Kozakpl Posted December 21, 2010 Share Posted December 21, 2010 Witam. Jak w temacie. Nie bardzo wiem, jak poradzić sobie z NO2. Z testów wynika, że moja kranowa woda, z której robię podmiany ma poziom ok 0,5 - dokładnie taki sam poziom utrzymuje mi się w akwa. W filtrze wewnętrznym mam ceramikę od dwóch tygodni więc bakterie już powinny się tam wytworzyć. Tymczasem po dwóch tygodniach nadal mam poziom ok 0,5, przy czym w ostatnim okresie robiłem 4 podmiany z uwagi na wysokie NO3 - okazało się, że jedna roślinka gniła - po wyrzuceniu i podmianach mam poziom NO3 ok 10. Ostatnia podmiana wykonywana w piątek - czyli cztery dni temu. Czy należy jeszcze poczekać aż bakterie rozpracują NO2, czy jednak jest coś nie tak? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gofer Posted December 21, 2010 Share Posted December 21, 2010 Czym robisz testy ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kwiercyt Posted December 21, 2010 Share Posted December 21, 2010 Są cztery możliwości: 1. Za słaby filtr 2. Wadliwe testy 3. Coś dużego rozkładającego się. (Może ta roślinka) 4. Zaburzenia cyklu azotowego (To raczej powiązane jest z niedojrzałością wody, lub punktem 1.) Musisz dokładanie opisać akwarium: sposób pielęgnacji tj. czyszczenie filtra, jego rodzaj, podmiany, litraż, obsada itd. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kozakpl Posted December 22, 2010 Author Share Posted December 22, 2010 Do NO2 mam testy z Tropicala - jako jedyne - pozostałe mam z Sery. Czy są wadliwe - trudno powiedzieć - pozostaje jedynie opierać się na ich wynikach. Filtr Hailea BT700 do akwa 112 litrów - nominalny przerzut wody 690 l/h. Roślinki wszystkie wyglądają normalnie - mam jedynie Ludwigię, która cały dzień spędziła w torebce podczas transportu, ale nie sądzę, żeby jej to wielce zaszkodziło - inne rośliny rosną już długo, więc raczej to nie to. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gofer Posted December 22, 2010 Share Posted December 22, 2010 Do NO2 mam testy z TropicalaMoim zdaniem testy oraz środki Tropicala nadają się jedynie do kosza. Nie sądzę abyś przy NO3 ~~10 miał NO2 w ogóle, a patrząc jeszcze w tył nie chce mi się też wierzyć abyś w zwykłym akwarium miał poziom NO3~~10. Jedno jest pewne coś kłamie, najbardziej prawdopodobne że to ten fajny :" " test na NO2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kozakpl Posted January 28, 2011 Author Share Posted January 28, 2011 Minęło już troszkę czasu od ostatniego posta i po przetrawieniu tego całego problemu po czasie myślę, że akurat w stosunku do testu Tropicala to Gofer miałeś rację. Coś tu jest nie tak, bo on cały czas wskazuje poziom między 0,3-0,9, przy czym po raz kolejny spróbowałem podmian ok 30% przez kilka dni z rzędu. No i przy okazji test na NO3 znów wskazał poziom ok 10... więc da się Co do NO2 - po wielu zmianach w końcu do filtra ustawiłem w kolejności - gąbka, wata perlonowa, kapsuła z ceramiką porowatą i znowu wata perlonowa. Woda jest bardzo klarowna, więc bakterie Nitro pracują.. ergo - test No2 Tropicala najprawdopodobniej jest do niczego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
martinvi Posted January 31, 2011 Share Posted January 31, 2011 witam Co do testów uważam iż firma JBL ma w miarę dokładne pomiary. Sam stosuje te testy i jest ok. Poniżej wstawiam link: http://www.kubazoo.com/pl/jbl-easy-test ... e-118.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts