Professionall03 Posted December 19, 2010 Share Posted December 19, 2010 WITAM. Proszę o pomoc ba już nie wiem co robić ? Zdychają mi rybki prawie czodzienie "Gupiki" i nie wiem co zrobić? Oni się robią jak banan i u niektórych koniec ogona robi się ostre jak igła co to może być i jak można ratować rybek ? Dziękuje z góry za odpowiedz . Pozdrawiam ! Atreyu: Przeniosłem do odpowiedniejszego działu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted December 19, 2010 Share Posted December 19, 2010 Najwyraźniej płetwy im się sklejają ale napisz coś więcej o akwarium parametry itp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Professionall03 Posted December 19, 2010 Author Share Posted December 19, 2010 Akwarium jest mały 20 litrowy, tam są kominie, śtuczna roślina, i piasek, Filtr i grzałka .rybki po koleje zdychają najpierw jak by osłabli i pływają tak jak piane i jak karmie to nie cho jeść a później robią się jak Banan i chudną .i mam same gupiki i parę glonojadów. Dzięki za kontakt,i liczę na jawisz rade co mam zrobić. Pozdrawiam ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted December 19, 2010 Share Posted December 19, 2010 Raczej coś powiedz o tych glonojadach.Jakiej wielkości.???To ważne.Moja krewetka malucensis też raz na glonojada wpadła od góry i po niej.Trochę spuchła,zanim zdechła.Sparaliżowana.Glonojad ja zabił reakcją obronną.Nie miał takiego zamiaru.Lekko się na niego opuściła a on lekko podniósł wbijając lekko w nią kolec.Tak to bywa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Professionall03 Posted December 19, 2010 Author Share Posted December 19, 2010 Witam. Glonojady są średnie .też się zastanawiałem czy przyczyna nie są te glonojady ? ale mam drugi akwarium i tam to samo się zaczęło a w tym drugim akwarium tylko same gupiki . Pozdrawiam ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomilondyn Posted December 22, 2010 Share Posted December 22, 2010 a jakieś parametry wody? robiłeś jakieś testy? jak masz dwa zbiorniki to może odłów glonojady , w gupikach zrób częściowa podmiankę wody może z 10-15%. bez parametrów ciężko wyczuć , do tego zdaje się ze nie masz roślin wcale tylko sztuczne. a jak z temperatura wody? może grzałka ci poszła? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Professionall03 Posted December 22, 2010 Author Share Posted December 22, 2010 Witam. Grzałka dobrze grzeje temperaturę mam 25/26 stopni, testy robiłem i pokazuje normalne ,jednym słowem wszystko już spróbowałem i nic nie pomaga. Pozdrawiam ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaka440 Posted December 22, 2010 Share Posted December 22, 2010 a ile masz tych gupików w swoim 20 l akwarium? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Professionall03 Posted December 22, 2010 Author Share Posted December 22, 2010 Już mało mam z 8 rybek . Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaka440 Posted December 22, 2010 Share Posted December 22, 2010 to ile bylo zanim zaczelo sie to dziac i co masz na mysli mowiac ze parametry sa normalne? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Professionall03 Posted December 22, 2010 Author Share Posted December 22, 2010 Miałem z 25 rybek , chodży że te parametry sprawdzałem specjalnym testem i pokazało wszystko normę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaka440 Posted December 22, 2010 Share Posted December 22, 2010 25 gupików w 20 l i tu zapewne masz odpowiedz. To niestety zbyt duże przerybienie a od tego już tylko mały kroczek do wszelkiego rodzaju chorób. Zrób podmianę wody sprawdź wydajność filtra i spróbuj powalczyć o te pozostałe 8 sztuk, a następnym razem nie dopuszczaj do takiego przerybienia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Professionall03 Posted December 22, 2010 Author Share Posted December 22, 2010 Ok.spróbuje . Dziękuje za kontakt. Pozdrawiam ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts