White Pearl Posted December 18, 2010 Share Posted December 18, 2010 Witam. Mam taki mętlik w głowie, że szok ;/ Sam nie wiem, czy zakładać malawi, tanganikę, czy może black water..? A może jeszcze inny? Już od tygodnia nie mogę się zdecydować. Zbiornik ogólny nie przypadł mi do gustu, rośliny nie wskazane, ewentualnie mchy. Może ktoś chętny podjąłby się dłuższej pogawędki na temat, który z tych biotopów najlepszy dla początkującego i dlaczego? Jaka obsada do każdego z polecanych biotopów też by się przydała. Akwarium 112 litrów, wymiary 80x35x40. Mój sprzęt (już zamówiony): -filtr HW-302, -grzałka 150W, -pokrywa z oświetleniem 2x18W. Proszę o pomoc, bo nie długo osiwieję z tego niezdecydowania:zamieszany: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted December 18, 2010 Share Posted December 18, 2010 A jaka pojemność akwarium jeśli można spytać ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
White Pearl Posted December 18, 2010 Author Share Posted December 18, 2010 A jaka pojemność akwarium jeśli można spytać ?112 litrów, 80x35x40. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted December 18, 2010 Share Posted December 18, 2010 Ja bym zrezygnował z malawi bo sądzę że jednak za małe akwarium na nie i sam rezygnuję z tego biotopu i przerzucam się na rośliniak. Więc pozostaje BW może mały holender czy zwykłe akwarium roślinne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
White Pearl Posted December 18, 2010 Author Share Posted December 18, 2010 Myślałem o BW, podobają mi się takie klimaty. Jednak chcę usłyszeć co Wy o tym sądzicie. Chciałbym wiedzieć jak urządzić, jakie rybki możliwe w hodowli w takim akwa? Może ktoś zna ciekawe linki do poczytania o tym biotypie? Byłbym bardzo wdzięczny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted December 18, 2010 Share Posted December 18, 2010 Myślałem o BW ale również myślę o akwarium z gęstą roślinnością a pod piachem kwarcowym torf. Choć BW jest łatwiej utrzymać i można wydać mniej kasy bo nie trzeba dokupować dodatkowego oświetlenia ani co2 oraz nawozów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jachaja5 Posted December 18, 2010 Share Posted December 18, 2010 Na Twoim miejscu to najpierw zacząłbym od sprawdzenia parametrów wody którą posiadasz i jeśli nie chcesz by zbiornik był "skarbonką" to wybór typu ,obsady najbliższy do posiadanych parametrów.Malawi a BW stoją na dwóch skrajnych biegunach,więc sprawdź najpierw co masz w kranie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
White Pearl Posted December 18, 2010 Author Share Posted December 18, 2010 Czyli mam sprawdzić jakie parametry kranówki i tutaj napisać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted December 18, 2010 Share Posted December 18, 2010 Dokładnie zdało by się sprawdzić parametry bo u mnie to mam dwa rodzaje wody pH 8 i około 7 więc do BW jak najbardziej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
White Pearl Posted December 18, 2010 Author Share Posted December 18, 2010 O ile mi wiadomo, chociaż mogę się mylić, to kranówka ma większe ph niz 7-8, dopiero po pewnym czasie od zalania zbiornika ono się stabilizuje? Dobrze myślę, czy nie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted December 18, 2010 Share Posted December 18, 2010 Źle myślisz bo Aga z forum ma tak jak mówiła pH w kranówce chyba 6 z kawałkiem a co do stabilizacji to dodatek torfu może zmniejszyć pH a podwyższyć np. wapień Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
White Pearl Posted December 19, 2010 Author Share Posted December 19, 2010 To przepraszam A czym to sprawdzić? Wystarczą paskowe testy ph? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted December 19, 2010 Share Posted December 19, 2010 Paskowe się nie sprawdzają najlepiej kropelkowe np. sery Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
White Pearl Posted December 19, 2010 Author Share Posted December 19, 2010 Hmm.. A co myślicie o tanganice? Zna ktoś ciekawe forum, bądź tematy do poczytania o tym biotopie? Ważne są zdjęcia, aranżacja, obsada itp. Wszystko na temat tego typu akwarium. Dopiero zaczynam, więc chciałbym dowiedzieć się o tym jak najwięcej, aby nie zrobić żadnych błędów. Proszę o pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts