Jump to content

Problem z przednia szybą w akwa i grzałką

jacek2121
 Share

Recommended Posts

Witam od 3 dni działa moje nowe akwa 126 L 70cm dł 45 szer 40 wys grubość szyby 6mm. Problem polega na tym ( być może nie ma wogóle problemu), że zauważyłem iż przednia szyba po zalaniu nieznacznie się wygięła;/ To jest normalna rzeczą czy mam powody do obaw?? 2 problem polega na tym, że dokupiłem grzałkę 100w z termostatem i woda jest zalana już od 3 dni światełko na grzałce się świeci temperaturę mam ustawnioną na termostacie na 28 stopni a temperatura na termometrze jest 20 stopni. Czy woda się tak wolno nagrzewa czy ta grzałka nie działa?

A jaką temperaturę masz w mieszkaniu?(napisz) Jeśli masz w akwa stałą temp 20 stopni nie różniącą się wiele od temp.otoczenia ,to być może mimo że dioda sygnalizacyjna grzałki świeci się to grzałka nie pracuje.Wyłącz grzałkę z kontaktu sprawdź czy jest ciepła(tylko czynność ta ma być wykonana sprawnie nie może tak być że wyciągniesz i szkło rozgrzeje się aż zacznie parzyć bo ją uszkodzisz bądź pęknie jeśli włożysz gorącą z powrotem,poczujesz lekkie ciepło w dłoni i wkładasz od razu z powrotem.Gdy grzałka wystygnie przestaw potencjometr w inną pozycję np.25 stopni czasem jest tak że może być wina potencjometru i nie pracuje poprawnie w pełnym zakresie.Po tej czynności załącz grzałkę,staraj się zawsze wszystkie zmiany ustawienia temperatury wykonywać na wyłączonej i wystudzonej grzałce.Jeśli jest wadliwa reklamuj.

Temperatura w domu wynosi ok 20 stopni w akwa jest 19-20;/. Teraz ją odłączyłem poczekam jeszcze z 30 min zmienię temperaturę i podłącze. W jakim czasie woda się powinna nagrzać??

Edit.

Wyłączyłem z prądu na ponad godzinę włączyłem jakieś niecałe 2h temu i cały czas temp taka jaka była

Temperatura w domu wynosi ok 20 stopni w akwa jest 19-20;/. Teraz ją odłączyłem poczekam jeszcze z 30 min zmienię temperaturę i podłącze. W jakim czasie woda się powinna nagrzać??

Edit.

Wyłączyłem z prądu na ponad godzinę włączyłem jakieś niecałe 2h temu i cały czas temp taka jaka była

A sprawdziłeś w końcu czy ta grzałka grzeje?sposobem tak jak Ci pisałem .Jeśli grzeje to brak wskazań wzrostu temperatury na termometrze w zbiorniku może sugerować że:1)grzałka nie ma podanej przez producenta mocy 2) akwarium tak jest ustawione że oddaje w czasie taką samą ilość ciepła którą przyjmuje.3)Błędne wskazania termometru akwaryjnego i za mała moc grzałki w tych konkretnych warunkach.

Dawniej stosowany przelicznik watowy kupnych grzałek,bez termostatów oscylował w granicy 1W/l grzałki takie teoretycznie mogły być włączone na stałe,bez groźby uśmiercenia ryb.Dziś wiele spraw uległo daleko idącej zmianie(zastosowanie nowoczesnych technologii izolacyjnych,ocieplania,docieplania pomieszczeń).

Jak masz paragon to ja oddal i powiedz ze nie grzeje. A jak nie masz to kup nowa. Ona powinna zrobic sie ciepła po 10 sekundach a nie 3 minutach. Po 3 minutach to ty zagrzales ręką grzalke:)

Share

• Create New...