samson200 Posted December 22, 2010 Share Posted December 22, 2010 Witam !!! Chciałbym przed kupnem rybek i ustaleniem podłoża i dekoracji spytać się czy dobrze wybrałem obsadę. Zbiornik 25l 40x25x25 zamierzam kupić 1x Samiec Gupika Pawie Oczko, 2x Samice Gupika Pawie Oczko, około 5x Krewetki RC jakie powinno być podłoże, i roślinność do takiej obsady?? Z góry dziękuje za informacje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted December 22, 2010 Share Posted December 22, 2010 Podłoże zależy od roślin, a rośliny od oświetlenia (i od nawożenia, ale z tym przy krewetkach trzeba uważać) Link to comment Share on other sites More sharing options...
samson200 Posted December 22, 2010 Author Share Posted December 22, 2010 gdzieś czytałem że do krewetek jest potrzebny piasek żeby mogły w nim sobie kopać, i podobno mech, ale to wtedy jak zacząć co położyć na samo dno?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandy29 Posted December 22, 2010 Share Posted December 22, 2010 Na twoim miejscu dałabym 3 samce gupika. Gupiki się mnożą jak szalone. Przy odrobinie szczęścia samice pozjadają młode, a jak nie to zaraz zrobi ci się przerybienie. Ja mam w krewetkarium piach. Faktycznie lubią sobie pokopać i żwirek bazaltowy. W piachu zbyt drobnym korzenie mogą gnić. Możesz dać na całość żwirek a z piachu usypać plażę. Oczywiście mech by się przydał podoczepiany do korzeni, kokosa... Link to comment Share on other sites More sharing options...
samson200 Posted December 22, 2010 Author Share Posted December 22, 2010 ale te samce nic sobie nie zrobią?? o i jeszcze ta plaża może być usypana na żwirku czy bezpośrednio na szkle? Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted December 22, 2010 Share Posted December 22, 2010 Samce nic sobie nie zrobią Plaża na szkle, inaczej piach "wtopi " się w żwirek i nieciekawie będzie to wyglądało . Link to comment Share on other sites More sharing options...
samson200 Posted December 22, 2010 Author Share Posted December 22, 2010 a jaki piasek musi być?? i czy mech jest łatwiej sadzić i pielęgnować niż zwykłe rośliny?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted December 22, 2010 Share Posted December 22, 2010 piasek może być kwarcowy/bazaltowy. Mchów się nie sadzi tylko przywiązuje i trzeba pamiętać o przecince co ok. 2 tyg Link to comment Share on other sites More sharing options...
samson200 Posted December 22, 2010 Author Share Posted December 22, 2010 aha wielkie dzieki za porade:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
samson200 Posted December 23, 2010 Author Share Posted December 23, 2010 W sklepie Kakadu powiedziano mi o tym, że Gupiki mogą pogryźć młode krewetki. Czy to prawda?? Jeżeli tak to jakie rybki mogę wpuścić z Gupikami chciałbym mieć ogólnie około 6/7 małych rybek w akwarium. Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrad1379 Posted December 23, 2010 Share Posted December 23, 2010 To po części prawda, większość ryb jest potencjalnym zagrożeniem dla małych. Mogą je zjeść. W takim litrażu możesz trzymać tylko jeden gatunek rybek. Jeśli chcesz małe rybki to proponuje drobniczki jednodniówki w odpowiedniej ilości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
samson200 Posted December 23, 2010 Author Share Posted December 23, 2010 Wiec kupie z 4x Samców Gupików Link to comment Share on other sites More sharing options...
samson200 Posted December 28, 2010 Author Share Posted December 28, 2010 jeszcze mam jedno pytanie gdzieś czytałem że do akwarium z gupikami można wsypać sól, chciałbym się zapytać jaka to sól i ile trzeba wsypać na 25l wody?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
KubaWe Posted December 28, 2010 Share Posted December 28, 2010 Co do tych krewetek, myślę, że jak zapewnisz im dużo kryjówek czyt. kokos, korzenie i duża roślinność to się uchowają. Ale, mogą się mylić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szlendi Posted December 28, 2010 Share Posted December 28, 2010 ja gdzieś czytałam, że jak rybki są jakieś osowiałe, tak jak by miały zachorować to wsypać 1 łyżkę soli, to pomoże. robię tak od dłuższego czasu i pomaga. (wsypuję sól kuchenna.) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madzik Posted December 28, 2010 Share Posted December 28, 2010 Tak ale niektóre lubią mały dodatek soli w wodzie. Ale nie wiem jak wtedy z krewetkami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szlendi Posted December 28, 2010 Share Posted December 28, 2010 Ja krewetek nie mam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
samson200 Posted December 28, 2010 Author Share Posted December 28, 2010 krewetek nie będzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts