Jump to content

200L malawi

Pucek
 Share

Recommended Posts

Akwarium dziś założone, przy -12 nikomu nie życzę zabawy z wężem ogrodowym:)

Filtr unimax 250 / przeklęty sterylizer uv aquael 5w

Grzałka – 200w

Piasek kwarcowy

Wapień Filipiński / Czerwony koralowiec morski / korzeń mangowca

Tło twór własny ze styropianu

Oświetlenie 2x 30w

Planuje jeszcze posadzić 2 anubiasy barteri

Koralowiec i korzeń mam z poprzedniego akwarium wiec może wygląda dziwnie jak na malawi, ale jestem otwarty na rady i sugestie, jak woda się trochę ogrzeje to jeszcze podłubie :)

Mam jeszcze pytanie, co do jarzeniówek, kiedyś przy czyszczeniu uszkodziłem jedna z tych, które dostałem do akwarium, kupiłem zwykłe jarzeniówki z tymi samymi parametrami, które miałem, czy akwarystyczne jarzeniówki faktycznie różnią się czymś od zwykłych poza ceną ?

Napisałem, wysłałem, ale o zdjęciu zapomniałem 8-)

Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

kupiłem zwykłe jarzeniówki z tymi samymi parametrami, które miałem, czy akwarystyczne jarzeniówki faktycznie różnią się czymś od zwykłych poza ceną ?

Jeśli mają te same parametry to różnią się tylko ceną. ;)

Co prawda są specjalne świetlówki do baniaków roślinnych... ale jako że masz malawi to całkiem można je pominąć. Te Twoje jak najbardziej się nadają do tego typu akwarium. ;)

Sprawa korzeni w Malawi... to nie jest tak że w jeziorze wcale korzeni nie ma. Są, ale jest ich mało. Dość podobna sytuacja jest w akwariach BW gdzie pakuje się same korzenie... a w naturze w BW jest też sporo kamoli.

Pomijając te filozofie - ten korzeń tu zupełnie nie pasuje. ;P

Korzeń faktycznie nie pasuje, szkoda mi go było wyrzucić. Wpuszczę 6 pyszczków lombardzkich / 2 bocje wspaniałe / 2 glonojady. Mam jeszcze trochę więcej rybek ze starej obsady, ale wątpię czy bendą się w tym dobrze czuły, raczej poszukam dla nich nowego właściciela. Później może dokupię więcej pyszczków. Obecność korzenia trochę boli, przepraszam za to :)

Na pyszczakach się nie znam więc tu nie doradzę... ale bocje i zbrojniki. :zamieszany:

One żyją w zupełnie odmiennych biotopach! Wymagają wręcz odwrotnych parametrów wody jak pyszczaki z Malawi... czułyby się bardzo źle w takim akwarium.

Poza tym na bocje wspaniałe [które są stadne] akwarium i tak za małe.