Pandar Posted December 18, 2010 Share Posted December 18, 2010 Witam Wszystkich. Od tygodnia dojrzewa 112 litrowe akwarium które kupiłem synowi na "gwiazdkę". Chociaż postów o obsadzie przeczytałem juz bardzo dużo nadal mam mętlik w głowie, proszę o weryfikację i poradę co dodać, a z czego zrezygnować. Chciałbym żeby w akwarium pływały: 5-6 otosków 3 Bojowniki syjamskie 4-5 piskorków 15- 20 Neon innesa Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dragon23 Posted December 18, 2010 Share Posted December 18, 2010 W zasadzie jestem początkującym, ale obsada wydaje mi się być w pożądku .Ewentualnie dołożyć ze 2 otosy , i pamiętaj, że jak chcesz 3 boje, to w haremie, czyli 1samiec +2samiczki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pandar Posted December 18, 2010 Author Share Posted December 18, 2010 Fajnie, że piszesz, bo szczerze to wzorowałem się na Twojej propozycji, tylko, że u Ciebie są jeszcze ślimaki, krewetki i danio, ja zamiast tego wolałbym inne rybki, tylko jakie? Proszę o jakieś propozycje . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil84 Posted December 18, 2010 Share Posted December 18, 2010 jedyne co mi przychodzi by tu jeszcze dołożyć to parkę ramirezek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pandar Posted December 18, 2010 Author Share Posted December 18, 2010 Jak to jest z bojownikami, byłem dzisiaj w sklepie zoologicznym, sprzedawca z dużym doświadczeniem - prowadzi sklep od 27 lat. Powiedział, że neonki będą obgryzać płetwy bojownikom. Jakie są Wasze doświadczenia? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil84 Posted December 18, 2010 Share Posted December 18, 2010 według mnie to bujda ja mam 50 neonów i jednego bojka który nigdy nawet nie był draśnięty przez jakąkolwiek rybkę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Damiantrzc Posted December 21, 2010 Share Posted December 21, 2010 Też tak sadzę widziałem sporo obsad z neonkami i bojownikami i żyją w zgodzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stevemaster Posted December 24, 2010 Share Posted December 24, 2010 ja na wejście w swoim akwa 96l miałem 20 neonów, parę ramireza i 3 glonojady syjamskie. Neony miały gdzieś glonojady i na odwrót. Przygotuj się tylko na to, że syjamskie rosną jak złe i byłem zmuszony je sprzedać bo robiły się za duże i były zbyt aktywne i nie wyrabiałem z poprawianiem dekoracji. Mnóstwo skrytek musisz im przygotować bo inaczej rozkopią Ci pół podłoża tak jak u mnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mamut Posted December 24, 2010 Share Posted December 24, 2010 Pamiętaj że otoski to trudne ryby potrzebują dobrych parametrów wody i są na zmiany parametrów wrażliwe.Podam kilka wariantów obsady: 1 wariant 1+2/3-Bojownik 6-Żałobniczek 6-Piskorków 2 Wariant 8-Zwinników czerwonoustych 1+2 gurami mozaikowy/dwuplamisty 6-Kirysków pigmejów/panda 3 wariant 6-Hokejówek amazońskich 1+2 Bojownik 6-Piskorków 4 wariant 25-Neon innesa 1+1 Pielęgniczka Ramireza 1-Zbrojnik niebieski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shem Posted December 24, 2010 Share Posted December 24, 2010 Ale propozycje... to jest 112 litrów a nie 50. Jeszcze chwilę to zaraz zaproponuje ktoś tylko harem bojowników. Ja proponuje np. 2+2 P. Ramireza, 20 Neonów, 5 Kirysków pstrych albo 7 otosków i do tego harem (1+2)Bojownika Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madzik Posted December 24, 2010 Share Posted December 24, 2010 To 112l nie 240l. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shem Posted December 24, 2010 Share Posted December 24, 2010 No tak bo w 112litrach to można trzymać 5 neonów inessa i 5kirysków byle by to tylko były pigmejki albo panda, chyba za dużo siedzicie na forum i się wam rzeczywistość z fikcją pomyliła. Nie ma to jak mieć akwarium w którym ryb nie widać, no ale tym już będzie się martwił użytkownik akwarium. Faktycznie z uwagi na bojowniki, liczbę neonów można zmniejszyć z 20 do 15 i to by było na tyle. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts