BOULI1978 Posted December 22, 2010 Share Posted December 22, 2010 Witam Dzisiaj podłączyłem świetlówki T5 2x54W i 2x24W. Świetlówki położyłem na szybie przykrywające akwarium i przykryłem folią aluminiową. I tutaj jest problem, piszczą jak głupie. Zaświecone osobno 24w, bądź 54W nie piszczą. Po wyciągnięciu 24W z pod folii też piszczą, jednak gdy je trochę uniosę to przestają. Co więcej, gdy dotknę 24W i folii aluminiowej pod którą są 54W to lekko kopie prąd. Czy ktoś wie o co chodzi i co z tym zrobić????? Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted January 1, 2011 Share Posted January 1, 2011 Poszukaj przebicia może za lużne są styki mocujące świetlówke trzeba je podgiąć Link to comment Share on other sites More sharing options...
ksy89 Posted January 2, 2011 Share Posted January 2, 2011 stateczniki elektryczne ? Magnetyczne ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted January 3, 2011 Share Posted January 3, 2011 Ja również radzę szukać przebicia. Może wilgoć z akwarium broi. Spróbuj odizolować wszytko najpierw zwykłą folią i później przykryj odbłyśnikiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted January 3, 2011 Share Posted January 3, 2011 ksy89 czytaj prawidłowo,nie stateczniki ale styki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ksy89 Posted January 4, 2011 Share Posted January 4, 2011 wiem o co chodzi. ale to też ma jakieś znaczenie. ogólnie magnetyczny sam w sobie piszczy . Zobacz czy to nie jest coś z statecznikami. Ja miałem taki problem ale w suchych warunkach. przy lampie sufitowej... coś się pieprzyło z statecznikami i startery wymiękały i piszczały wraz z statecznikami Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts