Madzik Posted December 17, 2010 Share Posted December 17, 2010 Popełniłam błąd i kupiłam czarny piach. Przeczytałam 0,8-1,2CM a jest 0,8-1,2MM. Czy w takim drobnym będzie cokolwiek rosnąć? Do jakiego biotopu pasuje czarny piach? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lordsamael Posted December 17, 2010 Share Posted December 17, 2010 Zakładam, że do żadnego Pytanie tylko ile go masz? Może da radę go jakoś wykorzystać tylko w części zbiornika... Kurcze ja nie rozumiem, czemu się ludzie tak obrazili na podłoża naturalne i szukają kolorowanego piasku (bo, szczerze, nie słyszałem o naturalnie czarnym), albo dają bazalt, który wprowadza całą masę ograniczeń i w naturze nie występuje chyba wcale? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted December 17, 2010 Share Posted December 17, 2010 Ziarna 1,2cm to już spore kamyki by były, a nie piach. ;P Powinno wszystko rosnąć, gorzej gdyby to było np. 0.1-0.3mm. Jeśli masz warunki to możesz kupić ryby przekopujące podłoże, albo "załatw" sobie świderki. Czarny piach? Do BW jakoś czarny nie pasuje, do tangi/malawi też niezbyt... bardziej bym go widział w typowym roślinniaku z tego samego powodu dla którego stosuje się bazalt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madzik Posted December 17, 2010 Author Share Posted December 17, 2010 Ale to jest właśnie 0.8-1.2mm. To jest naprawdę drobniutkie. Będzie 1+1 Ramirezy i 8-10 kirysków Panda. No i mogą być świderki. Czy to zabezpieczy przed tymi strefami beztlenowymi? Niestety mam już go całe 20kg. Bazaltu nie chce bo chce te kiryski. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted December 17, 2010 Share Posted December 17, 2010 Kiryski i świderki będą sukcesywnie rozgrzebywać dno i nie powinno być problemów z tym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madzik Posted December 17, 2010 Author Share Posted December 17, 2010 Uff... dziękuje baaardzo. Kamień spadł mi z serca że 70 poszło w błoto. A tak się spytam. Co da pod spód? Bo weszłam do sklepu i kupiłam ziemię. Jakąś zwykłą, z tyłu napisane jest że ma porowatą strukturę, nawozy. Nada się? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts