małych zbiorniczkach, o pojemności nie przekraczającej trzech litrów. W czasie tarła nie należy zbiorniczka napowietrzać. Przy powierzchni wody należy umieścić kilka kęp roślin, stanowiących dla samicy schronienie przed zbyt agresywnym samcem. Samiec buduje na powierzchni wody gniazdo z piany. W czasie tarła zarówno samiec, jak i samica przenoszą opadające na dno jaja do gniazda z piany. Po zakończeniu tarła samiec odpędza samicę: można ją wówczas usunąć z akwarium. Po zakończonym tarle, w przypadku gdy samica nie może zjeść z pola widzenia samca, osobnik męski zachowuje w sposób skrajnie brutalny, w stosunku do swojej partnerki. Do rozwoju ikry niezbędna jest przegotowana woda wodociągowa o pH 7,0 i twardości 10ºdGH i do 2ºdCH. W wodzie o temperaturze 26-28ºC larwy wylegają się po 30 godzinach. Kiedy tylko zaczną pływać z akwarium usuwa się także samca, a poziom wody obniża się o 5 cm. Pierwszym pokarmem są larwy solowca, później siekane rureczniki. Intensywnym metabolizm bojownika syjamskiego wymaga regularnej wymiany wody. Młode rosną bardzo szybko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts