5pirit Posted December 20, 2010 Share Posted December 20, 2010 Witam. Wiem że tematów podobnych było mnóstwo, lecz odnośnie obsady którą ja chcę nie mogę znaleźć. A zatem, baniak 63L (100x30x35), filtr AQUAEL Turbo 350L grzałka 50W. Co do obsady to bym chciał się poradzić odnośnie liczebności danego gatunku rybki które mają być dokładką do kreweci. Rozbora Galaxy lub Maculata - ile? Otoski - ile? Kiryski Pigmejki - ile? do tego jakąś parkę lub haremik, albo bojownika albo jakieś pielęgniczki. Jeżeli chodzi o obsadę dna to pewnie muszę wybrać pomiędzy kiryskami a otoskami, to się zobaczy. Co do samych kreweci to na początek będą pewnie RC ze względów na łatwą hodowlę, później zobaczymy. Proszę o jakieś sugestie i podanie ilości rybek (z wyżej wymienionych gatunków) ile może wejść do 63L. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil84 Posted December 21, 2010 Share Posted December 21, 2010 Razbory obojętnie które nie więcej niż 14 kiryski albo otoski w licznie 6-7 przy krewetkach pięlegnic raczej się nie poleca przy haremie bojka jest zdecydowanie "bezpieczniej" rc xxx Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
5pirit Posted December 21, 2010 Author Share Posted December 21, 2010 A czy na 63L haremik bojka będzie ok, czy będzie za mało przestrzeni? Pytam bo nie chcę zadręczać rybek Bo jak by było ok, to obsada by wyglądała: Razbora maculata lub galaxy 12x Otosek 6x Bojek haremik 1+2 no i krewecie Będzie git? Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzycho27 Posted December 21, 2010 Share Posted December 21, 2010 A czy na 63L haremik bojka będzie ok, czy będzie za mało przestrzeni? Będzie ok Tylko, że bojowniki mogą zjadać krewetki... Link to comment Share on other sites More sharing options...
5pirit Posted December 21, 2010 Author Share Posted December 21, 2010 Tego właśnie się obawiam. A czy Ramirezki będą miały używanie z krewetek czy dadzą radę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted December 21, 2010 Share Posted December 21, 2010 Dużym mogą odpuścić, ale małe będą stanowiły urozmaicenie ich diety Link to comment Share on other sites More sharing options...
5pirit Posted December 21, 2010 Author Share Posted December 21, 2010 Kurka to co polecacie do kreweci jeżeli chodzi o haremik lub jakąś parkę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil84 Posted December 21, 2010 Share Posted December 21, 2010 napisałem przecież, że najbezpieczniej jest dać bojka harem u mnie w 45 mam harem plus RC i małe też się uchowały Link to comment Share on other sites More sharing options...
5pirit Posted December 21, 2010 Author Share Posted December 21, 2010 No to gicior, oby i u mnie tak było Link to comment Share on other sites More sharing options...
5pirit Posted December 26, 2010 Author Share Posted December 26, 2010 Powstała nowa koncepcja na obsadę a mianowicie: Haremik Kakadu 1+2 Galaxy 12x Kiryski(Pigmejki albo Pandy) lub Otoski w ilości 6x ale wówczas rezygnuję z kreweci Może być? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted December 26, 2010 Share Posted December 26, 2010 Na kakadu baniak ciasnawy... Prędzej harem bojka, lub parka ramirezek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil84 Posted December 26, 2010 Share Posted December 26, 2010 może Link to comment Share on other sites More sharing options...
5pirit Posted December 26, 2010 Author Share Posted December 26, 2010 No właśnie z tego co wyczytuję to baniak w sumie na styk by był, bo minimalne wymagania to właśnie baniak 60x30x30. Nic więcej bym nie pakował, tylko to co napisałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil84 Posted December 26, 2010 Share Posted December 26, 2010 z wymiarów co podałeś masz 54l a to już na pewno za mało na kakadu w ich miejsce parka ramirez lub harem bojka Link to comment Share on other sites More sharing options...
5pirit Posted December 26, 2010 Author Share Posted December 26, 2010 Tzn nie nie, napisałem wyżej wymiary które wyczytałem w internecie i które są minimum do hodowania kakadu. Ja mam baniaczek prosty 63L (60x30x35). Mam jeszcze pytanko przy okazji, posiadam podłoże JBL Manado, i tak się zastanawiam nad obsadą a dokładnie chodzi o Kiryski. Wyczytałem, że Manado jest bardzo lekkie i rybki przydenne mogą nieźle nabałaganić i nawet rośliny powyrywać. Jak myślicie czy z Kirysami (Panda albo Pigmej) podłoże będzie fruwało, bo w sumie przypadki były raczej ze zbrojnikami które są zdecydowanie większe. I czy pod podłoże dać np. aquabasis, czy stosować tylko EC+jakiś nawóz (potas, żelazo itp...) Rośliny będą raczej jakieś łatwiejsze w hodowli, ze względu na oświetlenie. Nie mam pokrywy tylko 2x Aquael DECOLIGHT 11W, czyli 22W/63L=0,35W/1l. Taki zestaw póki co zostanie, do czasu odłożenia na wymarzone 200L Jeżeli mogę prosić, to podsuńcie jakąś fajną kombinację roślinek pod to oświetlenie, bo szczerze mówiąc od tych łacińskich nazw to już mi się w głowie popierdzieliło. Będę bardzo wdzięczny! Link to comment Share on other sites More sharing options...
5pirit Posted December 29, 2010 Author Share Posted December 29, 2010 Czy ktoś da radę odpowiedzieć na moje pytania, i jeszcze jedno dodatkowe. W filtrze (Aquael Turbo 350 wewnętrzny) mam zbiorniczek w którym znajduje się zeolit zmieszany z węglem. Czy po dojrzeniu zbiornika ten wkład muszę wymienić np. na sam zeolit albo zamiast zeolitu bio ceramikę? I po jakim czasie zmienia się te wkłady? Link to comment Share on other sites More sharing options...
5pirit Posted January 6, 2011 Author Share Posted January 6, 2011 Ostatecznie sprawa wygląda tak. Mam baniak 74L, 60x35x35 (prezencik od gwiazdora:)), czyli nieco więcej niż planowałem, no i cieszy mnie to bardzo Co do obsady to myślałem tak: 14x Razbora Galaxy (na nic innego ich nie zamienię) 1+2 Haremik Kakadu 6x Otosek 6x Kirysek Panda To są liczby maksymalne, większej liczby danego gatunku nie widzę u siebie. No chyba że obsada sama w sobie jest za duża, to będę dalej myślał. I tutaj myśli będą szły w kierunku czy zostawić Otoski czy Kiryski. Dodatkowo bym prosił o wypowiedzenie się na moje pytania które zostały zawarte w postach wyżej. Będę wdzięczny!!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts