Jump to content

Weryfikacja obsady 112 L

Pandar
 Share

Recommended Posts

Witam Wszystkich.

Od tygodnia dojrzewa 112 litrowe akwarium które kupiłem synowi na "gwiazdkę". Chociaż postów o obsadzie przeczytałem juz bardzo dużo nadal mam mętlik w głowie, proszę o weryfikację i poradę co dodać, a z czego zrezygnować.

Chciałbym żeby w akwarium pływały:

5-6 otosków

3 Bojowniki syjamskie

4-5 piskorków

15- 20 Neon innesa

Pozdrawiam

ja na wejście w swoim akwa 96l miałem 20 neonów, parę ramireza i 3 glonojady syjamskie. Neony miały gdzieś glonojady i na odwrót. Przygotuj się tylko na to, że syjamskie rosną jak złe i byłem zmuszony je sprzedać bo robiły się za duże i były zbyt aktywne i nie wyrabiałem z poprawianiem dekoracji.

Mnóstwo skrytek musisz im przygotować bo inaczej rozkopią Ci pół podłoża tak jak u mnie.

Pamiętaj że otoski to trudne ryby potrzebują dobrych parametrów wody i są na zmiany parametrów wrażliwe.Podam kilka wariantów obsady:

1 wariant

1+2/3-Bojownik

6-Żałobniczek

6-Piskorków

2 Wariant

8-Zwinników czerwonoustych

1+2 gurami mozaikowy/dwuplamisty

6-Kirysków pigmejów/panda

3 wariant

6-Hokejówek amazońskich

1+2 Bojownik

6-Piskorków

4 wariant

25-Neon innesa

1+1 Pielęgniczka Ramireza

1-Zbrojnik niebieski

Ale propozycje... to jest 112 litrów a nie 50. Jeszcze chwilę to zaraz zaproponuje ktoś tylko harem bojowników. Ja proponuje np. 2+2 P. Ramireza, 20 Neonów, 5 Kirysków pstrych albo 7 otosków i do tego harem (1+2)Bojownika

No tak bo w 112litrach to można trzymać 5 neonów inessa i 5kirysków byle by to tylko były pigmejki albo panda, chyba za dużo siedzicie na forum i się wam rzeczywistość z fikcją pomyliła. Nie ma to jak mieć akwarium w którym ryb nie widać, no ale tym już będzie się martwił użytkownik akwarium. Faktycznie z uwagi na bojowniki, liczbę neonów można zmniejszyć z 20 do 15 i to by było na tyle.