fatherland's Posted December 21, 2010 Share Posted December 21, 2010 Witam gorącą wszystkich użytkowników tegoż forum, gdyż to jest mój pierwszy post Początkującym akwarystą może już nie jestem ale mam taki problemik i zwracam się do mądrzejszych odemnie Wcześniej miałem piranie czerwone, ale gdy podrosły postanowiłem się z nimi rozstać wyrosły z mojego akwarium po prostu, a większego nie jestem w stanie zaadoptować . Miesiąc temu będąc w zoologicznym ujrzałem 3 takie rybki jak w temacie. Były w łysym akwarium ~60 l i woda nawalana była do połowy... z powodów wiadomych. Żal mi się ich zrobiło .. Myślę sobie w domu stoi pusta 2seta, na pewno im będzie lepiej jak w tym sklepie. Mówię sprzedawcy czy potrzyma je dla mnie kilka dni ja urządzę akwa i wezmę całą trojkę, zarezerwowałem a on mówi spoko spoko i tak już tu są ponad pół roku i nikt ich nie chce Do sedna mam je od niedzieli.. Fajnie sobie pływają, bardzo mi się podobają ale.. czego one nie chcą jeść ? Rybki mają po około 25 cm, i proszę mi nie narzucać że małe akwa, akurat w porównaniu do poprzedniego mogą nauczyć się " biegać ". Czego chciałbym się dowiedzieć.. czy taka rybka musi się zaaklimatyzować w nowym środowisku żeby zacząć jeść ? Narazie mam tylko ochotkę mrożonkę, dziś jedna podpłynęła i niby zaczęła jeść ale wypluła i odpłynęła Ktoś coś doradzi ? pozdrawiam Krzyś Link to comment Share on other sites More sharing options...
Essa Posted December 21, 2010 Share Posted December 21, 2010 Przede wszystkim podaj nam wymiary twojego akwarium. Polecam również lekturę, zastanów się czy jesteś w stanie zagwarantować im godne i właściwe warunki do życia: http://www.superakwarium.pl/trzciniak-id703.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
fatherland's Posted December 21, 2010 Author Share Posted December 21, 2010 Moje akwarium ma wymiary (dl x szer x h) 100x50x50. Link czytałem i wiele innych. Ale nie znalazłem odpowiedzi na nutrujące mnie pytanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
red eye Posted December 21, 2010 Share Posted December 21, 2010 Trzciniak to mięsożerca i zjada ŻYWY pokarm a nie jakieś mrożonki . Nie wiadomo w dodatku czym były do tej pory karmione. Może w ogóle ochotki na oczy nie widziały. Mam pytanie? Rzucasz ochotkę zamrożoną czy rozmrożoną? Kup jakieś inne mrożonki np. serca wołowe i spróbuj im podawać ale rozmrożone . Ochotka jest dla mniejszych ryb. Mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę z tego, że nie możesz ich tak w nieskończoność trzymać i u siebie bo masz również za małe akwa. Chwilowo poprawiłeś odrobinę ich warunki ale poszukaj im nowego domu bo u Ciebie też będę się źle czuły. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fatherland's Posted December 21, 2010 Author Share Posted December 21, 2010 Ochotkę wrzucam zmrożoną bo nie zmrożoną prąd wody rozwala na całe akwa :zamieszany: a tak w kostce po chwili opada i jest jedna kupka z sercami jeszcze nie próbowałem, dziś będą karpie to kopsne im jakiś kawałeczek może się przemogą. Ed: A co z tą aklimatyzacją, wchodzi w gre ? I jaką rybkę(i) mogę dokupić z funkcją " śmieciarki " której nie zjedzą , nie chodzi mi o glonojada Link to comment Share on other sites More sharing options...
red eye Posted December 21, 2010 Share Posted December 21, 2010 Ochotkę wrzucam zmrożoną bo nie zmrożoną prąd wody rozwala na całe akwa :zamieszany: No to trzeba trochę zmniejszyć prąd wody :zamieszany: Nie wiem jaki masz filtr ale ja u siebie kaskadę przykręcam o połowę i jest dobrze. Jak wyłączysz filtr na 5 minut też się nic nie stanie. Jak ryba będzie chciała jeść to i na drugi koniec akwa popłynie za jedzeniem. A tak rzucasz zamrożoną a one nie chcą jeść lodów . Link to comment Share on other sites More sharing options...
fatherland's Posted December 21, 2010 Author Share Posted December 21, 2010 No ale przecież jak mam wode w akwa 25 st to zanim on znajdzie jest odmrożone edit: A jakie rybki "śmieciarki" ? red eye: Posty edytujemy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
red eye Posted December 22, 2010 Share Posted December 22, 2010 No ale przecież jak mam wode w akwa 25 st to zanim on znajdzie jest odmrożone No chyba nie bardzo . Złap w palce po chwili i zobaczysz, że w środku jest lodowata. Spróbuj podać całkowicie rozmrożoną. Na talerzyk, czekasz aż się rozmrozi i wrzucasz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fatherland's Posted December 22, 2010 Author Share Posted December 22, 2010 Kurcze dalej nie chcą no :zamieszany: Link to comment Share on other sites More sharing options...
red eye Posted December 23, 2010 Share Posted December 23, 2010 No to zostaw tą ochotkę i kup serca wołowe. Jeśli tego nie ruszą to szukaj ryb na pokarm. Dieta Trzciniaka musi również zwierać warzywa ale to już znajdziesz w Link to comment Share on other sites More sharing options...
fatherland's Posted January 1, 2011 Author Share Posted January 1, 2011 Dzięki za pomoc, już normalnie jedzą wszystko. Chyba musiały się po prostu przyzwyczaić.. 8-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts