Szymon0132 Posted December 17, 2010 Share Posted December 17, 2010 No i kolejny problem z krewetkarium, przedtem zauważyłem, że mech jawajski robi się taki biały no ale to kila gałązek. Dzisiaj patrzę, a to prawe wszystkie gałązki osadzone jakimś białym nalotem, inne mchy trzymają się dobrze. Przeglądałem inne fora, ale zawsze kończyły się wywaleniem mchu lub jakąś kąpielą. Ale także zauważyłem, że znowu pokazała się pleśń na korzeniu - korzeń idzie do ogrodu, kupuję jakiś nowy.. I moje pytania: 1. Co zrobić aby ten osad zniknął? 2. Mogę jakoś ten mech uratować? 3.Zaszkodzi to innym roślinom? 4. Zaszkodzi to krewetkom? 5. Spowodowała to pleśń? 6. I najgorsze z pytań - muszę się pożegnać z tym mchem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kochanica_diabła Posted December 17, 2010 Share Posted December 17, 2010 No i kolejny problem z krewetkarium, przedtem zauważyłem, że mech jawajski robi się taki biały no ale to kila gałązek. Dzisiaj patrzę, a to prawe wszystkie gałązki osadzone jakimś białym nalotem, inne mchy trzymają się dobrze. Przeglądałem inne fora, ale zawsze kończyły się wywaleniem mchu lub jakąś kąpielom. Ale także zauważyłem, że znowu pokazała się pleśń na korzeniu - korzeń idzie do ogrodu, kupuję jakiś nowy.. I moje pytania: 1. Co zrobić aby ten osad zniknął? 2. Mogę jakoś ten mech uratować? 3.Zaszkodzi to innym roślinom? 4. Zaszkodzi to krewetką? 5. Spowodowała to pleśń? 6. I najgorsze z pytań - muszę się pożegnać z tym mchem? Przeglądałem inne fora, ale zawsze kończyły się wywaleniem mchu lub jakąś kąpielom "ą" Zaszkodzi to krewetką "om" Najlepiej jakbyś dał fotki tego białego czegoś. Jeśli inne mchy rosną Ci znakomicie , to nie ma sensu pozbywać się javy , to jest mech najmniej wymagający. Być może na mchu jest osad z korzenia.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymon0132 Posted December 17, 2010 Author Share Posted December 17, 2010 Znalazłem to u kogoś, jest to identyczne tylko, że ja to mam tylko ma meszku Mój aparat tego nie uchwyci! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kilanek11 Posted December 17, 2010 Share Posted December 17, 2010 Nie za bardzo widać co tam jest, ale to czasem nie są bąbelki powietrza? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymon0132 Posted December 17, 2010 Author Share Posted December 17, 2010 Nie. Jest to taki biały pyłek, co jak białe kupy rybek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kilanek11 Posted December 17, 2010 Share Posted December 17, 2010 Po przeszukaniu forum znalazłem ten temat [ http://forum.superakwarium.pl/viewtopic.php?f=83&t=7917&st=0&sk=t&sd=a&start=10 ] nie wiem czy to dokładnie to ale możesz zerknąć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymon0132 Posted December 17, 2010 Author Share Posted December 17, 2010 Tak właśnie to przeglądałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymon0132 Posted December 18, 2010 Author Share Posted December 18, 2010 Postanowiłem zrobić restart krewetkarium za kilka dni aż wyślą korzeń z allegro, ale czym ma to sens? Otóż: wywalę korzeń (kupię jakiś na allegro), roślinki wykąpię je w rządku (każda w osobnym słoiku), żwirek też wypłukam pod bieżącą woda i w rządku.. Krewetki będą musiały trochę się pomęczyć w dużym kotniku. I teraz pytania: co zrobić z mchem jawajski, też zrobić mu kąpiel w rządku czy w kwasku cytrynowym? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts