Raven91ksg Posted December 19, 2010 Share Posted December 19, 2010 Witam mam pytanie dotyczące 2 rybek. Nie wiem dokładnie co to za ryba i co to za płeć? a więc: Pierwszą z nich jest, Wydaje mi się że jest to Brzanka wysmukła. Drugą z nich według mnie jest tęczanka neonowa, ale neonowa jest małych rozmiarów i ma inny kolor płetw, albo niebieska, ale trochę inne ma ubarwienie. Atreyu: Przenoszę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted December 19, 2010 Share Posted December 19, 2010 1. samiec brzanki wysmukłej (Puntius titteya) 2. masz rację to jakaś tęczanka tylko jaka to ja też nie wiem... Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted December 19, 2010 Share Posted December 19, 2010 Tęczanka mi wygląda na jeszcze niewybarwioną bosemanke (zaczyna się wybarwiać co świadczy żółty kolor przy ogonie) Ale to tak na 70% :zamieszany: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted December 19, 2010 Share Posted December 19, 2010 To na pewno nie wspaniała. zobacz na niewyraźne pręgi na trzonie ogonowym. Podobna do tej: http://www.aqua-fish.net/show.php?h=aus ... ainbowfish Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted December 19, 2010 Share Posted December 19, 2010 Widać, że nie jest duża i możliwe że nie wybarwiona przez złe parametry i stres Ile tam muszli i na 99% źle dobrana obsada Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted December 19, 2010 Share Posted December 19, 2010 Według mnie nie jest jeszcze do końca dojrzała bo jeszcze może trochę urosnąć ale na pewno nie jest mała. Po za tym raczej nie urośnie bo widać że litraż jest za mały. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raven91ksg Posted December 19, 2010 Author Share Posted December 19, 2010 Zbiornik 112l. Ryba ma około +-10 cm. Wiem tylko tyle że jest to na 100% tęczanka i do tego na 99% samica. Głowa i przednia część ciała wykształconego samca jest niebieska, a tylna część ciała i płetwa opalizująco zółtopomarańczowa. Młode i samice mają połysk ciepło złoty i zielony, przechodzący w niebieski. W przedniej części ciała lśnią, natomiast im bliżej płetwy ogonowej tym więcej barw złota.znalezione w encyklopedio o Tęczance wspaniałej Czyli według mnie wszystko dobrze jeśli to ta Tęczanka co mówicie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted December 20, 2010 Share Posted December 20, 2010 Gdyby to była wspaniała już dawno by miała takie ubarwienie. I według mnie raczej jest to samiec. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted December 20, 2010 Share Posted December 20, 2010 Zapewne kundel. Dużo tęczanek już widziałem pomieszanych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raven91ksg Posted December 21, 2010 Author Share Posted December 21, 2010 Jeśli mieszaniec to czy jest możliwość zakupu samca/samicy do rozdrodu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted December 22, 2010 Share Posted December 22, 2010 Jasne. Skoro masz kundelka to dwa różne gatunki mogą się rozmnażać. Jak będzie więcej to na pewno coś się sypnie przy sprzyjających warunkach. Przypominam tylko, że tęczanki to duże ryby i wymagają dużych zbiorników. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raven91ksg Posted January 9, 2011 Author Share Posted January 9, 2011 Jeszcze jedne pytanie Co to za dwie rybki i jaka jest ich na oko płeć? oraz Z góry dzięki za odpowiedź I sorki za jakość ( Link to comment Share on other sites More sharing options...
draco sarumojad Posted January 14, 2011 Share Posted January 14, 2011 Zdjęcia są nie wyraźne, ale wydaje mi się, że na pierwszym jest zwinnik latarnik (ew. zielony, choć wątpię), na drugim zwinnik nadobny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raven91ksg Posted January 16, 2011 Author Share Posted January 16, 2011 Ok dzięki. Zdjęcia niewyraźne bo ciężko je uchwycić ponieważ non-stop pływają Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts