radarr Posted December 20, 2010 Share Posted December 20, 2010 Witam! Niedawno kupiłem pierwsze akwarium 60l. Posiadam w nim: 5 brzanek sumatrzańskich 10 neonów innesa 2 gupiki 3 mieczyki 1 bocje histornicę 2 danio pręgowane 2 molinezje ostrouste Obsada zmieni się gdy kupię większe akwarium więc proszę nie pisać uwag w stylu '' na mieczyka to 112l'' Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted December 20, 2010 Share Posted December 20, 2010 Brzanki, mieczyki, bocje, danio, molki - do oddania. Zostają neonki + gupiki i można do nich dokupić jakąś "obsadę porządkową". PS: No dobra - edytowałeś w międzyczasie post. Jak chodzi o to konkretne akwarium, bo to nam pokazujesz - to przerybienie i zupa. Nawet w teoretycznych 112l trzeba by było zrezygnować z części gatunków bo byłby nieciekawy miszmasz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted December 20, 2010 Share Posted December 20, 2010 A możesz dać foto tej bocji? W google takiego gatunku nie ma, a czego nie ma w google, to nie istnieje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted December 20, 2010 Share Posted December 20, 2010 Obsada zmieni się gdy kupię większe akwarium więc proszę nie pisać uwag w stylu '' na mieczyka to 112l'' Tak w w gwoli ścisłości. Kiedy planujesz większe akwarium i jaki konkretnie litraż? Jak nie pod choinkę to jednak pomyśl o oddawaniu rybek teraz... Rozumiem że pytasz o obsadę do docelowego akwarium, a nie do tego? Bo tu wiesz że "na mieczyka 112l" itd. Link to comment Share on other sites More sharing options...
radarr Posted December 20, 2010 Author Share Posted December 20, 2010 Bocja histornica to inna nazwa siatkowanej. A te ryby mam już od czterech miesięcy i na razie żadna nie zdechła przeciwnie molinezja urodziła niestety w nocy prawie cały narybek został pożarty . A co do akwarium to staram sie zdobyć inne ale nie ma miejsca na większe a innych nie chcę likwidować . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted December 20, 2010 Share Posted December 20, 2010 Powiem Ci tak... ryby mają wielką wole życia, nawet w złych warunkach przeżyją. Co do molek już dziś gdzieś pisałem że w kubku/słoiku też by się mnożyły. Popularne żyworódki mnożą się same i w praktycznie każdych warunkach... Skoro większe akwarium będzie "kiedyś" to z obecną obsadą należy zrobić porządek. W końcu chyba dlatego nas pytasz - co jest źle, a co dobrze itd. Na bocje akwa za małe, poza tym rybki stadne. Do oddania. Mieczyki i molki są jednymi z większych żyworódek. Dla dorosłych wyrośniętych sztuk te "112l" jest na styk, a w takim akwarium mogą skarłowacieć - przy czym nie jest to proces który widzi się z dnia na dzień. Te ryby też do oddania, mieczyki możesz zastąpić rosnącymi o połowę mniej zmienniakami. Danio - stadne i do swoich gonitw potrzebują miejsca. Też do oddania niestety... Akwarium jest w sam raz dla jednego gatunku rybek stadnych/ławicowych pływających w toni wodnej. Masz tam neony i przy nich bym został. Gupiki ok. Na brzanki [stadne/ruchliwe] akwarium ciasne - do oddania. Nie przejmuj się, każdy akwarysta zaczynał od tragicznie dobranej obsady. Cały problem w tym żeby ją "naprawić" gdy już wie się co i jak. Gdy oddasz rybki które się nie nadają myślę że spokojnie będziesz mógł trochę dokupić nawet. Link to comment Share on other sites More sharing options...
radarr Posted December 21, 2010 Author Share Posted December 21, 2010 Nie mam zamiaru ich oddawać. I proszę, nie pisz uwag w stylu postawa godna akwarysty lub męcz ryby dalej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madzik Posted December 21, 2010 Share Posted December 21, 2010 Po co się pytasz jeśli i tak zrobisz swoje? Jaki to ma sens? Jeśli i tak nie przyjmiesz naszych rad to według mnie ten temat jest tyle warty żeby go zamknąć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted December 21, 2010 Share Posted December 21, 2010 o co się pytasz jeśli i tak zrobisz swoje? Jaki to ma sens? Jeśli i tak nie przyjmiesz naszych rad to według mnie ten temat jest tyle warty żeby go zamknąć. dokładnie ! A jeśli liczyłeś, że ktoś poda propozycję abyś jeszcze dodał ryb to się nie doczekasz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts