attack89 Posted December 17, 2010 Share Posted December 17, 2010 Cześć Czym dokarmiać ślimaka Helena , otoski oraz krewetki filtrujące? Są jakieś specjalne pokarmy dla każdego z osobna? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Posted December 17, 2010 Share Posted December 17, 2010 Witam. Helena-Głównie żywi się zatoczkami, rozdętkami i innymi ślimakami. Gdy w akwarium zabraknie naturalnego pokarmu trzeba je dokarmiać. Można to robić pokarmem dla ryb w tabletkach oraz pokarmami dla krewetek i raków. Zjada równieź resztkami pożywienia dla ryb. Gdy jest bardzo głodna, potrafi podobno zjeść nawet ampularie. Krewetka filtrująca-Plankton, detrytus, można podawać pokarmy sztuczne które będą pobierane z dna lub pokarmy silnie rozdrobnione, imitujące "śmieci" unoszące się w wodzie. Można też dać jej sparzoną marchewkę oraz tabletki pokarmowe Sery.Tabletki dla wszystkich ryb dennych. Otoski-Głównym składnikiem pożywienia otoska są glony. Można je uzupełniać opadającym granulatem, pałeczkami i tabletkami na bazie roślinnej. Najczęściej w akwarium jest zbyt mało glonów, aby mogły się tylko nimi wyżywić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
attack89 Posted December 17, 2010 Author Share Posted December 17, 2010 Witam serdecznie Nie mam żadnego innego ślimaka, aby Helena miała naturalny pokarm. Kupując tabletki mam się czymś kierować? Mają być mięsne czy roślinne? Dla otosków i krewetek na pewno wystarczą tabletki roślinne np. http://www.akwamaniak.pl/tetra-pleco-50 ... -1483.html Mogą być? A dla ślimaczka? Co wsypię mu pokarm pod skorupę to rybki „opędzlują” w mgnieniu oka Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandy29 Posted December 17, 2010 Share Posted December 17, 2010 Wydaje mi się, że dla helenki to mięsne, bo w końcu to drapieżnik. Osobiście ich nie dokarmiam, więc nie wiem jak podawać. U mnie mają świeże mięsko Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryboku321 Posted December 17, 2010 Share Posted December 17, 2010 No to podawaj im helence jakieś tabletki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts