Jump to content

Molinezje i bojowniki

radarr
 Share

Recommended Posts

Te wymiary to widzę czysta teoria :) . Rozmnażałem molinezje w mniejszych pojemnikach, chodzi mi tylko o reakcję bojowników. Bojowniki posiadam pierwszy raz, ale słyszałem że molinezje korzystnie na nie wpływają. ;)

Bojowniki to min. 15l akwarium co tu mówić 0 45l :zamieszany:

Jakby warunki były złe, nie rozmnożyłyby się prawda?

Nie prawda - te ryby mnożyłyby się nawet w kubku...

Zapewniam też że zachowywałyby się tak samo jak w 15l, pływałyby, jadły... a to wcale nie znaczy że akwarium byłoby dla nich odpowiednie.

Odpowiednie akwarium to takie w którym ryba może osiągnąć swoje naturalne, prawidłowe rozmiary [nie skarłowacieć], no i ma gdzie swobodnie pływać. 25l nie spełnia tych warunków.

Do małego akwarium nie kupuj ryb które rosną spore.

Kupisz większe - dopiero myśl o zakupach. Pośpiech jest jednym z największych wrogów akwarysty.

PS:

Słyszałem że molinezje korzystnie wpływają na bojowniki.

A to jakaś bzdura... Molki są dla bojków całkowicie obojętne.

A to jakaś bzdura... Molki są dla bojków całkowicie obojętne.

Pośrednio nie, mogą w odpowiednich warunkach "produkować dla nich żywy pokarm :P
Gupiki, mieczyki, platki... Pod to można podpiąć [prawie] wszystkie żyworódki. ;)

Przy czym zdarzają się takie molki które lubią skubać ogony...

Jeśli masz sobie kupić 120l to czemu molinezje nie mogą poczekać ?? :zamieszany: :zamieszany:

Poczekać w sklepie na zakup akwarium. To akwarium już jest z lekka przerybione: 3 bojki, które w dodatku są terytorialne. Zresztą molinezje to dość duże rybki, lepiej będą się czuły w większym akwarium w sklepie niż w małych 25l, więc do czasu kupna akwarium radzę się wstrzymać z molkami.