Mr.Piskorz Posted December 16, 2010 Share Posted December 16, 2010 Postanowiłem zamienić akwarium z 60 litrowego na 126 L 80 x 40 x 40 cm. Z racji bardzo ograniczonych zasobów finansowych staram się szukać najtańszych rozwiązań. Sprawa oświetlenia takiego akwarium jest trochę kosztowna i wymyśliłem coś takiego: Na allegro znalazłem taką oprawę ---> http://allegro.pl/oprawa-rastrowa-4x18- ... 69970.html Wymyśliłem sobie, że zabuduję to w drewnianej obudowie żeby jakoś wygladało i zawieszę to nad akwarium. Jak myślicie czy to będzie dobrze funkcjonowało pomijając kwestie estetyczne? Czy moc 4 x 18W będzie wystarczająca do takiego akwarium. Może jest jakiś tańszy i lepszy sposób na oświetlenie akwarium? Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted December 16, 2010 Share Posted December 16, 2010 Ciekawa sprawa. Jednak zawsze są plusy i minusy. Zacznę od plusów: + mały koszt (choć świetlówki i tak trzeba dokupić) + wbudowane odbłyśniki + wszystko gotowe - nie trzeba się bawić w małego elektronika + jak zauważę to dopiszę Minusy: - szerokość oprawy sprawi, że jedna świetlówka i tak nie trafi do akwarium - jest to obudowa natynkowa - trzeba zrobić obudowę - trzeba ją powiesić jakieś 15-20cm nad wodą, bo inaczej świetlówki mocno tracą - trzeba podciągnąć instalację w suficie - inaczej sobie tego nie wyobrażam estetycznie - świetlówki starego typu T8 (bardziej prądożerne i mniej wydajniejsze od T5) - zbudowana na statecznikach magnetycznych (=||=) - jak mi się przypomni to napiszę Biorąc pod uwagę za i przeciw chyb a bym z nich zrezygnował i szedł (w równie tanie) oprawy świetlówkowe. Można je łatwo zainstalować w pokrywie, połączyć gotowymi kablami i po problemie. Koszt podobny. A jednak T5, statecznik elektroniczny i więcej światła przy mniejszej mocy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr.Piskorz Posted December 16, 2010 Author Share Posted December 16, 2010 Aha czyli szukać T5 teraz jeszcze mam pytanie czy 4 x 18W jest wystarczające czy to mało na akwarium jakie podałem ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted December 16, 2010 Share Posted December 16, 2010 Jak najbardziej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts