radarr Posted December 19, 2010 Share Posted December 19, 2010 Mam akwarium 25l i 3 bojowniki zastanawiam się nad dodaniem tam 2 molinezji czy to dobre rozwiązanie? Słyszałem że molinezje korzystnie wpływają na bojowniki. Pomóżcie proszę! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted December 19, 2010 Share Posted December 19, 2010 Na 3 bojowniki akwarium za małe (min 45l) a co tu mówić o molinezjach (min 100l) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
radarr Posted December 19, 2010 Author Share Posted December 19, 2010 Te wymiary to widzę czysta teoria . Rozmnażałem molinezje w mniejszych pojemnikach, chodzi mi tylko o reakcję bojowników. Bojowniki posiadam pierwszy raz, ale słyszałem że molinezje korzystnie na nie wpływają. Bojowniki to min. 15l akwarium co tu mówić 0 45l :zamieszany: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted December 19, 2010 Share Posted December 19, 2010 Że rozmnażać to ja je mogę i w szklance tu chodzi o zapewnienie godnych warunków życiowych rybie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
radarr Posted December 19, 2010 Author Share Posted December 19, 2010 Molinezje dobrze żyją w niewielkich akwariach no chyba, że masz ich ławicę a to zupełnie co innego. Ja chce dodać 2 molinezje. Jakby warunki były złe, nie rozmnożyłyby się prawda? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandy29 Posted December 19, 2010 Share Posted December 19, 2010 W tym akwarium dobrze czułby się bojownik - sztuk jeden. A molinezje pewnie żyć będą i ale karłowacieć i rozmnażać też się będą aż w 25l zrobi ci się takie przerybienie, że rybcie padną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
radarr Posted December 20, 2010 Author Share Posted December 20, 2010 Spoko to tylko tymczasowo niedługo kupię baniak 120l Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted December 20, 2010 Share Posted December 20, 2010 Jakby warunki były złe, nie rozmnożyłyby się prawda?Nie prawda - te ryby mnożyłyby się nawet w kubku...Zapewniam też że zachowywałyby się tak samo jak w 15l, pływałyby, jadły... a to wcale nie znaczy że akwarium byłoby dla nich odpowiednie. Odpowiednie akwarium to takie w którym ryba może osiągnąć swoje naturalne, prawidłowe rozmiary [nie skarłowacieć], no i ma gdzie swobodnie pływać. 25l nie spełnia tych warunków. Do małego akwarium nie kupuj ryb które rosną spore. Kupisz większe - dopiero myśl o zakupach. Pośpiech jest jednym z największych wrogów akwarysty. PS: Słyszałem że molinezje korzystnie wpływają na bojowniki. A to jakaś bzdura... Molki są dla bojków całkowicie obojętne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted December 20, 2010 Share Posted December 20, 2010 A to jakaś bzdura... Molki są dla bojków całkowicie obojętne.Pośrednio nie, mogą w odpowiednich warunkach "produkować dla nich żywy pokarm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted December 20, 2010 Share Posted December 20, 2010 A to jakaś bzdura... Molki są dla bojków całkowicie obojętne.Pośrednio nie, mogą w odpowiednich warunkach "produkować dla nich żywy pokarm Gupiki, mieczyki, platki... Pod to można podpiąć [prawie] wszystkie żyworódki. Przy czym zdarzają się takie molki które lubią skubać ogony... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ślimak:P Posted December 20, 2010 Share Posted December 20, 2010 Jeśli masz sobie kupić 120l to czemu molinezje nie mogą poczekać ?? :zamieszany: :zamieszany: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandy29 Posted December 20, 2010 Share Posted December 20, 2010 Jeśli masz sobie kupić 120l to czemu molinezje nie mogą poczekać ?? :zamieszany: :zamieszany: Poczekać w sklepie na zakup akwarium. To akwarium już jest z lekka przerybione: 3 bojki, które w dodatku są terytorialne. Zresztą molinezje to dość duże rybki, lepiej będą się czuły w większym akwarium w sklepie niż w małych 25l, więc do czasu kupna akwarium radzę się wstrzymać z molkami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts