michaś Posted December 18, 2010 Share Posted December 18, 2010 mam akwarium o wymiarach 120/40/50, 240 litrów, z pokrywą, a w niej 2 gówniane świetlówki 30W. I teraz co z tym lichym światłem począć? zależy mi na hodowaniu roślin więc bardzo chciałbym żeby oświetlenie było wypasione czy wykręcić je całkiem i zastąpić innymi? jeśli tak to jakimi? Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrad1379 Posted December 18, 2010 Share Posted December 18, 2010 Najlepszym by było dołożeniu jeszcze świetlówek, możesz również wymienić statecznik w pokrywie na ten odpowiadający twoim wymaganiom. Link to comment Share on other sites More sharing options...
michaś Posted December 18, 2010 Author Share Posted December 18, 2010 Może moje wypociny będą brzmiały nieco nieskładnie, ale co tam Akwa ma długość 120cm. Z tego co szukałem na necie maksymalna moc świetlówki dla takiej długości to góra 54W , a wydaje mi się ,że w tej mojej pokrywie mieszczą się tylko 2 świetlówki więc jak w miejsce tamtych włożę 2x54W to i tak będzie za mało na ten litraż. Pewnie czegoś nie rozumiem, wytłumaczcie proszę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted December 18, 2010 Share Posted December 18, 2010 Przy 2x54w, oświetlenie będzie wynosiło 0,45 w/l a to nie jest mało Link to comment Share on other sites More sharing options...
michaś Posted December 18, 2010 Author Share Posted December 18, 2010 miałeś na myśli 0,45W? i mówisz, że tyle starczy?...chodzi o to, że nie mam bimbrowni, dlatego zależy mi na bardzo dobrym oświetleniu, żeby rośliny dawały radę, bo chciałbym mieć bardzo dużo zielska w akwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil84 Posted December 18, 2010 Share Posted December 18, 2010 im więcej wattów tym łatwiej o glony dlatego się inwestuje w co2 bo pomaga to rosnąć rośliną i glony nie mają już tyle pożywki i giną Link to comment Share on other sites More sharing options...
michaś Posted December 18, 2010 Author Share Posted December 18, 2010 aha dzięki oświeciłeś mnie nieco a mógłbym zrobić tą bimbrownię tanim kosztem ze zwykłej butelki przy takim rozmiarze akwarium? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil84 Posted December 18, 2010 Share Posted December 18, 2010 pomysłów na bimbrownie masz już tu kilka ale wtedy do takiego litrażu obowiązkowo jeszcze eacycarbo bo sama bimbrownia za wiele nie da ja u siebie mam 2 + EC Link to comment Share on other sites More sharing options...
belveder Posted December 18, 2010 Share Posted December 18, 2010 Jeżeli masz pokrywę Wromak śmiało możesz dołożyć dwie świetlówki np. 39W. Wtedy będziesz miał ok 0,57W/l. http://www.oswietlenie-akwarium.pl/html ... 2x30w.html Tutaj masz tylko przykład, że pokrywe można przerobić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted December 18, 2010 Share Posted December 18, 2010 Albo wywalić wszystko i wstawić 3x39W, lub 4x39W. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts