doktor13xxx Posted December 15, 2010 Share Posted December 15, 2010 Witam chciałbym zainwestować w wyłącznik/włącznik czasowy nie wiem czy warto, i nie wiem na jakiej on zasadzie działa tylko tyle wiem ze np. za 2 h wyłączy nam oświetlenie. Czy np. jak ja włączam oświetlenie o 10h, wyłączam o 13h i włączam o 15h, i wyłączam o 22h czy da się tak jakoś ustawić ten wyłącznik żeby automatycznie bez pomocy drugiej osoby on przeprowadził takie włączanie i wyłączanie światła ? Dziękuje i pozdrawiam doktorek ewwa:ort... Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcieslik Posted December 15, 2010 Share Posted December 15, 2010 Taki elektroniczny wyłącznik czasowy możesz ustawić na poszczególne dni oraz godziny co do minuty, by się cokolwiek włączało oraz wyłączało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
doktor13xxx Posted December 15, 2010 Author Share Posted December 15, 2010 http://allegro.pl/item1350146283.html czy coś takiego no ale czy mogę także zrobić taką 2 godziną przerwę w nadświetlaniu akwarium ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted December 15, 2010 Share Posted December 15, 2010 Tak możesz, nawet na takim najtańszym. One mają dokładność chyba do 5 minut. Ustalasz cykl dobowy i on sobie już działa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted December 15, 2010 Share Posted December 15, 2010 tak, ale po co? Link to comment Share on other sites More sharing options...
doktor13xxx Posted December 15, 2010 Author Share Posted December 15, 2010 Szczupak, kolego chodzi ci o tą przerwę 2 godziną ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted December 15, 2010 Share Posted December 15, 2010 Nom Zastanawia mnie w jakim celu ta przerwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
doktor13xxx Posted December 15, 2010 Author Share Posted December 15, 2010 To tak mój kumpel pewnego dnia mówi mi, że trzeba robić przerwę od 2h do 1h ponieważ przy ciągłym oświetlaniu rośliny mogą się zniszczyć i od tego czasu prowadziłem małe zmiany do mojego cyklu oświetlania, prowadziłem 2 godzina przerwę bo tak to świeciłem od 12h do 22h i było wszystko wporządku. Właśnie miałem się was zapytać otą przerwę ale jakoś czasu nie miałem i z głowy mi wyleciało Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted December 15, 2010 Share Posted December 15, 2010 mój kumpel pewnego dnia mówi mi, że trzebaNie trzeba, mało kto robi takie przerwy. Aczkolwiek spotkałem się z takimi przypadkami na RA. Link to comment Share on other sites More sharing options...
doktor13xxx Posted December 15, 2010 Author Share Posted December 15, 2010 czyli mam robić te przerwy czy nie a co do tego RA to co to bo ja jeszcze nie wiem ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mardow Posted December 16, 2010 Share Posted December 16, 2010 czyli mam robić te przerwy czy nie Olej te przerwy a co do tego RA to co to bo ja jeszcze nie wiem ?Aaa..., taki tam, sklepik i forum hahahahahahaha :aniol_diabel: - nie będę reklamował, nie wiem czy można Link to comment Share on other sites More sharing options...
w2k2 Posted December 16, 2010 Share Posted December 16, 2010 http://allegro.pl/item1350146283.htmlTen wyłącznik jest OK, sam mam taki. Tylko jak Ci wyłączą prąd to musisz na nowo ustawić aktualną godzinę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
belveder Posted December 16, 2010 Share Posted December 16, 2010 Jak napisał kolega wyżej, jest ten jeden minus Tylko jak Ci wyłączą prąd to musisz na nowo ustawić aktualną godzinę.Ale przecież codziennie prądu nie wyłączają. Kupując na allegro dojdą Ci koszty przesyłki, a to będzie mało opłacalne. Ja kupowałem w Praktikerze za ok 12zł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewwa Posted December 16, 2010 Share Posted December 16, 2010 Idziesz sobie do pierwszego lepszego hipermarketu i idziesz na dział elektroniczny. Masz do wyrobu takie zwykłe z okrągłą tarczą- lub elektroniczne- kilka zł droższe. Te elektroniczne mają w sobie baterię AA- dzięki czemu nie kasuje Ci ustawień wrazie przerwy prądu- i w nich możesz sobie ustawiać dla każdego dnia z osobna inne ustawienia Link to comment Share on other sites More sharing options...
doktor13xxx Posted December 16, 2010 Author Share Posted December 16, 2010 No dziś wybrałem się do elektronicznego i kupiłem włącznik czasowy cyfrowy dałem 25zł zobaczymy jak się bedzie sprawował, myślę że chyba dobry kupiłem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts